Norsk dommerprofil reagerer etter påstått spytting: – Det er forkastelig

Roma-stjernen Edin Dzekos karriere kan være over etter at han klikket på dommeren i en cupkamp.

Edin Dzeko (midten) kan vente seg en hard straff etter onsdagens cupkamp.

Episoden som hele Fotball-Italia snakker om, skjedde i cupkampen mellom Fiorentina og Roma onsdag kveld.

På stillingen 4–1 til Fiorentina, i det 72. minutt, kokte det over for den tidligere Manchester City-spilleren Edin Dzeko.

Spissen var forbannet etter at lagkamerat Lorenzo Pellegrini ble vist det gule kortet og gikk helt opp i ansiktet til dommer Gianluca Manganiello, før han gjorde en bevegelse mot dommerens ansikt som ligner på den man gjør når man sender i vei en spyttklyse.

– Jeg har aldri sett noe sånt før. Det er forkastelig. Jeg tenker at det er en mildt sagt irritert Dzeko, men det hører ikke noe sted hjemme, er tidligere toppdommer Per Ivar Stabergs første reaksjon etter å ha sett TV-bildene.

– Det er fælt å se på. Det er det feigeste man kan gjøre mot en annen person, fortsetter Staberg.

Foreløpig stille fra Roma

Edin Dzeko har så langt ikke kommentert situasjonen. Roma har heller ikke kommet med en uttalelse om situasjonen. Dommerrapporten foreligger heller ikke. Ekspert på italiensk fotball, Rolf-Otto Eriksen fra Viasat, vil derfor ikke trekke noen slutninger helt ennå.

– Det ser ut som Dzeko spytter ut fra bevegelsen hans, men jeg ser ingen spyttklyse på bildene. Det kan jo være at han «spyttet» ut et stygt skjellsord også. Alt vil avhenge av dommerens rapport, og jeg har ikke sett at den foreligger ennå, sier Eriksen.

– Hvis han spyttet, bør han utestenges fra alle kamper, ikke bare cupen, i lang tid fremover. Men det gjenstår å se. Dzeko gjør innimellom rare ting, men jeg blir faktisk litt skuffet om han har sunket ned på spyttklyse-nivået. Jeg lar foreløpig tvilen komme tiltalte til gode, legger eksperten til.

Les også

Nå har Solskjærs kritikere våknet

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg likte ikke det han så fra Edin Dzeko.

Dzeko, som har rukket å bli 32 år, kan mest sannsynlig vente seg en lang utestengelse hvis det blir bekreftet at han spyttet.

Juventus-spiller Douglas Costa fikk fire kampers karantene etter at han brukte albuen, skallet etter og spyttet på Sassuolo-spilleren Federico Di Francesco i fjor høst. Sassuolo-spilleren er for øvrig sønn av Romas trener Eusebio Di Francesco.

– Men det er verre når det går ut over dommeren. En motspiller er en spillers konkurrent. De duellerer og kan gjøre at den andre får vondt, men en dommer er en funksjonær som er nøytral. Det er ti ganger verre, mener Staberg.

Fotballprofil Jan Åge Fjørtoft var en av dem som tok til Twitter etter episoden.

– Wow ..., skrev den tidligere landslagsspilleren.

– Må straffes hardt

Hvis Manganiellos kamprapport sier at Dzeko spyttet på ham, så sier Det internasjonale fotballforbundets (FIFA) disiplinærregler at en spiller som spytter på dommeren, skal utestenges i minimum 12 måneder, mot minimum seks kamper for en spiller som spytter på en annen spiller.

– Dette må straffes hardt. Jeg vil bli overrasket hvis det italienske forbundet ser bort fra det som er nedfelt hos FIFA. Jeg tror ikke de vil være sene med å benytte seg av det. Ett år er lenge, men det er ingen som vil ha sånne ting i fotballen, sier Staberg.

Les også

Paris Saint-Germains omstridte formann inn i UEFA-styret

Hvis Dzeko blir utestengt i et år, kan det være slutten på hans karriere, hans alder tatt i betraktning.

Roma tapte kvartfinalen for Fiorentina hele 7–1 etter at Dzeko forlot banen.

– Det eneste vi kan gjøre er å unnskylde til våre supportere, og fansen som kom i hopetall i kveld. Jeg sliter med å finne en forklaring etter en kamp som ble spilt og ledet så dårlig, i alle aspekter. Det var langt under våre standarder og forventninger. Jeg beklager til dem personlig for en skammelig opptreden på så mange måter, sa Roma-trener Eusebio Di Francesco etter kampen, uten å få direkte spørsmål om Dzekos utvisning.

– Vi har ikke råd til å bli ydmyket på denne måten og oppføre oss sånn, la han til.

Neste kamp for Roma er mot Milan i Serie A søndag. Så spørs det om Dzeko har fått dommen etter sin utvisning til da.