VM-legendens hoppdrøm

TILBAKEBLIKKET: Lothar Matthäus løftet pokalen og ble kåret til verdens beste spiller i 1990, men det var skihopper han egentlig ville bli.

VM 1990: Først en kort latter, så et lite «bu-hu-hu». Som om Matthäus hadde ventet på spørsmålet om en av sine få nedturer i karrieren, finaletapet i Champions League mot Ole Gunnar Solskjær og Manchester United i 1999.

– For meg er dette glemt. Hva kan jeg gjøre med den kampen nå?

Vi traff Sky-ekspert Matthäus noen timer før Bundesliga-duellen mellom Borussia Dortmund og Bayern München tidlig i mai 2013, tre uker før de samme lagene skulle møtes i Champions League-finale på Wembley.

I en romslig TV-buss utenfor Westfalenstadion satt den tyske fotballegenden tilbakelent i en sofa og snakket om egen karriere, som blant annet inneholdt fem VM-sluttspill, tre VM-finaler, 25 VM-kamper, 150 landskamper for Tyskland, seier i Ballon d’Or-kåringen og syv seriegull med Bayern München.

Norsk hoppfavoritt

Men oppturen over alle oppturer var da han kunne løfte VM-trofeet på Stadio Olimpico etter å ha slått Diego Maradonas Argentina 1–0 i 1990-finalen.

Alle unge fotballspillere i hele verden drømmer om å løfte den pokalen, Matthäus er en av få som har gjort det.

Midtveis i et intervju som varte i rundt 20 minutter begynte Matthäus plutselig å snakke om vintersport. Om hvordan Ole Einar Bjørndalen utklasset de tyske skiskytterne, om hoppsportens utvikling, og at han selv mot slutten av 60-tallet drømte om en karriere med sterk oppdrift, perfekt nedslag og 20 i stilkarakterer.

– Bjørn Wirkola! Han var min favoritthopper for 45 år siden.

– Eh, fleiper du?

– Nei, nei, hvorfor skulle jeg ellers huske navnet? Han var min favoritt som liten. Jeg var Bjørn Wirkola da jeg hoppet på ski. Broren min var Jiri Raska.

– Hvorfor var han favoritten?

– Kanskje fordi han vant så mye. Jeg husker ham som den beste. Jeg liker vintersport og ser nesten alt på TV.

Intervjuet var over, men på vei inn i sminkerommet snudde Matthäus seg og sa:

– Kan du gjøre meg en tjeneste når du er tilbake i Norge? Du må hilse så mye til Bjørn Wirkola!

Vi ringte Wirkola noen dager senere.

– Jøss, husker han meg som skihopper? Det setter jeg virkelig pris på. Matthäus var jo en av de store spillerne i sin tid.