Fotball

Så nær var Gamst å få Lars Iver som lagkamerat i England

For 12 år siden kunne de vært lagkamerater i Premier League. I dag møttes TILs gamle «Knoll og Tott»-duo på Alfheim.

KNOLL OG TOTT: Lars Iver Strand (t.v) og Morten Gamst Pedersen storspilte for 12 år siden.
  • Robin Andersen

Lars Iver Strand var tilbake på Alfheim på tirsdagens TIL-trening, TIL-helten som tilbake i 2004 herjet på Alfheim-matta sammen med nåværende TIL-spiller Morten Gamst Pedersen.Denne gangen observerte han bare dagens treningsøkt, og deltok ikke somTIL-spiller.

– Med unntak av noen kamper der vi ble smadret, så er det stort sett trivelig å komme til Alfheim på besøk, sier Lars Iver Strand til iTromsø.

– Vi var nesten udødelig

Tilbake i 2004 da Morten Gamst Pedersen og Lars Iver Strand herjet som verst i TIL-drakta, så kjempet TIL om et historisk seriegull. Etter 13 serierunder spilt ledet TIL Tippeligaen, to poeng foran Rosenborg.

– Det var en fin tid det, vi var nesten udødelig på den tiden. Vi jobbet knallhardt og var utrolig seriøs. Vi bodde sammen og var sammen hele tida, så det bekjentskapet hjelper også på banen. På et tidspunkt der kunne vi nesten spilt i blinde, mimrer Morten Gamst Pedersen.

Spesielt en kamp har fått legendestatus: 4-1-seieren over Rosenborg med nesten 10 000 tilskuere på tribunen på Alfheim.

Les også

TIL-talentet har kun spilt 15 minutter A-lagsfotball på tre måneder

Hårsbredd unna Premier League

På den kampen var Blackburn til stede for å se nærmere på Morten Gamst Pedersen, men de fikk også øye på lagkamerat Lars Iver Strand. Daværende Blackburn-manager, Graeme Souness, kjøpte Gamst for 30 millioner kroner, mens bestekompisen Strand ble værende i TIL. