Fotball

Start snuser på RBK-rekord

<p>Sjekk lagenes status for runden.</p>

Kristiansand, Norway 20110519.Fra eliteseriekampen mellom Start og Rosenborg på Sør Arena torsdag kveld. Start jubel etter at Ole Martin Årst satt inn 1-1 på straffe.Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
 • Ole Kristian Sagbakken
ÅLESUND 20110529.Vikings Erik Nevland (t.v.) og Andrè Danielsen (t.h.) forsøker å stoppe Michael Barrantes under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Viking på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix
ÅLESUND 20110529.Vikings Erik Nevland (t.v.) og Andrè Danielsen (t.h.) forsøker å stoppe Michael Barrantes under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Viking på Color Line Stadion i Ålesund søndag kveld.Foto: Svein Ove Ekornesvaag / Scanpix

Viking — Brann

Valon Berisha er suspendert. Erik Nevland er suspendert. Og Tomasz Sokolowski er skadet. Dermed mønstrer Åge Hareide en tropp som ikke har scoret mål til nå i år til kampen mot Brann i torsdag kveld.

Og som om ikke det var nok for et lag som sliter med motgang: Dersom Viking ikke vinner, har laget hatt den lengste rekken på rad uten trepoengere siden 1986. En sesong som endte i nedrykk.

Når det gjelder Brann, Vikings motstander, har de siste to bortekampene endt i tap - og null scoringer. Men Viking-forsvaret bør være oppmerksomme i starten av kampen i morgen: Ingen lag scorer mer enn Brann det første kvarteret av kampene (fem mål så langt).

Bjørnar Holmvik og Birkir Sævarsson må også være oppmerksomme: De har to gule kort, og må sone dersom de ser gult igjen i morgen.

Start - Fredrikstad

Det blåser ikke akkurat frisk vind i seilene i Kristiansand om dagen, og oppladningen til FFK-kampen har først og fremst handlet om uroen rundt trener Knut Tørum.

Årsaken til det er enkel: Laget har ikke vunnet på de seks siste, og tapt fem av kampene. Viking ble slått 4-0 16. april, siden har Start stupt på tabellen.

Samtidig scores det alltid mål på Sør Arena. Start har nå gjort det i 21 kamper på rad. Det er den lengste rekken per nå i eliteserien. Rekorden gjennom tidene tilhører for øvrig RBK - 38 kamper på rad.

Fredrik Strømstad har slitt med spilletid i år. Dersom han får sjansen i morgen, runder han 100 eliteseriekamper. Antall mål på de 99 første: 8.

RUNDER 100: Spiller Fredrik Strømstad morgendagens kamp, blir det hans kamp nummer 100 i Eliteserien. FOTO: ScanpixMulighetene for en Start-seier i morgen er imidlertid i høyeste grad til stede. FFK har nemlig tapt sine tre siste på bortebane, og mangler Khalifa Jabbie til denne (fem gule).

Tarik Elyonoussi må passe seg: han har fire gule kort og må stå over med et nytt. Det samme må Armin Askar, Cristian Gamboa og Vidar Martinsen: Alle har to gule kort så langt i år.

Sarpsborg — Stabæk

For aller første gang møtes Sarpsborg og Stabæk i eliteserien. Og det kan bli en interessant kamp: Mens Sarpsborg har tatt 12 poeng av 15 mulige hjemme i år, har Stabæk tatt 12 av 15 mulige på bortebane.

Sarpsborg har også stor selvtillit med tanke på at laget har holdt nullen i fire av fem hjemmekamper. Kun LSK har scoret på Joachim Hejer i Sarpsborg.

Men: Laget slipper inn mye mål mot slutten av kampene. Hele seks ganger har de blå rotet det til det siste kvarteret av årets ti første kamper.

Stabæk har på sin side vane for å score mye mål vekk fra eget kunstgress. Hele 15 ganger mål har laget gjort så langt - nest best i serien.

Og: Det ender aldri uavgjort når bæringene er på banen. Nå har laget spilt 23 kamper på rad uten at det har endt uavgjort.

Sogndal - Haugesund

Det er 13 år siden lagene møttes sist i eliteserien. Den gang vant Haugesund begge kampene 4-0. Sogndal er ikke verdens farligste lag foran mål. Laget har scoret i kun fire av ti kamper til nå, og scoret mer enn ett mål i bare én kamp - 2-0 over LSK 19. mai.

