Fotball

Truer Barcelona med utkastelse fra spansk fotball: – En del av et politisk spill

En katalansk løsrivelse kan få enorme konsekvenser for FC Barcelona.

Lionel Messi og Luis Suarez er to av de største profilene i La Liga. Det er usikert om Barcelona får delta ved en løsrivelse.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Den langvarige katalanske frigjøringskampen kan få et foreløpig dramatisk høydepunkt på søndag. Dersom katalanske styresmakter får det slik de vil, kan katalanerne stemme for selvstendighet i en folkeavstemning.

Men bare dager før avstemningen skal finne sted, er det høyst usikkert om det er gjennomførbart.

  • Interessert i bakregunnsstoff om det katalanske valget? Da anbefaler vi denne artikkelen: Spent stemning foran planlagt folkeavstemning. Hva skjer om Catalonia stemmer for løsrivelse fra Spania?
Les også

Barcelona bøtelagt for buing mot kongen

På kampdag er Camp Nou full av Estelada, flagget som brukes som et symbol på et selvstendig Catalonia. I 2016 fikk Barcelona bøter av Uefa da flaggene ble brukt på en Champions League-kamp. De mener flagget er et politisk symbol, og dermed ulovlig.

Dersom det blir en folkeavstemning, og dersom det blir et ja, vil katalanerne erklære Catalonia for uavhengig av Spania.

En uavhengighet som i verste fall kan få enorme konsekvenser for regionens fotballag. Bare se på uttalelsen fra den mektige La Liga-sjefen Javier Tebas i ESPN:

– Katalanske klubber som Barcelona, Espanyol og Girona får ikke lov til å spille i La Liga, dersom Catalonia går videre med prosessen for å løsrive seg.

Den mektige La Liga-sjefen Javier Tebas mener en katalansk løsrivelse kan få store konsekvenser for spansk fotball.

– Bekymret for Barcelonas fremtid

Tebas er en kjent motstander av frihetskampen til den spanske regionen på østkysten, og han advarer regionen mot de sportslige konsekvensene. En eventuell katalansk liga «vil neppe være bedre enn den nederlandske ligaen eller lignende», og at fraværet av tv-pengene La Liga gir til Barcelona vil føre til at de med sikkerhet ikke vil forbli en av Europas beste klubber.

– Jeg er bekymret for Barcelonas fremtid om regionen får selvstendighet. Jeg er overrasket over påstandene om at Barcelona kan få spille hvor de vil. Det må være klart at det ikke er slik det er. Det vil ikke bli enkelt å få til en avtale, vi må se nærme på spansk lovverk, sier han ifølge ESPN.

Før kampen mot Juventus, viste supporterne til Barcelona tydelig hva de ønsker.
Les også

Barcelona svarer kritikerne: – Alle lurte på om de hadde mistet det fullstendig

– Et politisk spill

Disse truslene tror kommentator og ekspert på spansk fotball, Magnar Kvalvik, er tomme.

– Det er vanskelig å tro på de truslene. La Liga nyter godt av å ha Barcelona der, Real Madrid nyter godt av det, og Barcelona nyter selvsagt godt av det. Jeg tror det er en del av et politisk spill, sier Kvalvik.

Dersom det blir en katalansk løsrivelse, tror Kvalvik at regelendringer i det spanske ligasystemet vil komme kjapt på plass, lik de lag fra Andorra har.

– Det virker så fjernt at jeg ikke tror de har sett på alternativ. Det er snakk om at den franske ligaen uformelt har invitert de inn, uten at jeg tror det kommer til å skje, sier Kvalvik.

En katalansk liga tror Kvalvik blir undergangen for Barcelona som europeisk topplag. En slik liga vil bestå av La Liga-lagene Girona, Espanyol og FC Barcelona. Andre lag som kan være med er Gimnastic Tarragona, som kjemper i bunnen av den nest øverste divisjonen.

Estelada er også en del av Barcelonas offisielle logo.
Les også

Barcelonas dyreste spiller haltet av banen. Søndag kom de nedslående nyhetene.

– Forbausende rolig

Johannes Nymark er ofte i Barcelona, og sier at folk der tar truslene med forbausende stor ro. På et seminar han var på stilte en journalist spørsmålet om fremtiden til FC Barcelona til en av de katalanske politikerne.

– Han svarte at de ikke er så opptatt av det spørsmålet. De ønsker å fokusere på uavhengigheten og så ordner de problemene i ettertid. Det samme sa Pep Guardiola på en pressekonferanse. Holdningen deres er at «først tar vi avstemningen, så tilpasser vi de ulike elementene.» Det er nok et strategisk standpunkt for å unngå å skremme katalanerne, sier Nymark.

Selv om de aller fleste tror at en løsning vil komme på plass, er det mange som kan se for seg ulike alternativ.

– Katalanerne tenker at de alltids klarer å komme med i en eller annen liga. I Frankrike deltar Monaco, og i den engelske ligaen spiller Swansea fra Wales. Så de regner med at det kommer til å ordne seg på en eller annen måte. De er forbausende rolig, sier Nymark.

