Fotball

- Jeg husker spesielt min første eliteseriekamp

TV-profilene forteller om sine pinligste tabber på direkten. Her er gjengen som skal kommentere norsk fotball i år.

Morten Langli (t.v) er en av TV 2s mest profilerte kommentatorer. Her sammen med Petter Myhre.
 • Roar Lyngøy

Mens TV 2 Zebra viser fredagskamp og TV 2 har kamp søndag kveld, er det C More som overfører de seks andre kampene fra hver eliteserierunde lørdager og søndager.

For TV 2 er det Asbjørn Myhre og Morten Langli som skal kommentere de fleste kampene, opplyser kanalen.

Hva så med gode, gamle Øyvind Alsaker? I et år med vinter-OL i Sotsji, fotball-VM i Brasil og Premier League blir det ikke mye tid til overs for Alsaker. Han kommenterte heller ikke så mye norsk fotball i fjor, og denne sesongen kan det bli enda mindre.– Med OL og VM må det prioriteres, sier Alsaker, men han legger til at det er for tidlig å si om han melder seg helt ut fra norsk fotball denne sesongen.

– Det er litt prematurt, ja.

Men hvem er så denne gjengen som skal servere oss norske ballkunster i år? Her får du en presentasjon av hvem de er, og vi har stilt dem følgende spørsmål:

 • 1: Hva er favorittlaget ditt?
 • 2: Hva er det beste stadionet å komme til?
 • 3: Hvem er din gullfavoritt i år?
 • 4: Hvem rykker ned?
 • 5: Hva er det beste med å være kommentator?
 • 6: Hva gjør du i pausen?
 • 7: Hva er den største tabben du har gjort i bua?

TV 2:

Asbjørn Myhre (34, fra Jevnaker på Hadeland):1: Det er Jevnaker IF, som dessverre lever et lite glamorøst liv i 3. divisjon. Men det er jo lov å håpe på en ny storhetstid som på 90-tallet da laget var flere sesonger på nest øverste nivå.

2: Stemningsmessig er det ingenting i Norge som kan måle seg med et fullsatt Brann Stadion, men det har dessverre vært litt for glissent litt for ofte de siste årene. Så hvis jeg skal tenke totalopplevelse som kommentator: Fosshaugane, Color Line og Sør Arena, i ikke-prioritert rekkefølge.

3: Jeg tror det vil stå mellom Rosenborg og Molde.

4: Er redd for at Stabæk får det veldig tøft i Tippeliga-comebacket. Så vil Sarpsborg, Sogndal og Sandnes Ulf kjempe om å unngå den siste plassen som gir direkte nedrykk.

5: Få reise rundt i Norge, møte fantastisk interessante mennesker og følge fotballen på tett hold. Vi får formidle sterke følelser og bidrar til opplevelser som betyr mye for mange. En drømmejobb for veldig mange, og derfor er jeg også ydmyk og glad for at nettopp jeg får gjøre den jobben.

6: Det blir ofte å sjekke opp noen ting på nettet, sjekke stillingen i andre kamper, ta en kopp kaffe og kanskje småprate med kollegaer fra TV-produksjonen eller andre medier.

7: Har heldigvis unngått tabber som har skapt overskrifter, men det har jo vært situasjoner der jeg for eksempel har brukt altfor lang tid på å se at det faktisk er dømt straffe, ikke corner… Så har jeg selvsagt sagt feil navn på spillere, kanskje til og med blandet lagene med hverandre i kampens hete, sånne ting. Vanvittig irriterende der og da, men stort sett drar jeg fra stadion med en god følelse.

Morten Langli.

Morten Langli (39, fra Oslo):1: Det svarer jeg aldri på! Hasle Løren og Skeid.

2: Jeg får si Brann Stadion med fullt hus.

3: Åpent mellom tre lag: Rosenborg, Molde og Strømsgodset. Men jeg holder en knapp på Molde.

4: Stabæk.

5: Det er j… godt betalt! Hehe, neida. Man får jobbe med noe man er interessert i. Ofte kan man styre arbeidsdagen selv. Det er ikke så viktig at du er på kontoret hver dag mellom åtte og fire, så lenge du gjør jobben din. En deilig frihet.

6: Som oftest kikker jeg på resultatene i de andre kampene. Jeg surfer på nettet og prater gjerne med kolleger i presserommet. Hvis det er noe som bør sjekkes opp av situasjoner og slikt, gjør jeg det.

7: Det er mange! Det hender jo at man tar feil av spillere. Men jeg husker min første hovedmatch fra Tippeligaen, mellom Vålerenga og Lillestrøm på Ullevaal. Det var fullt hus, og jeg kommenterte at det var en «eksentrisk stemning». Da kom det fra sidemann Svein «Matta» Mathisen at «stemningen er i hvert fall elektrisk». Det var ingen god start for meg, men lune «Matta» reddet situasjonen bra inn.

 • TV 2s eksperter er Freddy Dos Santos, Jahn Ivar «Mini» Jacobsen, Ole Martin Årst og Solveig Gulbrandsen.

C More:

Kenneth Fredheim.

Kenneth Fredheim (49, fra Kongsberg)1: Det er Arsenal som er laget mitt. I Norge er det ingen spesielle.

2: Der må jeg si Brann Stadion. Et fullsatt Brann Stadion vil jeg sammenligne litt med St. James’ Park. Bergen er den byen i Norge hvor lokalpatriotismen lever sterkest. Du har følelsen av at de ler og gråter med laget.

3: Jeg har svart litt feigt der, nemlig Rosenborg. Hvis Strømsgodset greier å hente en ordentlig god spiss, kan det bli dem.

