Fotball

Buing, politisk kaos og tårer for Piqué. Nå skal den spanske VM-billetten sikres

I kveld kan Spania feire at VM-plassen er i boks. Det blir en fin slutt på en turbulent uke for landet, landslaget og ikke minst: katalanske Gerard Piqué.

Gerard Pique avslutter en turbulent uke med å representere Spania i landskamp fredag. Foto: NTB scanpix

  • Marius Dahl

Spania trenger bare seier over Albania hjemme på Estadio José Rico Perez i Alicante i kveld for å sikre direkte kvalifikasjon til Russland-VM.

Det gjør de sannsynligvis også.

Men enda sikrere er det at Gerard Piqué kommer til å bli sentralt og det store samtaleemnet i kveldens kamp, slik han også har vært i oppkjøringen til kampen. Og da handler det ikke om fotballferdigheter.

Det har nemlig vært en følelsesladd uke for midtstopperen, som offentlig har støttet en avstemning om uavhengighet i Catalonia. En avstemning om katalansk løsrivelse fra resten av Spania. Den spanske regjeringen slo fast at avstemmingen var grunnlovsstridig og sendte politite inn for å forhindre gjennomføringen av den.

Dette var bakgrunnen til at tislkuere pep mot Piqué da han trente med landslaget i Madrid tidligere i uken. De pep mot ham da landslaget kom til Alicante i går ettermiddag. Sannsynligvis blir det igjen buing og piping fra hjemmetilhengerne under kampen i kveld.

Les også

Trist Piqué måtte overtales av Messi. Nå venter Spania: - Er jeg et problem, slutter jeg

Politisk engasjert

Med den spente situasjonen i Spania, har Piqué stått rakt i hardt vær. 30-åringen har spilt 86 kamper for det spanske landslaget. Men han har også representert et katalansk landslag, i en kamp mot et baskisk landslag.

Lenge har 30-åringen snakket høyt om at han mener det bør gjennomføres en avstemning om løsrivelse. Men da avstemningen skulle gjennomføres på søndag, gikk spansk politi til angrep mot dem som skulle stemme. Hundrevis ble skadet i politiaksjonene.

I kjølvannet av kaoset rundt folkeavstemningen i Barcelona i forrige uke, møtte Barcelona-bautaen pressen med tårevåte øyne etter lagets 3-0-seier mot Las Palmas foran tomme tribuner på Nou Camp i Barcelona.

Opptøyene i byen truet sikkerheten på Camp Nou. Følelsene rundt løsrivelsen av Catalonia, og hvordan det spanske politiet agerte mot befolkningen, fikk et ansikt i Piqué.

- Dette har vært min verste opplevelse som fotballspiller. Det har vært en veldig vanskelig dag, sa Piqué til mediene etter kampen.

Les også

Barcelona slutter seg til katalansk storstreik

En dame er kledd med det katalanske separistflagget Estelada foran et stort bilde av Gerard Piqué. Midtstopperen har nærmest blitt et symbol. Foto: Reuters

Hets fra tribunen

Midt oppi dette ventet en landslagssamling rundt neste hjørne. Barcelonas forsvarsspiller har de siste kampene opplevd buing og piping av spanske tilhengere når han har hatt ballen. Det ble han også møtt med på torsdagens trening.

En treningen ble avbrutt etter at de fremmøtte på en hissig måte sang sanger om at han måtte gi seg på landslaget.

Piqué har åpnet for å gjøre nettopp det. Men det skjer ikke med det første.

- Jeg vurderte det, men man må tenke før slike store beslutninger og jeg har bestemt meg for ikke å slutte nå. Da lar jeg de som hetset meg vinne. Jeg er stolt over å spille for dette laget, slår han fast.

Da det spanske landslaget forlot spillerhotellet for å dra på trening i går ble han fortsatt møtt med mishagsytringer. Rundt 100 personer hadde samlet seg utenfor hotellet. Gerard Piqué ble møtt med piping ropet «Fuera!», som betyr «Ut!» De andre spillerne på laget ble mottatt med applaus, skriver spanske Marca.

Barcelonas forsvarsbauta er født og oppvokst i Barcelona, men valgte å reise til Manchester United som ung fotballspiller. Han har aldri lagt skjul på sin støtte til de som har jobbet for katalansk selvstyre, og han har spilt ni landskamper for Catalonias landslag. Catalonia har et eget landslag, men er ikke medlem av FIFA. Jevnlig har de møtt landslaget til baskerne, som heller ikke får innpass i FIFA.

I 2008 spilte Gerard Piqué for det katalonske landslaget mot Colombia. Foto: David Ramos / TT / NTB Scanpix

Ramos-konflikten

- Jeg tror at de som buer på meg er i mindretall og jeg skal ikke gi dem den gleden av at jeg slutter. Jeg tror at det er mange, inkludert medspillere, som vil at jeg skal bli og hjelpe laget til å vinne, sier Piqué.

Skriveriene rundt han og lagkamerat Sergio Ramos tok heller ikke slutt. Den fremtredende kapteinen til både Real Madrid og Spania har flere ganger sendt stikk mot Piqués politiske synspunkt, og har hevdet det truer harmonien i den spanske spillergruppen.

Det avviser Pique. Sammen har duoen vunnet både VM og EM, og ifølge hovedpersonen selv det skal ikke være ondt blod mellom dem.

- Det snakket om at vi ikke omgås bra er bare løgn, sier Pique.

- Alt er bra, forholdet mitt til ham er fenomenalt. Det er lett å si, men vi er veldig nære venner og det er ingen problem mellom oss, fortsetter han.

Les også

  1. Norges landslagssjef: – Man må beskytte og hjelpe den aktuelle spilleren

  2. Disse spillerne er nominert til verdenslaget

Avspark i Spania er klokken 20.45. Dersom Spania mot formodning ikke feirer VM-plass allerede fredag, venter Israel på bortebane i siste runde tre dager senere.

Les mer om

  1. Barcelona
  2. Landslag
  3. Spania