Fotball

«Nå er Brann rett og slett gullfavoritter igjen»

Har det noen gang sett lysere ut på Brann Stadion på denne tiden av året? spør Ola Bernhus.

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

Brann-Sarpsborg 08 2-0

De som fryktet at Brann hadde mistet evnen til å forsvare seg etter 1-5 i Molde sist, fikk se at spillerne hadde fått summet seg og fått igjen motstandskraften.

De som tror at Sarpsborg med dette tapet har mistet lukten av medaljer, kan få tro om igjen. Bare vent.

Noe glimrer i Bergen

Har det egentlig sett lysere ut på Brann Stadion på denne tiden av året? En flokk på sju mann er kjøpt inn denne sommeren for å få dobbelt og trippel gardering på alle plasser, og den første som fikk prøve seg, Thomas Grøgaard, fylte venstrebackplassen fra første spark.

Geir Bakkes Sarpsborg-lag fikk det tøft i Bergen. Foto: NTB scanpix

Ellers beholdt trener Lars Arne Nilsen de spillerne som har plassert laget på tabelltoppen - som en honnør, kanskje - og nå var Brann-laget blitt kompakt igjen. Kristoffer Barmen har overtatt den defensive midtbaneplassen på en slik måte at Sivert Heltne Nilsen nå bare nevnes som et kuriosum der han spiller for tre tusen tilskuere i Horsens.

I Bergen koste 11.000 tilskuere seg med det Brann viste - mens de ventet på Daouda Bamba. Han kom innpå, nærmest et prøvespill foran høstspurten, og vi vet hva han kan.

Brann er rett og slett gullfavoritt igjen.

 • De tidligere Manchester United-lagkameratene Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær møttes til trenerduell søndag. Det endte på overraskende vis. Les mer her.

Hjernen må trenes

Sarpsborg og trener Geir Bakke nekter å skylde på kampprogrammet for at laget ikke var til å kjenne igjen på Brann Stadion. Europa-kvalifiseringen kunne dugd som forklaring, om ikke unnskyldning, men Bakke har sagt at de må trene på å spille to kamper hver uke?

Trene, mangler de ork? Det ville i så fall vært ille, for knapt noen annen fotballnasjon unner seg tre måneders oppkjøring før sesongstart og en tre ukers sommerpause midtveis.

Det er de mentale ferdighetene som må trenes, det å være like skjerpet når kampene strømmer imot oftere enn man er vant til. Denne treningen mangler norske lag.

I denne kampen fikk vi dette problemet illustrert tidlig.

Det dårlige forsvarsarbeidet før Branns Vito Woormgor lagde 1-0, gratissjansen som Joonas Tamm serverte Steffen Lie Skålevik, frisparkene som ikke nådde frem til medspillerne. Slik åpnet Sarpsborg. Ukonsentrert, og uvanlig fra et lag som har hatt soliditet som merkevare de siste ukene.

Likevel - det var voksent av Sarpsborg å riste av seg problemene og komme tilbake utover i første omgang. De måtte bare vekkes først, mobilisere på nytt. Og de fikk sjanser.

Men da Brann fikk 2-0 rett etter pause, ble det likevel for tungt. Det virket som om troen på seier var brukt opp hos gjestene fra Østfold.

Gøy å kaste ballen

Lange innkast har aldri vært mer populært enn dette året. Ja, upopulært også, for det kan ta irriterende lang tid før lagene får hentet over sin spesielle langkaster og stablet opp spillernes i motstandernes felt.

Men ingen bergensere var irriterte da Brann lagde både 1-0 og 2-0 etter innkast, det første fra Gilli Rolantsson, det andre fra Taijo Teniste, i starten av omgangene.

Vito Woormgor og Steffen Lie Skålevik var der ballen ramlet ned, kvikkere i tanken enn Sarpsborg-spillerne, og slik ble kampen avgjort.

Brann fikk tilbake godfølelsen, Sarpsborg ble ødelagt av motgangen. Etter innkast.

Relevante artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Kapteinen ledet an da Brann holdt RBK bak seg

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Telefonsamtalen med Skålevik rørte treneren: – Sånne gutter vi vil ha

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Tapte første kamp uten Heltne Nilsen

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Petter Strand takker publikum: – De ga oss det lille ekstra

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Dette bildet gjør at Brann-treneren stråler av lykke

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Sist Skålevik spilte mot Brann 16. mai, ble det full fyr i teltet