4: Stabæk rykker helt sikkert ned. Så tror jeg at det står mellom Sarpsborg, Sogndal og Lillestrøm. Har mest tro på at Sarpsborg rykker ned.

5: Man får jo jobbe med lidenskapen sin. Jeg er oppriktig glad i spillet fotball, og det er en drøm å få reise rundt både nasjonalt og internasjonalt.

6: Da er det tea and biscuts. Så følger jeg med på studio og hva som sies der. Jeg og ekspertkommentatoren pleier å diskutere litt.

7: Tabbe og tabbe… Jeg kommer jo ikke utenom episoden på Loftus Road, i 2003 var det vel. De "fitte" fitness-utøverne som kom inn i pausen….

Arve Fuglum.jpg

Arve Fuglum (50, fra Drammen)1: Jeg har tre – i prioritert rekkefølge. Strømsgodset, jeg er tross alt vokst opp ti minutter fra Marienlyst. Så er det Leeds United. Og deretter Brann. Jeg er født i Bergen, døpt i Fridalen kirke, har foreldre fra Sandviken og Solheimsviken, og hytte på Tysnes!

2: Jeg må nesten se bort ifra Marienlyst, da. Det blir delt mellom Color Line Stadion og Sør Arena. Det er gode fasiliteter, og vennlige folk.

3: Rosenborg.

4: Jeg har vanskelig for å se at Stabæk holder seg. Lag nummer to er vanskelig.

5: Man får lov til å være der det skjer, når det skjer.

6: Jeg følger med på det som sies i studio, det er helt avgjørende. Det blir pratet om ting som jeg bør vite om.

7: I 1997 jobbet jeg i Radiosporten. Jeg dekket Lillestrøm mot Strømsgodset. Godset tok ledelsen, og det gjentok jeg både en og to ganger. Så kom det plutselig en publikummer opp til meg og sa at nei, det målet ble jo annullert. Jeg måtte på luften og unnskylde meg. Heldigvis for meg scoret Godset senere i kampen og vant 1-0. Nesten godt at det ikke var Facebook og Twitter på den tiden.

Magnar Kvalvik.

Magnar Kvalvik (35, fra Årdal)1: Må si Sogndal.

2: Color Line Stadion. Det er et fint anlegg, gode kommentarplasser, og det er nesten alltid fullsatt og god stemning. Aker Stadion er jo også bra. Generelt er det mange stadioner som det er godt å komme til.

3: Rosenborg. De har ikke vært så gode i treningskampene i år, men det var de ikke i fjor heller. Det har vært en del utskiftninger i Molde og Strømsgodset.

4: Mange kandidater her. Jeg tror Stabæk og Sarpsborg rykker ned, med Sandnes Ulf på kvalik. Sogndal klarer seg så vidt, i siste runde.

5: Det deiligste er at man kombinerer hobby og arbeid. Jeg akker meg aldri over å gå på jobb, det er jo hobbyen min.

6: Både før kamp og i pausen går jeg igjennom papirer og forberedelser, er det noe jeg har oversett som bør med i 2. omgang? Og så er det viktig å gå på do, det er ikke så lett å forlate mikrofonen i 2. omgang.

7: Tja, si det? Ofte sier man noe feil, eller uttaler navn på feil måte. Jeg kommer ikke på noen spesielle.

Espen Ween.

Espen Ween (33, fra Kjelsås/Oslo)1: Kjelsås, moderklubben. Og så banker jo hjertet litt for VIF.

2: Haugesund i fjor var en fantastisk opplevelse, så jeg sier Haugesund.

3: Mange sier Rosenborg, men jeg tar en sjanse på at Godset forsvarer gullet.

4: Stabæk. Vanskelig med de andre, men jeg tror Sogndal får det tøft.

5: Du får jo drive med det morsomste i verden, og er privilegert som får reise rundt. Du formidler noe som folk virkelig bryr seg om.

6: Jeg puster litt ut, tar pause rett og slett. Noen ganger tar jeg en vaffel, ser over litt notater og samler tankene.

7: Den kom i år faktisk! Jeg kommenterte Fiorentina – Verona, der det var fire mål det første kvarteret. Jeg var ikke til stede, og grafikken viste ikke Veronas utligning. Derfor trodde jeg at målet var annullert. Da det senere ble 2-2, gikk det opp for meg at det var det ikke…

Øyvind Johannessen (52, fra Oslo)1: Tottenham er mitt lag. I Norge er det ingen spesielle.

2: Aalesund, på grunn av den gode stemningen og at man blir tatt godt imot.

3: Jeg er redd det blir Rosenborg.

4: Det blir fryktelig vanskelig for Stabæk. Så er det 4-5 andre som kan rykke ned; Sarpsborg, Sogndal, Lillestrøm, Sandnes Ulf og Bodø/Glimt.

5: Man får jo jobbe med hobbyen sin og det man elsker over alt på jord. Jeg kommenterte min første Tippeliga-kamp i 2003, og det er et privilegium.

6: Det kommer litt an på. Men hvis det er studiosending må jeg følge med på det. Ellers blir det å snakke med kolleger.

7: Det er ikke alltid man får med seg ting. Det var skikkelig ille da jeg dekket Sogndal – Brann, og noen Brann-fans tok tak i Robbie Russell. Jeg kunne ikke se situasjonen, og det å lese om det i avisen dagen etter var den verste opplevelsen jeg har hatt som kommentator.

 • C Mores eksperter er Lars Tjærnås og Tom Freddy Aune.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien