Fotballprofessor: – Ikke sikkert Norge kan bli så mye bedre

Kjetil Haugen tror ikke det finnes noen snarvei for Norge til å bli en god fotballnasjon.

FOTBALLPROFESSOREN: Kjetil Haugen ved Høgskolen i Molde tror vi må hente flere utenlandske talenter til landet for å heve nivået i fotballen.
  • Øystein Bjerkeland

MOLDE (Rbnett): Kjetil Haugen er professor i logistikk og sport management ved Høgskolen i Molde. Fokusområdet er fotballøkonomi og spillteori anvendt på sport.

Han har blant annet skrevet boka «Always change a winning team», i tillegg til en rekke forskningsartikler og kronikker om fotballøkonomi og spillstrategier i fotball. Faget hans er med andre ord fotball.

– Hvorfor er ikke norsk fotball bedre enn den er nå i dag?

– Dette er sammensatt, men jeg tror den viktigste årsaken er talentutvelgelse.

Hard konkurranse

— Norge, og kanskje også Sverige, er blant landene der fotball virkelig har reell konkurranse fra vinteridrett når vi tenker rekruttering. På den måten får ikke fotballen utnyttet alle idrettstalentene de i prinsippet kunne dratt nytte av.

– Så vinteridretten i Norge har en del av skylda?

– Hvis Petter Northug hadde vokst opp i Spania, ville han trolig satset på fotball i stedet for ski, sier Haugen.

– Populasjonen i Norge er beskjeden, og med sterk konkurranse fra andre idretter, er det ikke sikkert det er mulig å heve fotballnivået i særlig grad.

Drillo

At det norske landslaget bare for 15–20 år siden lå på toppen av FIFA-rankingen hjelper ikke, mener Haugen.

– Norge var ikke god på samme måten som de andre. Drillo var en svært kontroversiell trener og spillestilen til det norske landslaget var mislikt i resten av verden. Langpasninger over midtbanen var jo varemerket.

Sammenlignet med de andre, var det norske landslaget likevel bedre den gang enn nå.

– I denne perioden hadde vi jo flere norske spillere i store europeiske klubber–spillere som var sentrale brikker i disse lagene.

Heftigere satsing

Haugen har flere forklaringer på hvorfor landslaget har hatt en dalende kurve siden den gang.

– For eksempel har det kommet mer penger i langrenn og ski skyting. Dermed blir det enda større lekkasje til vinteridrettene. Den europeiske og internasjonale fotballen har samtidig hatt en enorm utvikling økonomisk . Spillerlønninger og kjøpesummer har økt dramatisk, noe som fører til at det satses enda mer i disse landene.

— Talentene og spillerne der trener enda mer, så da blir det enda vanskeligere for Norge, norske spillere og norske lag å hevde seg.

De gode talentene

For at Norge skal bli en bedre fotballnasjon, tror Haugen vi må satse på unge talent – gjerne fra utlandet.

– Jeg tror hovedpoenget er å få tak i talentene som kan bli virkelig gode.

– Åpner vi landegrensene for andre, så vil vi få flere gode fotballspillere på sikt. Bare se på Molde FK. Hvem er det som er gode her? Det er mange med ikke-nordisk opphav som hevder seg. Jeg tror norsk fotball må øke talentkvaliteten for å bli bedre, enten ved å øke fokuset på talentene du allerede har eller ved å hente inn flere.

– Å kjøpe flere utenlandske spillere kan være en løsning?

– Hvis du kjøper de rette spillerne. I dag kjøper vi ikke kvalitetsspillere fra utlandet i like stor grad som vi gjorde på 90-tallet. Og de som presterer i Norge forsvinner raskt ut av landet.

— De utenlandske ligaene, med store penger og muligheter for spill i Europa, frister. Jeg tror dette må bygges langsomt opp, vi må på sikt kjøpe spillere som er bedre og bedre. Da kan du få en god kultur – og når du får et lag som kommer seg ut i Europa, så er du i gang. De beste spillerne vil gjerne være på et lag der de kan vise seg fram, sier han.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk