Fotball

Ny, norsk nedtur foran 6796 tilskuere

Publikum sviktet da Island sikret VM-play off.

KLARE FOR PLAYOFF: Islands spillere jubler for 1-0-scoring, mens Per Ciljan Skjelbred depper i forgrunnen.
  • Sjur Magnus Bergstrøm

Norge 1-1 Island:

Island tok en tidlig ledelse etter scoring av Kolbeinn Sigthorsson, men Daniel Braaten utliknet senere i omgangen og skaffet Norge ett poeng i en kamp som kunne vippet begge veier. Dermed endte Norge på fjerdeplass i en skuffende kvalifisering. Hos de tilreisende islendingene sto jubelen i taket etter at de hadde sikret seg playoffplass.

Tidlig kalddusj

Norge åpnet friskt og tok initiativet fra start foran 6796 tilskuere. De presset høyt i banen og det belønnet seg nesten i åpningsminuttene da Tarik Elyounoussi skjøt rett på keeper fra 16-meteren. Norge fortsatte kjøre over Island, men som mot Slovenia forrige uke var det islendingene som tok ledelsen etter tolv minutter.

På deres første farlige visitt på Norge midtbane, spilte Gylfi Sigurdsson en fin pasning til Kolbeinn Stigthorsson. Spissen ristet av seg markeringene til Brede Hangeland og Tore Reginiussen, kranglet til seg ballen tolv meter fra mål og skaffet Island 1-0 med et smart skudd til høyre for Rune Almenning Jarstein.

Rop på straffe

Etter scoringen kom Island mer med i kampen og selv om Norge hadde ballen mest, slet hjemmelaget med å spille seg til sjanser. Gylfi Sigurddson presset frem en redning fra Jarstein med et lurt frispark fra 30 meter, før Norge ropte på straffe etter 28 minutter. Reginiussen ble felt på Islands femmeter, men dommeren vinket spillet videre. Det var klar kontakt, men det er mulig at Rosenborg-spilleren datt for lett.

Det gikk uansett ikke lang tid før Ullevaal-publikummet kunne juble for 1-1. To minutter senere kontret Norge og Skjelbred lobbet ballen til en fremadstormende Braaten, som holdt motspilleren unna og overlistet keeper Hannes Halldorsson med en god avslutning.

— Vi er gode etter utlikningen, men vi skaper altfor lite. Etter hvert som Island la seg lavt, ble det fantasiløst i angrep , sier Høgmo til TV2. Elyounoussi og Elabdellaoui kom seg til flere gode innlegg mot slutten av omgangen, men avleveringene manglet den nødvendige presisjonen. Tarik var nære ved å score selv også da han ble spilt gjennom i bakrom av Ola Kamara. Hoffenheim-spilleren trikset seg forbi to islendinger, men var i ubalanse i avslutningsøyeblikket og blåste ballen langt over mål.

Bursdagsbarnet av med skade

Kamara, som fyller 24 år tirsdag, var mye involvert i åpningen av andre omgang, uten at han klarte å sette Islands keeper på noen prøver. Ti minutter ut i omgangen måtte han av banen, etter å ha fått en smell i ribbeina.

Som i første omgang, var det Island som skapte den første farligheten. Superveteranen Eidur Gudjohnsen lurte den norske offsidefellen etter 57 minutter og ble spilt alene gjennom på høyrekanten. Han brukte litt tid på å få kontroll på ballen, før han skjerte inn mot midten og siktet mot lengste stolpe fra sju meter. Jarstein var imidlertid med på notene og vartet opp med en god redning for å hindre ny Island-ledelse.

Gode langskudd

17 minutter ut i omgangen etablerte islendingene et solid trykk ved Norges 16-meter. Til slutt fikk Bjarnason ballen på Islands venstrekant og selv om han gled, fikk han tråklet seg forbi Elabdellaoui og avsluttet fra skrå vinkel. Igjen sto Jarstein i veien og fikk parert til corner. Norge var også frempå ved visse anledninger og spesielt Elyounoussis langskudd 20 minutter før slutt hadde det blitt farlig hvis det var bedre plassert. Noen minutter senere forsøkte også Alexander Tettey seg fra 20 meter, men det gode skuddet smalt i en lagkamerat.

Norge holdt ballen mye i laget og hadde et par fine kominasjoner mot et Island-lag som lå lavt i banen og tydelig ville forsvare inn det ene poenget. Bortelaget var uansett skumle på kontringer og var nære ved å gå opp i 2-1 fire minutter før slutt da Sigthorsson skjøt halvannen meter over. Norge gikk rett i angrep og Tettey klinte til med en suser fra 25 meter, men Islands keeper hadde god kontroll og fikk slått bort ballen.

- Det var en del småpent spill, men for lite sjanser. Vi er ikke fornøyd med kvalifiseringen og vi må erkjenne at per dags dato er vi ikke bedre enn det her , sier kaptein Brede Hangeland til TV2.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Islands herrelandslag fotball