Fotball

Åpenhjertig Tom Nordlie: - Jeg gikk fra suksess til å stå hos NAV med kølapp nummer 102

Bjørnsonsalen i Molde er torsdag smekkfull av folk som vil høre Tom Nordlie fortelle om medgang og motgang.

ÅPENHJERTIG: Tom Nordlie skal torsdag holde foredrag under Møre og Romsdals årlige IA-konferanse. Der vil han snakke om det å gå på trynet. Foto: Øystein Bjerkeland

 • Øystein Bjerkeland

MOLDE (Rbnett): – Noen holder foredrag om at de har funnet suksessoppskriften og at tilhørerne kan gjøre som dem hvis de vil lykkes. Jeg snakker mer om hvordan det er å gå på trynet og hva du kan lære av det, forteller trener og mediepersonlighet Tom Nordlie.

– Håpet er at noen hører noe de kan plukke opp – at folk etterpå sier de har fått bruk for det.

Psykiske utfordringer

Den årlige IA-konferansen (Inkluderende arbeidsliv) i Møre og Romsdal går av stabelen torsdag. Hovedfokus er psykiske utfordringer i arbeidslivet. I tillegg til Tom Nordlie, kommer også DDE-vokalist Bjarne Brøndbo og Torkil Berge, psykolog og spesialist i klinisk psykologi.

Nordlie vil snakke om medgang og motgang – ikke bare i idretten, men i livet generelt.

Tidlige tap

– Jeg vil si litt om hvordan mitt eget liv mitt har vært, hvordan jeg gikk fra å være en beskjeden gutt fra innlandet som var redd for hva andre mente om meg, til plutselig å være en ansvarlig person som tok egne valg.

– Du ble fort voksen?

– Jeg vokste opp i en trygg familie med gode verdier. Vi var en stor familie som bodde i samme hus. Først mistet jeg onkelen min da jeg var ti år, da forsto jeg ikke så mye av det. Så mistet jeg faren min da jeg var 17, og bestemor og bestefar da jeg var 18 og 19 år, alle vi bodde i samme hus, forteller Nordlie.

– Det skjer noe med deg når du mister en viktig omsorgsperson som faren din, sier han.

– På 70-tallet fikk du «mannen i huset-rollen» når sånt skjedde. Denne situasjonen – denne tragedien – gjorde at jeg måtte endre meg. Jeg måtte takle ting på en annen måte.

– Hvordan da?

– Jeg måtte for eksempel bli utadvendt. Det er gjerne sånn folk kjenner meg i dag, men jeg har vært veldig innadvendt – og jeg har fortsatt en slik side i meg. Jeg trives fortsatt godt alene.

Fallet

Å takle medgang skal han også innom. Minst like viktig blir følelsen av å tape verdighet.

– Alle skal prate med deg som topptrener, du får 170 telefoner om dagen, vinnere får status og posisjon. Men hvordan håndterer du det hvis alt plutselig endrer seg? Jeg husker følelsen da jeg fikk sparken i Vålerenga i 2001. Fra suksess til plutselig å stå hos NAV med kølapp nummer 102. Ingen ringte, ingen trengte å høre mine råd og mine meninger da, forteller Nordlie, og understreker at slike kriser både kan være en fare og en mulighet.

– Følelsen av å tape verdigheten, å kjenne at ingen hadde bruk for meg, lærte meg mye om status og posisjon. Hvordan behandler folk deg og hvordan behandler du dem? Jeg lærte også at en krise representerer to ting: en fare og en mulighet. Det jeg opplevde i barndommen – med tette dødsfall og kriser – det satte meg i bedre stand til å takle livskriser seinere.

Hva er viktig?

– Samtidig handler det jo om å få satt ting i perspektiv, også. Grunnlaget jeg hadde hjemmefra har vært veldig viktig. Mutter’n opplevde ikke det som viktig i det hele tatt å trene Vålerenga. Livet gikk helt fint videre uten den jobben.

– Temaet på konferansen er Inkluderende arbeidsliv. Det å være fotballtrener er vel temmelig spesielt sammenlignet med andre jobber?

– Ja, absolutt, men jeg kommer til å snakke mye om krisehåndtering, ledelsesfilosofi, motivasjon og mine personlige erfaringer. Jeg har jobbet med veldig mye forskjellig – jeg har vært lærer, selger, salgssjef og kursleder i presentasjonsteknikk, jeg har jobbet med psykiske og fysiske funksjonshemmede, og jeg har jobbet i VG, NRK og TV 2. Det jeg i hvert fall har lært meg er at du skal sette pris på at folk har bruk for deg. Jeg skal også si noe om hvorfor jeg ble fotballtrener igjen etter halvannet år utenfor yrket. I dag gleder jeg meg til å gå på jobben – sånn har det ikke alltid vært.

 1. Les også

  Nordlie ut mot Ødegaard-hysteriet: - Redd man gjør gutten en bjørnetjeneste

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Åpenhjertig Trond Fredriksen om AaFKs miserable høstsesong: – Glad teamet har tillit

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Presset Aalesund-trener: – Jeg er innstilt på å ha denne jobben i 10 år

 3. OSLO
  Publisert:

  - Det er haram å ta imot sosialhjelp hvis man kan jobbe

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Erik Hamrén i Oslo:- Smigrende at mitt navn nevnes

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Åpenhjertig Eggen om savnet av kona og sønnen: – Snakker fortsatt med Karin og Knut Torbjørn

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Pause i forhandlingene mellom Singh og Molde