«Det er i hvert fall ikke viljen det står på»

Lars Lagerbäck må vente på norsk seier. Men et lag med seiersvilje og selvtillit, det har han klart å skape.

Mohamed Elyounoussi scoret ett mål og var frisk for Norge. Aftenpostens sportskommentator Ole Bernhus mener Lagerbäck har fått landslagsspillerne til å forstå hva som kreves for å vinne kamper.

Norge - Sverige 1–1

Det viktigste utbyttet av kampene mot Tsjekkia og Sverige ligger nettopp der, i at spillerne har forstått at grov arbeidsinnsats må til og at det også er grunnlaget for mer sofistikerte, og kanskje målgivende, prestasjoner.

En ting til: Disse to kampene har økt antallet spillere som kan bli til noe større. Det er tydeligst på midtbanen. Der har Mohamed Elyounoussi og Mats Møller Dæhli tatt grep om kantplassene. Sentralt har norske landslagstrenere lett og lett, uten å finne folk som har evner til å styre spillet.

Anders Trondsen, Ole Kristian Selnæs og Sander Berge er unge, men kapable, og nå venter vi på at en av dem ser på seg selv som selve sjefen. Trondsen var det i de beste periodene mot Sverige. Lagkapteinen Stefan Johansen må kjempe hardt for å få igjen plassen.

Lagerbäcks vanskeligste valg

Neste gang vil Norge ha drillet inn bedre forsvarsspill på cornere også. Der er det liten fremgang å se.

Lagerbäcks vanskeligste valg ligger i å finne riktig venstreback, riktig midtstopperpar og riktig makker til Joshua King som spiss. Der har både Aleksander Søderlund, Tarik Elyounoussi og Bjørn Maars Johnsen brukt disse kampene godt.

Nesten godt nok til to seire. Men bare nesten.

Les også

Elendig forsvarsspill kostet dyrt mot Sverige – Norge har ikke vunnet på 264 dager

Brukbar motstand

Selvsagt kan man mene at det norske laget bør hevde seg mot Sverige B, men heller ikke Lars Lagerbäck stilte med sitt ypperste lag. Da ville folk som Rune Almenning Jarstein, Tarik Elyounoussi og Joshua King (skadet denne gang) ha spilt.

Ser vi ellers på hva de svenske spillerne står for, så er de gjennomgående mer suksessrike for sine klubblag enn de norske spillerne er.

Bra motstand, med andre ord. (Og pussig at Sveriges trener Jan Andersson skyldte på at spillerne var slitne etter fredagens kamp mot Frankrike, siden alle spillerne var nye). Det så vi i det første kvarteret da Sverige lignet sitt A-lag og drev Norge bakover.

De tok tak og holdt det

Men det som skjedde i det norske laget etter den svenske åpningen, imponerte oss litt. De norske spillerne sto imot fint, forsøkte hele tiden å spille seg ut av problemene og lyktes med det. Teknikere som Trondsen og Dæhli tok initiativet til et vinnende norsk spill. Dæhli fant også tid og sted for kampens største sjanse, uten å treffe et tomt mål.

Sverige virket sant å si ganske tafatt i resten av omgangen, drevet tilbake av Dæhlis vendinger, Mohamed Elyounoussis stadig initiativ og skuddforsøk, i tillegg til intens arbeidsinnsats anført av spissene Johnsen og Søderlund.

Ni minutter før full tid sviktet det i Norge-forsvaret på en corner. Midtstopper Even Hovland tapte sin duell foran mål og Ørjan Nyland klarte ikke å hindre at ballen gikk i mål.
Les også

Han var Norges beste spiller mot Sverige

Innkast-mål

Sånt ble det mål av også, på et innkasttrekk der Lagerbäck sendte den ene midtstopperen (Håvard Nordtveit) opp for å kaste mens den andre (Even Hovland) gikk opp helt i front.

Første gang skjedde det ikke noe. Andre gang mistet Dæhli ballen og åpnet for en farlig kontring mot et tømt norsk forsvar, med Jonas Svensson som redningsmann. Tredje gang ga det mål, der først Johnsen vant høydeduellen og der hardt nærkampspill av de andre ga Elyounoussi en skuddsjanse. 1-0, og det var fortjent også.

Slitne, mest i hodet

Så måtte vi vel få en norsk seier igjen? Nei, vi måtte ikke det. Til tross for mange bytter virket det norske laget utslitt mot slutten av kampen.

Mer og mer spratt ballen for langt når den helst skulle roe seg ved norske føtter, oftere ble pasningsforsøk bare forsøk, stadig oftere kunne svenskene – nå anført av innbytter Emil Forsberg, den for tiden ledende svenske spiller – snu seg fordi norske spillere ikke orket å presse dem tett nok.

Derfor var det logisk at svensk utligning kom etter en norsk konsentrasjonssvikt. Innbytter Samuel Armenteros ble ikke forstyrret etter en corner og headet inn 1-1.

Uavgjort var nok surt for Lagerbäck, men greit nok på det stadiet det norske laget befinner seg, synes vi. Vi er ikke bortskjemte.