Fotball

Så talentet da han var ett

<p>Et stort balltalent, knallhardt arbeid, ydmykhet og en solid dose målbevissthet har gjort Jonas Svensson (18) til RBK-yndling i rekordfart.</p>

Trondheim 20110703.Lerkendal, RBK-Sarpsborg08.Rosenborgs Jonas Svensson finter forbi Sarpsborgs Jo Nymo Matland og Sarpsborgs Tom Erik Breive under eliteseriekamp i fotball mellom RBK og Sarpsborg08 søndag kveld på Lerkendal stadion i Trondheim. Kampen endte 4-0.Foto: Ned Alley / Scanpix
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

I går kveld opplevde den sindige verdalingen guttedrømmen, da han først sendte Rosenborg i ledelsen og deretter satte inn en fantastisk 3–0-scoring.

–Selvfølgelig har det å spille på Rosenborg vært drømmen. Jeg sa tidlig at jeg skulle bli fotballproff, sier Jonas Svensson til Adresseavisen.

Faren Inge har vært hans nærmeste støttespiller på fotballbanen opp gjennom årene. Han satt på tribunen i går kveld og var vitne til sønnens skikkelige gjennombrudd i RBK-trøya.

Overfor Adresseavisen forteller Inge Svensson at han tidlig oppdaget at det var noe spesielt med Jonas.

Slet ut lekeplassen

–Jeg så det da han var ett og et halvt år. Jeg oppdaget det da han begynte å gå med ballen. Men det har ikke kommet av seg selv , sier faren til gårsdagens RBK-helt, før han legger til:

–Det var viktig at han jobbet med talentet. Man kan ikke tro at det går av seg selv og det er fort gjort å stagnere. Jonas har alltid hatt et talent og har vært flink til å trene talentet.

Det blir sagt at Inge Svensson har spilt fotball med sønnen hver dag fra Jonas var to år. Selv benekter han ikke den påstanden.

–Jeg har brukt mye tid på ham. Til alle døgnets tider har han mast om at vi skal spille. Vi trente på alt mulig og slet ut en lekeplass. Jeg har aldri mast på ham. I oppveksten var jeg treneren hans. Jonas spilte på to lag, både sammen med kameratene og de som var eldre, forteller faren.

Tryllet inn 3–0

Jonas Svensson laget sitt første mål i eliteserien etter elleve minutter i går. Etter 51 minutter tryllet han inn 3–0, da han uten fart skrudde ballen i krysset. Da 18-åringen ble byttet ut etter en snau time, ljomet det «Svensson, Svensson» fra Kjernen.

–Det første målet kom etter et bra innlegg, der jeg strakk ut foten og satte den inn. På det andre sto jeg i ro og prøvde å gjøre som Sarpsborg-backen gjorde i førsteomgangen. Jeg trodde den skulle gå over, sier tomålsscoreren.

–Hvordan føltes det å sette inn det andre målet?

–Du ser på feiringen at det var glede. Å høre Kjernen rope «Svensson, Svensson» var en drøm.

Turn til han var 14

I tillegg til talentet forteller faren Inge om en svært målbevisst gutt, som har lagt ned en stor jobb på veien mot Lerkendal. Frem til 2008-sesongen spilte han for moderklubben Verdal, før han gikk til Levanger. Da Rosenborg møtte Levanger i cupen for drøyt to år siden, pågikk spekulasjonene rundt om han skulle bli RBK-spiller. Nå er han i ferd med å etablere seg i sort og hvitt.

–Han er flink med kosthold, er rolig og behersket. Jonas drev med turn frem til han var 14 år. Det har vært bra for kroppsbeherskelsen og en årsak til at han nesten aldri er skadet. Han har bra spenst og timing og er god på hodet selv om han kun er 1,70 høy, forklarer faren.

Å beholde beina på bakken til tross for at han nå får solid omtale i mediene tror verken faren eller sønnen at skal bli noe problem.

–Jeg er rolig og behersket og er ikke veldig stor fan av oppmerksomhet. At dette var gjennombruddet vet jeg ikke om jeg skal si, kommenterer Jonas Svensson beskjedent.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien