Fotball

- Tenkte «Er jeg verdt så lite?»

Veigar Páll Gunnarsson sa i vitneboksen at han heller ville til Rosenborg enn til Vålerenga.

LIKE FØR: Veigar Pall Gunnarsson ser ut som han skal til tannlegen, men han skal vitne i saken om sin egen overgangsverdi.
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten

SANDVIKA (aftenposten.no): Veigar Páll Gunnarsson er overgangssakens ufrivillige midtpunkt.

Derfor var det stor oppmerksomhet knyttet til spillerens forklaring på rettens sjuende dag i Asker og Bærum tingrett.

Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga for én million kroner sommeren 2011, kombinert med opsjonsavtalen for Herman Stengel, er utgangspunktet for straffesaken.

– 1 million var lite

Gunnarsson fikk vite om kjøpesummen på én million kort tid etter overgangen. Da kom en journalist på Vålerengas treningsfelt.

– Jeg husker ikke hva jeg svarte, men tenkte «er jeg verd så lite?». Jeg synes at én million var veldig, veldig lite, sier Gunnarsson.

Gunnarssons verdi er i retten blitt snakket ned av flere av vitnene og de tiltalte. Både Inge André Olsen, Truls Haakonsen og agent Jim Solbakken mener at Gunnarssons sommeren 2011 var null verdt.

– Det var en dårlig erfaring for oss. Han var over 30 år og hadde dårlig fysikk, sa Nancy-leder Nicolas Holveck.

Skuffet over verdi-omtale

Etter vitneforklaringen tok Gunnarsson seg tid til å svare på spørsmål fra media.

— Hvis jeg er verdt 1 million, er ingen spillere i eliteserien i dag verdt mer enn 1 million, sier Gunnarsson.

Saken har preget ham, og gjorde det tungt den siste tiden i Norge. Gunnarsson kan fortelle at han uten denne saken nok ville ha vært i Norge lenger. Han har reagert på kommentarene om hans lave verdi fra rettssalen.

— Jeg synes det er skuffende at jeg ikke skal få noen ære for det jeg gjorde her, sier Gunnarsson.

Han reiser hjem til Island i dag. Nå er han lettet over at han er ferdig med saken.

Sommeren 2011 ønsket han seg i utgangspunktet til Rosenborg. Han hadde gjennom samtaler med daværende RBK-trener Janne Jönsson, og senere gjennom agent Aron Gudjohnson, fått kjennskap til at han ville bli tilbudt en årslønn på 3 millioner kroner.

Vålerenga ville tilby ham 2,4 millioner kroner i årslønn, det samme som han hadde i Stabæk.

Ville til RBK

Det er i ettertid blitt kjent at Rosenborg hadde lagt inn et bud på spilleren pålydende 2,5 millioner kroner. Stabæks sportslige leder Inge André Olsen var i flere samtaler overfor Gunnarsson klar på at budet fra RBK var dårligere enn det fra VIF.

– Jeg sa at jeg får så mye bedre lønn i Rosenborg. Jeg sa at den kontraktene Vålerenga tilbudte er den samme jeg har i Stabæk. Jeg sa at da kunne jeg heller tenke meg å bli i Stabæk enn å reise til Vålerenga. Jeg sa at om Vålerenga kan tilby denne kontrakten kommer jeg sikkert til å reise dit, sier Gunnarsson.

 • Les også:

Les også

 1. Nå skal Gunnarsson forklare seg

 2. Hovedperson i birolle

 3. - Ønsket om å hente Stengel bar preg av noe større

 4. Stabæk-leder ville betalt Nancy-kompensasjon igjen

 5. – Et smertefullt gjensyn med et menneske i desperasjon

 6. Martin Andresen prøvde å hente Stengel tre ganger

 7. Prisen på en fotballspiller

 8. «Dårlig fysikk og over 30 år»

– Følte du noe press for hvilken klubb du skulle velge? spør aktor Iselin Håvarstein.

– Nei, jeg følte ikke noe press. Jeg merket at de hadde mer lyst til å selge meg til Vålerenga enn til Rosenborg, men det var det samme som at jeg heller ville til Rosenborg. Det var egentlig bare det presset jeg følte. Til slutt var det min avgjørelse å gå til Vålerenga, svarer Gunnarsson.

Gunnarsson hadde kjæreste og barn på dette tidspunktet. Han forteller at kjæresten gjerne kunne tenke seg å reise til Trondheim, men at de trivdes godt i Oslo og slik sett helst ville bli værende.

Tok ikke telefon fra Olsen

23. juli møtte han Stabæk-leder Lars Holter-Sørensen til en samtale i Telenor Arena. Der fikk han Stabæks økonomiske trøbbel forklart for seg, men svarte at han heller ville til RBK. Han oppfattet at Holter-Sørensen aksepterte at han da heller ville bli i Stabæk fremfor å dra til VIF.

På spørsmål om hvorfor ikke dette møtet ble tatt med Olsen, svarer Gunnarsson:

– Jeg tror det var fordi jeg ikke tok telefonen da han prøvde å kontakte meg.

Under sin vitneforklaring fortalte Olsen, en av de fire tiltalte, at Gunnarsson brøt kontrakten med ham etter at han hadde advart mot agent Gudjohnsen.

Gunnarsson ble sommeren 2012 frigitt av Vålerenga, og gikk tilbake til Stabæk. Etter sesongen dro han tilbake til islandsk fotball. I termineringskontrakten med Vålerenga står det at Gunnarsson ikke kan uttale seg negativt om klubben.

– Det fungerte ikke for meg i Vålerenga, nøyer han seg med å si.

Fire tiltalte

Tre Stabæk-ledere og én Vålerenga-leder er tiltalt for grovt bedrageri. Inge André Olsen, Lars Holter-Sørensen (begge Stabæk), Truls Haakonsen (VIF) og et tidligere styremedlem i Stabæk (anonymisert av familiære hensyn) risikerer alle opp til seks års fengsel hvis de dømmes i tingretten i Asker og Bærum.

I 2011 ble Vegair Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 millioner kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at prisen på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at overgangene var separate.

Forsvarere er Ole Petter Drevland, Ellen Holager Andenæs, Berit Reiss-Andersen og Peder Morset. I tillegg forsvares Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS av John Cristian Elden.

Politiadvokat Morten Stene og Iselin Håvarstein fører saken for Asker og Bærum politidistrikt.

Tingrettsdommer Nils Ole Bay er administrator under hovedforhandlingene.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Fotball 1. div
 3. Vålerenga Fotball
 4. Stabæk Fotball