Har vi kloke nok spillere?

BLOGG: Taktikk i fotball er todelt, en plan på forhånd— og spillernes valg underveis. Det er den siste delen som avgjør om vi kommer til Frankrike neste sommer, mener Lars Tjærnås.

VRAKES?: Stefan Johansen (bildet), Jo Inge Berget eller begge bør ofres for å få inn mer formsterke spillere mot Ungarn, mener Lars Tjærnås.

Etter fire minutter spilte vi en langpasning opp på Jo Inge Berget som knuste Atilla Fiola i luften. Rundt ham beveget Markus Henriksen seg klokt, og skaffet Per Ciljan Skjelbred en stor mulighet. Det samme var nær ved å skje kort tid senere da Alexander Søderlund ikke fikk skutt. Så sluttet vi å bruke dette "våpenet" resten av kvelden.

LAD OPP TIL KAMPEN MED VÅR LIVEBLOGG:

Det er nettopp dette som skiller de beste fra de fleste. Evnen til å lese de utallige nyansene fotball består av underveis. Hvor blir det rom? Hvilke av våre spillere har overtaket i spillet en mot en mot sin nærmeste motstander? Har vi sjanse til å skape overtall noe sted på banen fordi noen av motstanders spillere "jukser", eller spiller på en annen måte enn vi trodde? Jeg kunne fortsatt lenge.

  • Tjærnås ber Høgmo bruke Ødegaard. Les hvorfor lengre ned i saken!
SMARTE NOK?: Lars Tjærnås undres om det norske laget er taktisk smarte nok til å komme seg til EM.

Fotball er aldri sånn som den er tegnet opp på en taktikktavle før kampen. Aldri ! Til det er den for sammensatt. Selvsagt er et mulig å treffe perfekt eller bomme totalt med en plan, med evnen til å forutse kampbildet, med å velge riktig lag. Jeg våger likevel påstanden: Spillernes valg underveis er alltid mye viktigere enn en plan på forhånd.Da koker det meste ned til ett spørsmål foran kampen i Budapest:

Har vi kloke nok spillere til å ta oss til EM?

Målære av feilene

Per-Mathias Høgmo har hele tiden snakket om et ungt og urutinert landslag. Hvis læring er erfaring og fotball er et intelligensspill er det mulig vi ikke har det. Den eneste scoringen på Ullevaal kom nemlig eter noe vi burde tatt lærdom av.

LES OGSÅ:

Laszlo Kleinheisler scoret fra nesten nøyaktig samme posisjon etter samme type løp som nesten ga ham scoring litt tidligere. Rommet mellom Tom Høgli og Vegard Forren inviterte til løpet uten at de sammen evnet å tette det. Det var ikke flere foran mål enn at stopper Forren burde prioritert å sikre den som presset ball framfor å dekke rom foran mål.

Laszlo Kleinheisler kaster seg i armene til Ungarn-trener Bernd Storck etter målet han scoret i debuten på A-landslaget mot Norge torsdag.

Nyanser og detaljer? Selvsagt. Men avgjørende nyanser og detaljer. Spør Thomas Müller, en av verdens aller ypperste fotballspillere ene og alene fordi han treffer med nesten alle små og store taktiske valg i løpet av en kamp. Taktiske valg underveis kan på mange måter summeres opp i en ting: Gjør mot motstander det de ikke ønsker at du gjøre mot dem.

Før vi kommer så langt kommer det en plan på forhånd, og et laguttak med den. Det er Høgmos viktigste laguttak, kanskje et av de vanskeligste også. Det bør bli endringer, også blant et par av hans mest betrodde menn.

Formspillerne bør inn

Marcus Pedersen bør inn for Alexander Søderlund, fordi han er lettere i steget og har mer energi. Hatiam Aleesami bør inn for Tom Høgli fordi vi trenger en offensivt friskere back og et godt venstreben.

JOKER: Pål André Helland er en spiller som kan utgjøre en forskjell mot Ungarn.

Jeg ville også brukt Pål Andre Helland fra start. Dødballer kan bli vår aller største mulighet til å score. Det var enorm forskjell på hvor farlige vi ble etter Hellands korte innhopp i denne delen. Men hvem skal han erstatte?Jo Inge Berget var i bedre form tidligere i høst , og Stefan Johansen har langt fra vært det "kraftsenteret" i laget han var i fjor på samme tiden. En av dem, eller begge, bør ofres. Ryker Johansen hadde jeg flyttet Skjelbred inn sentralt med sine raske ben.

Hva med gutten "alle" snakker om, Martin Ødegaard?

Det er kun ett kampbilde som gjør at han ikke bør spille en viktig rolle. Det er at vi har tatt igjen ledelsen, og må forsvare oss. Jager vi scoring må han inn — tidlig. Grunnen er enkel. Vi trenger magien hans på små flater. Selvsagt kan han brukes fra start også, men jeg tviler sterkt på om Høgmo bytter flere enn én på midtbanen. Da ville jeg prioritert Helland på grunn av dødballene.

Uansett hvem som starter eller kommer inn. De må treffe med de små taktiske valgene.

Det er forskjellen på EM eller ei.