Fotball

Nå smiler fotballivet igjen til Sander Berge: – Verdsetter livet som fotballspiller på en helt annen måte

I 207 dager var Sander Berge (20) tilskuer da lagkameratene spilte fotball.

– Jeg har bygget meg opp og er en annen utgave av meg selv, sier Sander Berge.
 • Erlend Nesje
  Erlend Nesje
  Journalist

SANDVIKA: Fotballivet smiler igjen for midtbanespiller Sander Berge.

Akkurat som det gjorde gjennom nesten hele 2017: Han startet året med å bli solgt fra Vålerenga til Genk. Han etablerte seg nesten umiddelbart i den belgiske ligaen, han etablerte seg på det norske landslaget, og gjennom godt spill for Genk i Europa League ble Sander Berge lagt merke til av klubber fra enda større ligaer.

Men så smalt det. 25. oktober 2017 pådro han seg en hamstringskade.

Berge trodde det skulle ta kort tid å komme tilbake. Men han ble ikke skadefri. Ikke før i slutten av mai 2018.

Da Asker-gutten gjorde comeback for Genk borte mot Anderlecht 20. mai, hadde det gått hele 207 dager siden forrige kamp. Det er lenge for en fotballspiller.

– Jeg har bygget meg opp og er en annen utgave av meg selv. Jeg er en annen Sander Berge. Jeg er fysisk sterkere, jeg løper mer, jeg løper enda skarpere med og uten ball, sier 20-åringen da vi snakker med ham under landslagets pressetreff i Sandvika tirsdag ettermiddag.

 • LEST DENNE? Enklere vei til EM? Nei, den er tøffere.
Sander Berge og Genk vant sammenlagt 9–4 mot danske Brøndby i det siste hinderet til Europa League.

«Jeg hadde det for godt»

Berge er sammen med Martin Ødegaard og Kristoffer Ajer en del av den gylne «1998-årgangen» i norsk fotball.

Berge er et naturlig valg når Lars Lagerbäck tar ut sine lag til kampene mot Kypros (Ullevaal, torsdag) og Bulgaria (Sofia, søndag) i Nations League.

Men ting så mørkt ut for et halvt år siden. Berge var ute av landslaget i åtte måneder på grunn av skaden.

– 207 dager på sidelinjen, hva gjør det med en fotballspiller?

– Jeg verdsetter det å være fotballspiller på en helt annen måte nå. Tidligere tok jeg kanskje litt lett på det, jeg hadde det for godt. Nå er jeg mer opptatt av det jeg gjør hver dag. At det jeg gjør hver dag gjør meg bedre i lengden. Jeg setter pris på at jeg er en del av noe større.

– Kan du beskrive forskjellen fra nå og et drøyt halvår siden?

– Å være fotballspiller som er skadet og fotballspiller som er skadefri, er to vidt forskjellige ting. Nå er jeg opptatt av, uavhengig av om jeg er frisk eller skadet, å bruke tiden best mulig hele tiden.

20-åringen forteller at han ble enda mer detaljert og nøye i treningsarbeidet da han var satt ut av spill.

– Da ser man viktigheten av hverdagen og det å være «fit» og klar for kamp.

– Hva legger du i det å være mer nøye?

– Hver dag før trening er det en «pre-activation», man aktiverer kroppen på en annen måte. Man tøyer, trener styrke og etter trening er det behandling med ulike maskiner. Og så er det bading i kaldt vann. Alt gjøres med tanke på å være forberedt på kamper. Det må man når det er kamper torsdag-søndag, torsdag-søndag, torsdag-søndag. Kampene kommer fort når vi er med i Europa League, derfor må man være nøye på den biten.

Sander Berge i aksjon mot Panamas Anibal Godoy på Ullevaal i juni.

Klar for Europa League

Sander Berge spilte begge kampene da Genk slo Brøndby sammenlagt 9–4 i det siste hinderet i Europa League.

I gruppespillet venter Sarpsborg, Besiktas og Malmö for Berges lag. Med godt spill der kan åpne seg muligheter for en overgang til lag i en enda større liga enn den belgiske.

– Jeg forholder meg hele tiden til at jeg er Genk-spiller, at jeg hele tiden skal bli den best mulige utgaven av Sander Berge. Og så vet vi at hvis jeg presterer over tid, vil folk bli interessert. Og det er jo hyggelig.

– Når er du klar for det neste nivået?

– Jeg er en fotballspiller som alltid har tatt stegene. Jeg har gått inn i den kulturen eller den ligaen og blitt bedre av å møte bedre spillere. Nå får vi møte topp motstand i Europa League. Husk at vi er et godt lag, jeg er bare 20 år og får spille på Genk. Det er en klubb som har solgt verdensklassespillere.

– Hvor har du mest å hente i spillet?

– Det må være mer i den angripende delen. Jeg må få ut potensialet mitt der, jeg må få bruke ferdighetene mine med ball: Gå mer på skudd, assistere, være med på sistepasningen og ikke minst bli bedre i hodespillet.

Les mer om

 1. Kristoffer Ajer
 2. Sander Berge
 3. Martin Ødegaard
 4. Fotball
 5. Herrelandslaget fotball