FIFA betalte for å slippe søksmål etter Henrys håndballmål

Det irske fotballforbundet (FAI) fikk i 2009 en gigantisk millionutbetaling fra FIFA for å droppe et potensielt søksmål.

HANDS: Thierry Henry handset i denne situasjonen ballen videre til lagkamerat William Gallas som headet den i mål.

Irland var svært nær ved å sikre seg plass i VM-sluttspillet i Sør-Afrika i 2010, men røk i playoffkampene mot Frankrike. TV-bildene fra returoppgjøret viste at franske Thierry Henry tok med seg ballen med hånden forut for vinnermålet. Midtstopper William Gallas ble matchvinner og sendte Frankrike til VM.

Det fikk både Det irske fotballforbundet og resten av fotballmiljøet til å rase.

Nå røper Irlands fotballpresident John Delaney at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) betalte for å slippe et irsk søksmål etter den kontroversielle episoden.

Provosert av Blatter

Beløpet som ble utbetalt skal være fem millioner euro, tilsvarende rundt 45 millioner kroner, men det ønsker ikke Delaney å bekrefte.

– Vi følte at vi hadde juridisk grunnlag til å kjøre en sak mot FIFA, med tanke på at vi ikke lyktes i playoffkampene til VM på grunn av Henrys scoring hånden, sier Delaney til RTE Radio 1 i hjemlandet.

Delaney peker videre på at han selv og fotballforbundet ble kraftig provosert av måten Sepp Blatter opptrådte på etter kampen. FIFA-presidenten skal ha hatt et smil om munnen da han snakket om saken.

– Så da jeg gikk inn og snakket med ham om saken, ble det brukt noen kraftuttrykk. Deretter kom vi til en enighet, sier Delaney.

– Det var en god og legitim avtale for FAI, tilføyer han.

Taus om beløpet

Om beløpet som ble utbetalt fra FIFA, sier den irske fotballpresidenten:

– Jeg er bundet av konfidensialitet med hensyn til størrelsen. Jeg ser at dere spekulerer i et beløp, bra gjort.

Både det irske fotballforbundet og irske myndigheter kjempet lenge for at den omtalte kampen skulle spilles på nytt.

(©NTB)