Fotball

- Den største kampen i spansk fotball

De to gigantene Barcelona og Atletico Madrid møtes lørdag til ren seriefinale for å gjøre opp om seriegullet i Spania.

Neymar og Barcelona måtte skuffet konstantere at Atletico Madrid ble for sterke i Champions League. Lørdag gjør lagene opp om seriegullet seg imellom.
  • Jørgen Tjærnås

DIREKTE 18:

  • BARCELONA-ATLETICO MADRID .

Før sesongen spådde så godt som alle at årets spanske seriegull ville gå til én av to klubber — Barcelona eller Atletico Madrid. Men nå er outsider Atletico Madrid i posisjon til å avgjøre serien til sin fordel når 90 minutter med fotball gjenstår. Men oppgaven er tøff - nettopp Barcelona, det eneste laget som kan ta fra hovedstadsklubben gullet, venter på bortebane.

Det blir starten på en stor uke for spansk fotball. For allerede neste uke venter en ny gigantkamp for Diego Simeones mannskap, når hovedstadsrival Real er motstander i Champions League-finalen. Men først venter siste serierunde og en kamp som blir beskrevet som landets største klubbkamp noensinne.

Diego Simeone kan lede Atletico Madrid til et høyst overraskende seriegull lørdag.

— I Spania omtales kampen som den aller største klubbkampen på 63 år. Våren 1951 var sist gang to lag møttes for å spille om tittelen i siste runde. For min del blir nok dette den aller, aller største kampen. Det er klart, El Clásico-møtene i semfinalen i Champions League i 2002, og kanskje et par andre møter mellom Real Madrid og Barcelona, kan nesten måle seg. Men for meg er dette den definitivt største seriekampen som er spilt i Spania, sier CMore-ekspert Petter Veland til Aftenposten.no.

Var avskrevet

Barcelonas sesong har allerede blitt avskrevet som en mørk sesong og en fiasko etter at laget så ut til å ha sløst vekk alle muligheter til å vinne sølvtøy. Men etter at både de og de to Madrid-klubbene står uten seier de to siste rundene, har Barcelona nå fortsatt muligheten til å vinne serien. Da er kun seier godt nok lørdag, ettersom Atletico fortsatt er tre poeng foran. Men Veland mener hjemmelaget har det største presset på seg foran et kravstort hjemmepublikum.

Les også

Messi enig om høyere lønn

— Det er et stort press på begge klubbene. Barcelona fordi de er den klubben de er, og forventes å vinne titler. For Atletico Madrid er det lenge siden de siste vant serien. Det vil være en større skuffelse for Barcelona å ikke vinne serien, men Atletico har toppet serien i nesten to måneder, og risikerer å snuble på målstreken. Men presset er nok hakket større for Barcelona, vurderer Veland.Spurt om hvem han tror stikker av med gullet, holder eksperten en knapp på serielederne. Ikke bare fordi uavgjort er nok for at Atletico skal stikke av med gullet, men også fordi han tror innstillingen går i bortelagets favør.

— Det slår meg at Atletico Madrid vil vinne det gullet her litt mer. Jeg synes det har vært en trend hvor klubben gjennomgående har gjort og sagt alt riktig de siste månedene. For Barcelona så stod både Martino og spillerne og snakket om at sesongen var over etter at de spilte 2-2 mot Getafe for to runder siden. Da er det en stor omstilling å skulle gå fra å være i feriemodus til å nedkjempe laget som etter 37 spilte runder har vært best.

Har kontroll på Barcelona

Seriefinalen blir det sjette møtet mellom klubbene denne sesongen. I supercupfinalene i august endte det med 1-1 og 0-0, noe som ga Barcelona tittelen på flere bortemål. I serien endte oppgjøret i Madrid med 0-0. Mens Atletico tok seg videre i kvartfinalen i Champions League etter 1-1 borte og 1-0-seier hjemme. Dermed har Atletico klart å holde unna for Barcelona hele fem ganger denne sesongen, noe som har vakt oppsikt.

VOND KAMP?: Barcelonas Gerard Piqué fortviler over en situasjon i kampen mot Diego Costa og Atlético Madrid.

— Om de hadde klart å holde unna én eller to ganger kunne man sagt at det var tilfeldig. Men når de har gjort det så mange ganger over en såpass lang periode, så må man kunne si at de har knekt Barcelona-koden. De har egentlig gjort det litt ved å gi Barcelona litt av deres egen medisin med sitt høye press. Det minner litt om måten Barcelona bygde suksessen sin på.Veland mener Martinos innstilling om å kjøre på med sin stil, uten å ta store hensyn til motstanderen, er noe av årsaken til at Atletico-manager Simeone har klart å holde unna med sitt mannskap. Men han tror ikke Martino kommer til å forsøke en ny oppskrift nå, selv om utfallet har vært magert i de fem første kampene.

— Den store svakheten til Martino, som han og har blitt kritisert stort for, er at han ikke tar høyde for motstanderen. Han kommer med sin plan, som det blir ikke en «sjakkamp» ut av det, med trekk og mottrekk, slik man ofte ser ellers. Det er sjelden vellykket å skulle endre noe stort når du skal møte så god motstand i en så viktig kamp. Om han skulle ha endret på noe, så måtte de nok ha forsøkt det i kamp tidligere. Så jeg tror Martino og Barcelona vil ha samme inngang til kampen, og håpe på suksess i sjette forsøk.

Ferdig uansett

Uansett resultat lørdag, så tyder det meste på at argentineren Martino er ferdig i Barcelona etter kun én sesong i klubben. Allerede i høst skal det ha begynt å murre i spillergruppa.

- Det eneste som kan endres er ettermælet han får i klubben. Det har selvsagt mye å si om han forlater etter å ha vunnet ett trofé eller ikke. Han har ikke den pondusen som gir ham den naturlige autoriteten i garderoben i Barcelona. Da må han gjøre noen forandringer eller resultater som gjør at han får respekt hos stjernene, men det har han ikke klart , mener CMore-eksperten.

Mye tyder på at Tito Martino er ferdig i Barcelona etter lørdagens kamp.

Nå tyder mye på at Luis Enrique tar over som Barcelona-sjef i sommer. 44-åringen spilte for Barcelona fra 1996 til 2004. Fra 2008 til 2011 trente han Barcelonas B-lag, slik Pep Guardiola også gjorde før han tok over som manager. Deretter ble det én sesong i Roma for Enrique, som denne sesongen har ledet Celta Vigo. Men fredag bekreftet Celta-president Carlos Muorino at lørdagens kamp mot Valencia er Enriques aller siste i klubben.— Alt tyder på at han kommer til å overta. Det er det logiske også. Han har litt av den bakgrunnen Guardiola hadde, hvor han startet som trener for Barcelona B. I tillegg har han også fått erfaring i en utenlandsk storklubb og en annen La Liga-klubb. Og han var en av Barcelonas store stjerner da spillere som Iniesta og Xavi kom opp på førstelaget. Han har litt den samme filosofien som Guardiola, så han oppfyller de fleste forventningene til en ny trener, forteller Veland.

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Liga BBVA
  3. Atlético Madrid