Fotball

Jönsson er på sporet av edelt metall igjen

<p>Kun én gang har Jan Jönsson hatt tosifret antall poeng etter fem runder. Da endte det svært godt.</p>

Trondheim 20111127.RBK-Viking. Rosenborgs Jan Jönsson ikke helt fornøyd med kampen eller bronsmedalje etter 3-2 over Viking søndag kveld på Lerkendal stadion i Trondheim.Foto: Ned Alley / Scanpix Foto: Alley, Ned

 • Ole K. Sagbakken
  Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM: RBK-trener Jan Jönsson er inne i sitt syvende år som trener i eliteserien. Svensken tok Stabæk opp fra 1. divisjon i 2005, og brakte deretter edelt metall hjem til Bærum hele tre ganger (gull, sølv og bronse) før han dro videre til Rosenborg foran fjorårssesongen.

Men om Jönssons resultater var pene å se på når sluttabellen var klar i november, må han tåle betegnelsen "slow starter".

Treneren har sjelden hatt sine lag i toppen av tabellen i april/mai, og i fjor var det krise på Lerkendal etter fire serierunder, da RBK lå nest sist med kun ett poeng.

Så scoret Michael Jamtfall og Rade Prica mot Vålerenga på Lerkendal i femte runde – og Jönsson fikk et pusterom.

Unntaket 2008

Situasjonen fra i fjor var ikke ulik den svensken opplevde i Bærum på vårparten. Flere sesonger lå Stabæk i ingenmannsland etter de fem første serierundene, og måtte bruke sommeren på å ta igjen forsprang de hadde gitt fra seg.

Som i 2007, da laget lå på niendeplass etter fem kamper – og endte på sølvplass. Eller to år senere. Da vaket Stabæk på åttendeplass med fem kamper spilt – og tok bronsen.

Foran kveldens møte med Tromsø er imidlertid situasjonen en ganske annen.

Med seier vil Rosenborg komme opp på 11 poeng, og innta tabelltoppen.

Det har Jönsson opplevd kun én gang tidligere. I 2008. Og da endte det i gull på Nadderud.

– Stemningen er lettere her i år enn i fjor på samme tid. Det er det ingen tvil om. Nå gjelder det å være offensive mot Tromsø, skape sjanser – og være mer effektive enn vi klarte mot Sogndal. TIL er et godt lag, men vi skal skape engasjement når vi spiller på Lerkendal, sier Jönsson før kampen.

Prica og Selnæs

Treneren har ikke offentliggjort noe lag til kampen mot Tromsø. Men med Steffen Iversen ute med omgangssyke i midtuka, taler mye for at John Chibuike fortsetter på topp — denne gang sammen med Rade Prica.

Iversen var tilbake på trening lørdag, og er med i troppen.

Ole Selnæs ser også ut til å komme inn sentralt på midtbanen fra start, etter den gode omgangen han leverte mot FFK.

PS! Vinner Rosenborg i kveld, vil ikke Jan Jönnson kun kopiere sin egen seriestart i gullsesongen 2008. Da vil han også kopiere Erik Hamréns to åpninger, i 2009 og 2010. Begge årene hadde RBK 11 poeng etter de fem første kampene, og var med i toppen fra dag én av sesongen.

Og alle med ok hukommelse husker hvordan det gikk til slutt¿

Les mer om

 1. Eliteserien

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Henriksen sørget for RBK-seier

 2. FOTBALL

  Sist gang de spilte sammen skrek de &laquo;Rosenborg er rævva&raquo;

 3. FOTBALL

  Adresseavisen tror ikke Rosenborg tar gull

 4. FOTBALL

  Midtsjø: - Har ventet på denne sjansen

 5. FOTBALL

  Tre nøkkelspillere ute

 6. FOTBALL

  Tiden inne for Aalesund-seier på Lerkendal?