Fotball

Ferguson og Wenger har begge vært kritiske. Derfor skaper privatlandskampene debatt

Privatlandskampene i går markerte slutten på landslagshøsten. Det er mange glade for.

Alex Ferguson var aldri glad i privatlandskamper under sin tid som sjef for Manchester United. Heller ikke Arsene Wenger er særlig begeistret. Foto: NTB Scanpix

 • Steffen Stenersen

Landskamper, og pausene fra klubbfotballen som kommer med dem, kan være en drøy affære.

Som nordmann har landslagspausene de siste årene vært ordentlig tunge, og gjort at savnet etter favorittlaget i Premier League, Tippeligaen eller hvor det skulle være har blitt enda større.

Tirsdag kveld spiltes en bråte privatlandskamper. Italia-Tyskland og England-Spania er blant godbitene på programmet. I natt spilles Peru mot Brasil, som blir den siste kampen i denne landslagspausen. Da tar ikke klubbfotballen pause på grunn av landslaget før i slutten av mars.

Les også

Møtet med erkerivalen kan bestemme den nye sjefens skjebne: - England har alt å tape

— Katastrofalt

De tyske gutta møter Italia til vennskapskamp tirsdag kveld. Karl-Heinz Rummenigge er kritisk til alle landskampene på høsten. Foto: Reuters

Disse landskampene som ikke betyr noe i form av poeng og tabellplassering, har lenge vært gjenstand for debatt i toppfotballen. Den siste i rekken nå er den mektige direktøren i Bayern München, Karl Heinz Rummenigge, som mener det generelt er for mange avbrudd i klubbfotballen.— De internasjonale datoene blir gradvis mer kritiske. Vi har akkurat kommet inn i Bundesliga-rytmen, også kommer det en forstyrrelse. Det er katastrofalt. Det er alltid et eller annet som forstyrrer klubbfotballen, sier Rummenigge ifølge nettstedet bayernstrikes.

— Det handler ikke om at vi vil spille færre kamper, jeg vet det ikke er mulig. Men mitt ønske er at kalenderen en eller annen gang blir ryddet opp i, sier Rummenigge.

Karl-Heinz Rummenigge. Foto: NTB scanpix

I høst har det vært landskamper både i september, oktober og nå denne runden i november.Det er ikke uvanlig at klubbene er skeptiske til at spillerne reiser på privatlandskamper. Frykten for skader på nøkkelspillere gjør at mange har mest lyst til å holde spillerne hjemme. Men det lar seg sjeldent gjøre, og det hender støtt og stadig at mer eller mindre viktige spillere kommer tilbake til klubblagene med større eller mindre skader.

6-7 spillere som trekker seg fra troppen hver gang

— Jeg er helt for turneringene. Men vennskapskamper er bortkastet tid, sånn som jeg ser det, sa Sir Alex Ferguson i 2011. — Jeg forstår landslagstrenerens synspunkt. De har spillerne i korte perioder, og har kort tid på å bygge et lag. Men hver gang det er en vennskapskamp så får du 6-7 spillere som må trekke seg fra troppen. Det er noen ganger helt verdiløst for en manager å prøve og bygge laget, fordi det mangler spillere, sa den legendariske Manchester United-manageren den gang.

Ifølge nettstedet inbrief, som hjelper folk med juridiske spørsmål, kan en spiller som blir kalt opp til landslaget velge å trekke seg fra troppen. Dette vil dog telle negativt for den aktuelle spilleren ved neste uttak av tropp. Hvis en klubb melder at spilleren er skadet, kan det aktuelle fotballforbundet be om å få se spilleren i aksjon selv før de tar avgjørelsen.

Det er dog veldig uvanlig at skjer i forbindelse med vennskapskamper som sjelden betyr mye.

Skadet på kunstgress i Kazakhstan

Noen skader er mer irriterende enn andre. I fjor mistet Newcastle keeper Tim Krul til skade, etter at keeperen ble satt på sidelinjen resten av sesongen etter å ha spilt på kunstgress i Kazakhstan.

— Da jeg fikk nyheten om hvor alvorlig skaden var, og hvordan det skjedde, det var en stor nedtur, sa Newcastle-manager Steve McLaren den gang.

Arséne Wenger Foto: NTB Scanpix

Også før denne runden med vennskapskamper var det trenere som var bekymret. Arséne Wenger, for eksempel:— Når det er en turneringskamp, så klager jeg ikke. Men når det er vennskapskamp derimot. Ta Lauren Koscielny for eksempel, han har spilt hver eneste kamp bortsett fra den første i serien. Nå skal Frankrike møte Elfenbenkysten. Jeg kan ikke se hvorfor Koscielny skal spille den kampen. Jeg forstår at han spiller mot Sverige (i VM-kvalik). Vi trenger å finne et kompromiss som passer begge parter, sa Wenger før denne runden med internasjonale vennskapskamper.

Slik gikk det i tirsdagens landskamper. Til helga ruller klubbfotballen for fullt igjen. Heldigvis, vil mange mene.

Kilder: Bleacher Report, Telegraph, Daily Mail, Mirror

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Pandemien spisser konflikten: – Det kan argumenteres for at landslagsfotballen burde stoppes

 2. MENINGER
  Publisert:

  Rystet over denne mannens budskap

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Fellaini ble United-helt i Wengers siste kamp på Old Trafford

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Klopp utelater viktig Liverpool-spiller i storkampen: – Et sjokk. Ingen så dette komme

 5. MENINGER
  Publisert:

  «Amatører», freste Lagerbäck. Hvem er i så fall proffen her?

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Klaveness mener det har vært for mange landskamper – varsler møte med UEFA