Fotball

Derfor setter Real Madrid overgangsrekordene

Klubbvennlig sportsavis, lur klubbpresident og forventninger om storsigneringer. Real Madrid er skapt for gigantoverganger.

I 2000 ønsket Florentino Perez rekordkjøpet Luis Figo velkommen, sammen med klubblegenden Alfredo Di Stefano.
  • Nicholas Bergh
    Journalist
Året etter stod Perez og Di Stefano på hver sin side av et rekordkjøp nok en gang. Denne gangen Zinedine Zidane, som ble hentet fra Juventus.
Florentino Perez virket fornøyd under presentasjonen av Kaká, som var startskuddet for en ny Galacticos-æra.
Både Florentino Perez og Cristiano Ronaldo gliste etter portugiserens rekordovergang fra Manchester United.
BLIR HAN NESTEMANN?: Gareth Bale kan komme fra Tottenham.

Gareth Bale til Real Madrid er et scenario som i økende grad virker sannsynlig. Real Madrid-trener Carlo Ancelotti har bekreftet at klubben jobber med å sikre seg Bale. Engelske og spanske medier er ikke helt samstemte om hva den walisiske vingen vil koste, alt mellom 765 millioner kroner og 927 millioner kroner har blitt nevnt. De fleste er enige om at Real Madrid må sette ny overgangsrekord for å sikre seg ham.

— Det virker som at Florentino Perez (journ. Anm. Real-presidenten) har bestemt seg for at Gareth Bale skal til Real Madrid koste hva det koste vil. I tillegg har Tottenham en styreformann som er vanskelig å forhandle med i Daniel Levy. Mye tyder på at han vil koste mer enn Cristiano Ronaldo gjorde, sier CMores La Liga-ekspert Petter Veland.

Det vil i så fall bli den femte strake internasjonale overgangsrekorden satt av Real Madrid. I tur og orden har den spanske hovedstadsklubben knust rekorden ved kjøpene av Luis Figo, Zinedine Zidane, Kaká og Cristiano Ronaldo.

Petter Veland tror de tidligere overgangene denne sommeren kan presse opp prisen for Bale.

— Markedet har endret seg de siste årene, bare se på overgangene som har skjedd tidligere i sommer. Falcao kostet 60 millioner euro (ca. 470 millioner kroner), Cavani 63 millioner euro (ca. 490 millioner kroner) og totalpakken for Neymar var på rundt 57 millioner euro (ca. 450 millioner kroner). Det er klart at selgende klubb har gode kort på hånda, fortsetter Veland.

LES OGSÅ: Overgangene som kan avgjøre tittelkampen

Pengemaskin

De store overgangene har altså vært hyppige denne sommeren. Men det ser likevel ut som at Real Madrid må på banen for å slå sin egen overgangsrekord, nemlig de 720 millioner kronene (omregnet fra pund til kroner etter dagens kurs) som ble utbetalt for Cristiano Ronaldo i 2009. Petter Veland mener klubbens størrelse er avgjørende for at Real Madrid pleier å sette overgangsrekordene.

— De ser på seg selv som verdens største klubb. Det har et vanvittig stort navn i det som i de fire siste årene har vært verdens beste fotballnasjon. I tillegg forventes det at de skal kjøpe de store spillerne, sier Veland til Aftenposten.

Han forteller at Real Madrids enorme overgangsbudsjett kommer som en følge av klubbens vekst over tid.

— De har kommet inn i en spiral der inntektene vokser fordi klubben og spillerne blir mer verdt. Inntektene fra kamper, draktsalg, sponsorer og TV vokser, og de drar på forsesongsturer til Los Angeles, sier Veland.

— Real er en pengemaskin som gjør mye riktig utenomsportslig og på den markedsmessige biten, og det resulterer igjen i at de kan hente de store spillerne, fortsetter han.

Katalysatoren

Som Veland også påpeker, er det én mann som har vært katalysatoren for Real Madrids gigantoverganger.

Forretningsmannen Florentino Perez ble først valgt som president i Real Madrid i 2000. Valgløftet som sikret Perez presidentvervet i 2000, var at Luis Figo skulle hentes fra erkerivalen Barcelona. Og Perez leverte. Åtte dager etter at Perez vant valget, kjøpte Real Figo for tidenes største overgangssum, 333 millioner kroner (omregnet etter dagens kurs).

Året etter ble den summen overgått, da Perez regisserte et kjøp av Zinedine Zidane for 414 millioner kroner. Figo og Zidane ledet an for det Perez-skapte «Los Galacticos»-laget, som var fullspekket med dyrkjøpte superstjerner. Den største triumfen kom i 2002, da Real slo Bayer Leverkusen i Mesterliga-finalen. Men innen 2006 hadde stjernene for alvor begynt å underprestere, noe Perez tok konsekvensen av. Han trakk seg fordi laget «trengte en ny retning».

