Fotball

Platini om millionutbetalingen: - Jeg fikk dette for kontraktsarbeid

UEFA-presidenten forsvarer og forklarer pengeoverføringen etter siktelsen mot Sepp Blatter.

Fredag ble FIFA-president Sepp Blatter siktet av sveitsiske myndigheter. Ett av punktene som står sentralt i saken er pengeoverføringen på 17,5 millioner kroner til UEFA-president Michel Platini (t.h), på FIFAs regning. Denne pengeoverføring skal ha vært for arbeid gjennomført mellom januar 1999 og juni 2002.

Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), franskmannen Michel Platini, sier at det ikke er noe mistenkelig ved den millionutbetalingen han mottok fra FIFA.

  • Millionoverføring får fotballskribenten til å undre: — Kjempemystisk

I 2011 fikk Platini to millioner sveitser franc fra Sepp Blatter og Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Denne utbetalingen står svært sentralt i den saken sveitsisk påtalemyndighet har reist mot Blatter, der den mektige FIFA-presidenten blir mistenkt for, blant annet, korrupsjon.

— Jeg fikk denne betalingen for kontraktsarbeid jeg gjorde for FIFA. Dette er kun betaling jeg fikk for arbeid jeg gjorde for organisasjonen etter avtale, forteller Platini. Han sier han er glad for at han har fått muligheten til å forklare seg om dette til sveitsiske myndigheter, som har satt Blatter under etterforskning.

Saken stiller også Platini i et dårlig lys, men franskmannen gjør alt han kan for å komme fra denne saken med æren i behold.

Platini, hvem er han? Les bakgrunnsartikkelen om UEFA-presidenten her

Startet i mai

Saken som har ridd FIFA som en mare i sommer startet i mai måned. Da ble flere fremstående representanter og tillitsvalgte i organisasjonen arrestert mistenkt for korrupsjon. BBC skriver at det helt siden den gang har vært spekulert i om også Blatter på et tidspunkt kom til å bli direkte blandet inn i saken.

Nå har det skjedd. Fredag ble det formelt startet etterforskning mot ham, for å ha ledet organisasjonen på en kriminell måte, og for en tvilsom utbetaling til Platini. Dette blir i utgangspunktet sett på som korrupsjon, men om han blir tiltalt for en så alvorlig sak, gjenstår det å se. Etterforskningen er bare i startfasen.

Blatter har i etterkant av skandalen sagt han vil trekke seg som president i FIFA 26. februar neste år. Det skjedde bare noen dager etter at 79-åringen var gjenvalgt på toppen av FIFA for en femte periode. Platini, som styrer UEFA, er en av favorittene til å overta, hvis ikke den siste utviklingen i saken ødelegger hans kandidatur.

Les også

Blatter siktet av sveitsiske myndigheter

Platini sliter

Etter at 60 år gamle Michel Platini ble direkte blandet inn i denne saken, mener mange at han kommer til å få det slitsomt med å komme på offensiven i kampen om å bli FIFA-president ved valget neste år.

Han sier selv han er glad for at han har fått forklare seg som vitne for den sveitsiske påtalemakten. Han understreker også at det ikke er noe tvilsomt ved den utbetalingen han har fått fra FIFA på et tosifret millionbeløp i norske kroner.

— Jeg har forklart meg om alle forhold ved denne utbetalingen. Det er jeg veldig glad for, sier Platini i en uttalelse.

Likevel er det mange som mener at den saken som nå er dukket opp er et «alvorlig slag» mot UEFA-presidenten og hans muligheter til å vinne fram i kampen om å bli ny FIFA-president. (©NTB)

Les også

  1. Millionoverføring får fotballskribenten til å undre: - Kjempemystisk

  2. VM i Qatar blir det korteste siden 1978

  3. Pengeoverføringer til Platini trekkes frem i Blatter-siktelse

  4. Blatters pressekonferanse i Zürich avlyst

Les mer om

  1. Internasjonal fotball