Stjerneskuddene United-stjernen ikke bør kopiere

I sine første ligakamper, har Anthony Martial gjort det samme som to tidligere stjernedebutanter. Nå er det opp til franskmannen å ikke ende i samme spor.

Macheda Martial Pogrebnjak
  • Torgrim Gotland Bakke

For en måned siden, var Anthony Martial et nokså usnakket kort for mange fotballsupportere. Men etter at 19-åringen ble gjort til tidenes dyreste tenåring av Manchester United da de kjøpte spissen fra Monaco, vet de aller fleste hvem han er.

Overgangssummen på £36 millioner, 455 millioner kroner, ble slaktet av de aller fleste. Spesielt siden den totale summen kan stige til 733 millioner om ulike klausuler oppnås.

Daily Mirror holdt ikke igjen dagen etter Martials overgang fra Monaco til Manchester United var et faktum.

Dagen etter overgangen, slo den britiske tabloidavisen Daily Mirror opp et stort bilde av 19-åringen på sin sportsforside med tittelen «What a waste of money». Og selv United-manager Louis van Gaal kalte summen «latterlig» på et møte med sesongkortholderne tidligere i september.— Det er en helt latterlig sum med penger. Det er en gal verden vi lever i. Når Manchester United vil kjøpe en spiller, legges det imidlertid alltid til 150 millioner kroner ekstra, sa van Gaal ifølge Sky Sports.

Men nå har kritkiken stilnet. For Martial har ikke brukt lang tid på å imponere. 19-åringen har vist stor ro, gode avslutningsferdigheter og en vilje til å utfordre i sine første kamper. Og viktigst av alt; Han har tre mål på sine to første ligakamper i England. Og hans tre første skudd har alle blitt mål!

Men det er han ikke alene om å ha gjort. Og selv om det lover svært godt for fremtiden er det ikke nødvendigvis et bevis på at Martial vil fortsette i samme spor.

Fra helt til vrakgods

Martial er den tredje spilleren i United-historien som har scoret mål i sine to første ligakamper for klubben. Louis Saha gjorde det etter han kom til klubben fra Fulham i januar 2004. Og på våren 2009, var det en annen tenåring som ble helt over natten. Federico Macheda.

IMPONERTE: Federico Macheda ble en yndling over natten da han scoret i sine to første ligakamper for Manchester United våren 2009. Men italieneren klarte aldri å følge opp den gode starten og ble fristilt av klubben fem år senere. Her jubler han etter vinnermålet mot Sunderland i sin andre ligakamp for United.

Italieneren debuterte for Manchester United mot Aston Villa 5. april 2009. United lå under 1-2 da Macheda ble byttet inn. Cristiano Ronaldo utlignet med ti minutter igjen og like før slutt scoret Macheda vinnermålet som sikret tre viktige poeng for United på veien mot lagets tredje strake ligatittel. Uken etter scoret han nok en gang vinnermålet da United vant 2-1 borte mot Sunderland.Men til tross for den meget imponerende starten på United-karrieren, ble Macheda aldri den spilleren fansen våget å håpe han skulle bli. Han scoret to mål for Manchester United, men ble stort sett lånt ut de neste sesongene. Noe av årsaken skal være dårlige holdninger. Den imponerende debuten skal rett og slett ha gått til hodet på den unge italieneren. På våren 2014 ble han fristilt av United.

Han ble hentet av Ole Gunnar Solskjær, som var Machedas trener på Uniteds reservelag, til Cardiff City. Der har han 6 mål på 21 kamper.

Fem mål på fem skudd

Martial er heller ikke alene om å vise imponerende effektivitet med sine første skudd. Januar 2012 ble Pavel Pogrebnjak hentet til Fulham. Og russeren fikk en drømmestart i London-klubben. På tre kamper, scoret han fem mål på sine fem første skudd i Premier League.

Men på de resterende ni kampene den sesongen, ble det kun ett mål til. Og etter sesongen, forlot han Fulham da han og klubben ikke klarte å bli enige om en ny kontrakt. Han dro i stedet til Reading hvor han spilte de neste tre sesongene. I sommer skrev han under for Dinamo Moskva.

— Et røverkjøp

Men enn så lenge, har Manchester Uniteds supportere god grunn til å håpe at Martial vil bli den stjernespilleren man håper på.

Og med den imponerende starten, har tonen om Uniteds nye spiss endret seg. Spilleren som raskt ble stemplet som overpriset og ikke verdt pengene,hylles nå for å ikke bli preget av presset og prislappen som henger over han.

I stedet for å vitser på bekostning av Manchester United og Martial, spøkes det nå om at spilleren som kan koste United over 700 millioner kroner er et «røverkjøp».

— Martial begynner å ligne et røverkjøp, skrev BBC-ekspert Gary Lineker på Twitter under søndagens kamp. Og den tidligere United-spilleren Rio Ferdinand skrev dette:

Martial - overgansvinduets røverkjøp akkurat nå!!! Haha.

Og sammenligningene med den tidligere franske storspilleren Thierry Henry har bare økt den siste uken.

Blant annet har flere påpekt, med et visst glimt i øyet, at Henry brukte åtte kamper på å finne nettmaskene for Arsenal. Martial har som nevnt tre mål tre kamper.

Les også

Martial ble helten igjen for United