Under Ramon Calderon ble pengebruken ble mer edruelig, men skuffende resultater, spesielt i Mesterligaen, førte til at Real-supporterne ville ha Perez tilbake. 1. juni 2009 tiltrådte Perez som Real-president på ny, etter at ingen andre kandidater hadde stilt til valg. En uke etterpå bekreftet Real Madrid signeringen av Kaká, som ble den tredje rekordovergangen under Perez. 504 millioner kroner (etter dagens kurs) kostet den brasilianske playmakeren.

Perez ville imidlertid gjøre sin retur enda tydeligere, og to dager senere ble det kjent at Manchester United hadde akseptert et bud på 720 millioner kroner (etter dagens kurs) for Cristiano Ronaldo.

LES OGSÅ: Alle overgangene i Premier League

Investering

— Jeg tror Real Madrid tjener på å ha Perez som president fremfor for eksempel Ramon Calderon. Bare se på overgangene som har skjedd. Han har en egen evne til å få storfiskene i havn, og få de til å bli investeringer, sier Veland.

La Liga-kjenneren tror Florentino Perez ser annerledes på enorme overgangssummer enn andre klubbsjefer.

— En god del presidenter vil tenke nå har han brukt så mye på en spiller, da må han selge andre spillere for å ikke gå for mye i minus. Jeg tror Perez tenker «nå har vi kjøpt Bale, da må vi selge så mange drakter», sier Veland.

Han mener Real Madrid har truffet bra med rekordsigneringene, også hvis man ser på det sportslige.

— Figo var en sportslig suksess. Zidane er en av de største som har tatt på seg Real-drakta. Det samme gjelder Cristiano Ronaldo, som jeg tror kommer til å være der i mange år til. Av de fire er det kun Kaka som ikke har levert sportslig. Men siden han var et såpass stort navn når han ble hentet, ble ikke overgangen negativ for Real Madrid, siden den blant annet åpnet det brasilianske markedet for dem, sier Veland.

Har bestemt seg for Bale

Han tror Real Madrid vil slå to fluer i en smekk ved å signere Gareth Bale.

— Hvis de henter Bale får de en fantastisk fotballspiller, i tillegg til at de åpner det britiske markedet. Det er en stund siden en spiller fra Storbritannia har spilt for Real Madrid, påpeker Veland.

Den forrige briten som spilte for Real Madrid var David Beckham. I løpet av Beckhams første år i Real Madrid ble om lag en million trøyer med hans navn solgt. Perez og Real vil nok håpe på en lignende effekt ved et kjøp av Gareth Bale. Og den overgangen er Real Madrid fast bestemt på at skal bli noe av.

— Når Real Madrid har velsignelse fra både trener og presidenten så bestemmer de seg, og setter i gang prosesser for å friste både selgende klubb og spilleren til å gå med på en overgang, sier Veland.

Bale-mania i Marca

En av metodene Real Madrid angivelig benytter seg av når storsigneringer skal gjennomføres, er å bruke sportsaviser til å skape blest om overgangen. Petter Veland er ikke i tvil om at media spiller en stor rolle når Real Madrid jakter storsigneringer.

Jeg vet ikke helt hvordan prosessen foregår. Men hvis man ser på de tidligere rekordovergangene ble spesielt Marca (journ. anm. sportsavis med base i Madrid) brukt som propagandamaskin. Det er ikke et offisielt samarbeid, men det er et samarbeid og de har veldig sterke bånd, sier Veland.

I Bale-sagaen har Marca vært ekstra aktive.

— Rundt 10 av de siste 14 dagene har Marca hatt Bale på forsiden. De skriver om at han ikke trives i Tottenham, hva han koster, hva han har blitt tilbudt i lønn og så videre. Men det Marca faktisk har skrevet hadde nok fått plass på to A4-sider. De repeterer seg selv for å skape et konstant kjør på Gareth Bale, sier Veland.

Siste nytt fra Marca er at Bale nok en gang skal ha gjort det klart overfor Tottenham-manager Andre Villas-Boas at han ønsker å forlate klubben til fordel for Real Madrid.

Overgangsrekordene gjennom historien

Hentet fra BBC. Omregnet fra Pund etter dagens kurs.

1992: Gianluigi Lentini fra Torino til AC Milan for 117 millioner kroner

1996: Alan Shearer fra Blackburn til Newcastle for 135 millioner kroner

1997: Ronaldo fra Barcelona til Inter for 176 millioner kroner

1998: Denilson fra Sao Paulo til Real Betis for 194 millioner kroner

1999: Christian Vieri fra Lazio til Inter for 288 millioner kroner

2000: Hernan Crespo fra Parma til Lazio for 320 millioner kroner

2000: Luis Figo fra Barcelona til Real Madrid for 333 millioner kroner

2001: Zinedine Zidane fra Juventus til Real Madrid for 414 millioner kroner

2009: Kaká fra AC Milan til Real Madrid for 504 millioner kroner

2009: Cristiano Ronaldo fra Manchester United til Real Madrid for 720 millioner kroner

Les også

  1. Overgangene som kan avgjøre tittelkampen

Les mer om

  1. Spansk fotball