Han tror den franske ligaen kan være villige til å sende en invitasjon, og mange katalanere han har snakket med er ikke uvillige når det forslaget kommer opp.

– Det har vært en liga som lenge ikke har vært helt i toppen av europeisk fotball, men de forsøker å komme seg opp. Jeg kan godt se for meg en fremtid der Barcelona spiller i Ligue 1, og noen katalanere jeg har snakket med mener det samme, sier Nymark.

Viktig del av katalansk identitet

FC Barcelona er langt fra en uavhengig part i den katalanske frigjøringskampen. For det er virkelig slik at slagordet til klubben «Mes que un club» gjelder i aller høyeste grad. FC Barcelona er ikke bare en fotballklubb, det er også et svært viktig symbol for katalansk identitet.

– FC Barcelona har hatt rollen som talsmann for det katalanske uavhengighetsbevegelsen. Slagordet stammer fra 60-tallet, da det var et sterkt opposisjon mot Franco-styret, spesielt i Catalonia og Barcelona. Det var to ting som skilte seg ut. Det katalanske språket som var forbudt, og så var det FC Barcelona, som en populær klubb i hele regionen som de bestemte seg for å bruke som et symbol i frigjøringskampen, sier Nymark.

Les også

Komikveld for Barcelona-stjernene – motstanderen scoret mål for dem

«Independencia»

Hele Camp Nou er full av flagg med fire røde striper på gul bakgrunn. Oppe til høyre i klubbens logo er også det katalanske flagget representert.

Klubbsangen «El Cant del Barca», er på katalansk, og siden 2011 har supportere på Camp Nou sunget «Independencia» to ganger i løpet av kampen. Første gang etter 17 minutter og 14 sekunder av 1. omgang, og så etter 17 minutter og 14 sekunder av andre omgang. 1714 er årstallet hvor styrker fra Spania gikk inn i Barcelona.

Selv om ledelsen i FC Barcelona insisterer på at de ikke er politikere, støtter de folkeavstemningen. Men likevel velger de å ikke ta et offisielt standpunkt til om folket skal svare ja eller nei til løsrivelse.

Men de har tillatt at grupperinger for løsrivelse holde samlinger inne på Camp Nou. Forrige onsdag la de også ut en pressemelding i etterkant av aksjonene mot katalanske politikere og tjenestemenn, der de gjorde det klart at de støtter demokratiet.

– FC Barcelona er trofast til sitt historiske engasjement til forsvar for nasjonen, til demokratiet, ytringsfriheten og selvbestemmelse. Vi fordømmer alle handlinger som hindrer utnyttelse av disse rettighetene, skrev de på hjemmesiden.

De gjorde det klar at de støtter alle personer og institusjoner som garanterer disse rettighetene, og at de vil støtte flertallet av det katalanske folket på en fredfull måte.

Får støtte fra erkerivalen

Sjefen til erkerivalene i Madrid, Zinédine Zidane, håper truslene om utkastelse forblir tomme trusler.

Real Madrid har sterke bånd til spanske myndigheter, og vil trolig jobbe hardt for å gi FC Barcelona en mulighet til å forbli i La Liga.

Real-manager Zinédine Zidane ser ikke for seg en sesong uten verdens største oppgjør, El Clásico.

– Jeg kan ikke forestille meg en spansk liga uten Barcelona. Det er alt jeg kan si. Som en fotballsupporter kan jeg ikke se for meg det. Jeg vil alltid mene at Barcelona er en del av ligaen, og det er det, har han sagt om muligheten for at El Clásico forsvinner.

Arresterer politikere

Spanske myndigheter har så langt vist sterk vilje til å hindre at folkeavstemningen blir avholdt. I forrige uke beslagla den spanske sivilgarden ti millioner stemmesedler, og arresterte en rekke politikere og tjenestemenn. Mer enn 4000 fra den halvmilitæriserte politiavdelingen er på vei til den trøblete regionen. Planen er at fire store skip skal legge til i havnene langs kysten, fulle av politifolk.

– Jeg tror det blir fryktelig kaos. Det er en veldig offensiv kampanje spanske myndigheter har satt i gang mot katalanerne. Det er så sterk undertrykkelse av valget, at jeg ikke tror at det blir realisert på den måten det er tenkt, sier Johannes Nymark, førsteamanuensis ved Norges Handelshøgskule i Bergen.

Tror på katalansk «ja»

Han underviser i spansk og har skrevet flere bøker om Catalonia, blant annet et essay om fotball og globalisering. Dersom katalanske myndigheter likevel klarer å gjennomføre valget, tror han folket vil stemme ja til løsrivelse.

– Det som katalanerne ser på som veldig sterk undertrykkelse. De som har sittet på gjerdet og ikke har visst hva de skulle stemme, og selv folk som hadde tenkt å stemme nei, har ombestemt seg og vil nå stemme ja, i ren forbitrelse, mener han.

Les mer om

  1. FC Barcelona
  2. La Liga
  3. Catalonia