Tettet igjen og ble EM-aktuell

Det begynte med store ord, og mange baklengs. Da Norge strammet inn defensivt, ble EM en mulighet.

KAN LEDE NORGE TIL EM: Per-Mathias Høgmo har fått dreis på den norske defensiven underveis i kvaliken.
  • Tore Strand

Den norske veien til et mulig EM-sluttspill har ikke bestått av sprudlende offensiv-fotball og scoringer i bøtter og spann. Jeg tror heller ikke det skjer når Ungarn bør beseires over to kamper de neste dagene. Bør, fordi Norge har funnet en annen oppskrift for suksess på fotballbanen.

For hva gjør en når toppscoreren i troppen er en defensiv midtbanespiller med tre scoringer, og ingen av spissene har tegnet seg for mer enn ett landslagsmål? Da satser en på defensiv soliditet, og en scoring eller to som kan bli den lille, store forskjellen på EM-spill neste sommer eller ikke.

Kommentator i Bergens Tidende, Tore Strand.

Slik har Per-Mathias Høgmo og hans elever snudd en trend som lenge så ut til å ende med kvalikfiasko. Landslagssjefen har hentet ned noen av sine overambisiøse mål, og funnet en stil som passer en gjeng med hardtarbeidende spillere bedre.Da Høgmo startet sitt prosjekt fosset backene i angrep, og bak på banen tok en mange unødvendige sjanser. Jakten på den fine, småtekniske fotballen var målet, men i jakten på å ta mange steg på kort tid, ramlet noe av korthuset sammen.

Først og fremst det som har kjennetegnet Norge i sine beste perioder – et stramt, godt organisert forsvarsspill.

På de femten første kampene under Per-Mathias Høgmo gikk Norge av banen kun én gang uten å ha sluppet inn mål. Det var i oppgjøret mot Emiratene på Viking Stadion. Ellers trillet det baller jevnt og trutt i mål, også når motstanderne het Slovenia, Island, Moldova og Estland.

1-5-nederlaget mot Kroatia i mars ble en vekker som startet en erkjennelse om at Norge måtte finne tilbake til forsvarstakter av bedre kvalitet skal en ha muligheter til å nå et sluttspill. For i de neste fem kampene slapp ikke Norge inn mål, og det er kun Italia som har scoret på Norge siden kollapsen i Zagreb.

Det er de tallene, og det solide norske forsvarsspillet som først og fremt gjør meg til en nøktern optimist foran dobbeltoppgjørene mot Ungarn. Det vil overraske om det ikke blir to jevne kamper, og da vil tryggheten med å ha et forsvarsspill som fungerer, bli god å ha med seg.

De fleste venter en norsk offensiv på Ullevaal, men jeg tro det blir vel så viktig å finne den rette balansen. Visst må Norge gripe mulighetene når de byr seg, men så lenge bortemålsregelen teller så er det vel så viktig å unngå baklengsmål.

For Høgmo og hans menn har også erfart at det dukker alltid opp muligheter til å score, og Norge er blitt dyktigere i andre enden av banen også, selv om ikke spissene bøtter inn mål.

Selv mot Italia borte scoret Norge, noe som betyr at landslaget har funnet veien til nettmaskene i de fire siste kampene. Ta med at Norge møter et lag som tok tolv av de seksten poengene mot Færøyene og Finland, så bør det være overkommelig for Norge å nå EM-sluttspillet.

I tilfelle må Høgmo først og fremst takke UEFA som har utvidet EM til 24 nasjoner. Og et defensivt skippertak som kan sørge for at Norge knebler Ungarn både en og to ganger de neste dagene.