Fotball

Ekspert hardt ut mot politiet etter EM-opptøyene: - Strategisk inkompetente

— Politiet gjorde så feil at du kan begynne å lure på om det var dette resultatet de ønsket seg, sier Geoff Pearson.

Fransk politi tok i bruk tåregass under opptøyene i Marseille.

Hooligansekspert Geoff Pearson har aldri opplevd verre tilstander enn i Marseille. Han hudfletter fransk politi for håndteringen av opptøyene i den franske byen.

Starten på den franske fotballfesten er blitt til et rent mareritt i Marseille. Flere dager på rad har engelske og russiske fans barket sammen i havnebyens gater og skapt skremmende scener. Lørdag kveld spredte volden seg til tribunen under kampen mellom de to lagene.

En av Storbritannias ledende eksperter på «hooliganisme» og supporterkontroll, Geoff Pearson, mener volden er verre enn i samme by i 1998 og kritiserer fransk politi for håndteringen av opptøyene.

Les også

Nordmenn i Frankrike opprørt over elendig EM-sikkerhet: – Virket som de hadde glemt det

– Dette er i ferd med å utvikle seg til en av de mest seriøse hendelsene av vold og uorden jeg noen gang har sett, inkludert Charleroi i 2000 og Marseille i 1998, sier eksperten tilTelegraph.

Burde droppet hjelm og skjold

Pearson var selv til stede i Marseille og så hvordan byen utviklet seg til et komplett kaos.

Det var mildt sagt kaotisk i Marseille inn mot oppgjøret mellom England og Russland. Her kommer stoler flyende, mens fransk politi forsøker å få orden i rekkene.

Han mener stemningen i gatene endret karakter da en lokal gjeng begynte å kaste flasker på engelske fans i 16-tiden. Fransk politi møtte folkemengden med opprørsutstyr. En tabbe, mener Pearson.

Les også

«Uansett hva som skjer videre, vil EM 2016 dessverre huskes for fotballpøblenes herjinger»

– Tidligere bevis tilsier at hvis politiet ikke bærer hjelmer og skjold, vil ikke folkemengden kaste flasker. Politiet gjorde så feil at du kan begynne å lure på om det var dette resultatet de ønsket seg. Hvis de hadde ønsket å gjøre det riktig er det vanskelig å se hvordan de kunne gjort det mye verre.

Ifølge Telegraph er den mest brukte taktikken i slike tilfeller å forsøke å kommunisere med de involverte og eventuelt foreta arrestasjoner uten bruk av hjelpemidler.

Les også

UEFA advarer England og Russland - kan bli kastet ut av EM

– Inkompetente

– Etter det ble det en klassisk eskalering. For hver flaske som ble kastet, ble en ny beholder med tåregass avfyrt, og det utartet raskt, forteller Pearson.

– Da vi trodde det ikke kunne bli verre, ankom mellom 100 og 150 russiske ultras. De organiserte seg og løp rundt i gatene og angrep engelske supportere.

Les også

Her går russiske hooligans til angrep på engelske supportere

– På dette tidspunktet hadde politiet vist seg strategisk inkompetente, og nå blir det enda verre fordi de er operasjonelt ineffektive. De har ikke det riktige utstyret og mangler informasjon, noe som gjør at de blir utmanøvrert av disse russerne og ikke kan sørge for beskyttelse, enten de vil eller ikke.

Det er fryktet at det kan bli nye opptøyer mellom engelskmenn og russere i Lille neste uke. Russland møter Slovakia onsdag, mens England spiller i nabobyen Lens torsdag.

(©NTB)

Les også

  1. Dette skjer i EM i dag

  2. Engelsk avis: - De verste dagene med fotballvold på flere tiår

Les mer om

  1. Fotball-EM