Det er heller ikke godt nytt for hjemmelaget at de har en angrepstrio som ikke finner veien til nettmaskene. Verken Espen Olsen, Cato Hansen eller Ulrik Flo har scoret.

Da er det bedre stilt hos Haugesund. Toppscorer Thomas Sørum har alene scoret seks mål så langt - ett mer enn hele Sogndal-laget til sammen.

Samtidig sliter FKH fælt på fremmed underlag. Bare ett mål på de fire første kampene. Det målet ga imidlertid seier (1-0 over RBK).

Strømsgodset -Molde

Godset er eliteseriens beste hjemmlag, sammen med Tromsø. Så langt har de kapret 16 poeng av 18 mulige på Marienlyst.

Strømsgodet har også scoret i sine 21 siste kamper i eliteserien, og man må helt tilbake til 7. juni 2008 - 85 kamper - siden laget spilte 0-0 .

To mann kan runde 50 kamper torsdag: Adam Larsen Kwaresay og Alfred Sankoh står begge med 49 kamper for klubben.

I Molde-leiren er stemningen god etter 5-1 over Start mandag. Her er det afrikanerne som herjer: Diouf, Angan, Thioune og Chuwku har scoret 16 av Moldes 20 mål så langt i år.

Ole Gunnar Solskjær må imidlertid gi en ekstra beskjed til fire av sine spillere før kampen: Om treneren skal slippe å ha svekket mannskap i tiden som kommer, må Eikrem, Diouf, Hoseth og Steen oppføre seg. Alle står med to gule kort før denne kampen.

Tromsø - Lillestrøm

Tromsø leder serien, men får det ikke enkelt mot LSK: Kanarifuglene har nemlig spilt seks kamper på rad uten å tape for Gutan.

På Alfheim, derimot, virker TIL uslåelige i år. Har vunnet fem av seks kamper på eget kunstgress. Og som ikke det var nok: Sigurd Rushfeldt - tidenes målkonge i norsk fotball - trives svært godt på Alfheim. Fem av hans seks mål i år har kommet her.

Finske Miika Koppinen er den eneste hos hjemmelaget som må passe på: Han har to gule kort før denne kampen.

I LSK-leiren, derimot, skjelver man ikke i buksene over et bortemøte med Tromsø . Ingen lag i eliteserien har scoret flere enn LSK - som har 24 i år. 17 på bortebane.

BORTESTERKE: Lillestrøm, anført av Anthony Ujah scorer mye på bortebane. FOTO: Dag W GrundsethOg det siste kvarteret er de også farligst: Åtte mål har kommet mens motstanderen har begynt å bli sliten mot slutten av kampene.

Laget mangler imidlertid Stian Ringstad til denne, som soner karantene.

Aalesund — Rosenborg

Kjetil Rekdal er ute og snakker , men når sant skal sies er det kanskje dumt: På lagenes 12 møter i eliteserien har AaFK kun vunnet én gang - tilbake i 2005. Samme Rekdal har litt skadetrøbbel i troppen sin for tiden, men trenger ikke bekymre seg veldig: Hele 11 spillere har scoret for AaFK så langt i år. Det er flest av samtlige lag i serien.

Samtidig er det en kjensgjerning at AaFK aldri har holdt nullen mot RBK i seriekamp. Det er med andre ord duket for en målrik kamp torsdag.

Rosenborg har derimot ikke vunnet på sine tre siste kamper nå. Men har heller ikke tapt på sine tre siste bortekamper.

Og for den som lurte på manglende kontinuitet. Ingen er mer trofast mot elleveren sin enn Jan Jönsson. Syv spillere har startet samtlige av lagets ni kamper til nå.

Til slutt en jubilant: Per Ciljan Skjelbred blir 24 år torsdag.

Kilde: Infostrada

Les også

 1. Rekdal: - Glem seriegullet, RBK!

 2. Denne mannen vil forverre Start-krisen

 3. Viking sa nei til Helstad

 4. Farnerud på vei vekk fra Stabæk

 5. - Lager Norges største Tifo

 6. Rushfeldt: &ndash; Jeg mister ikke gnisten

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Lillestrøm17114232151737
3Bodø/Glimt17104344192534
4Rosenborg1787231201131
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien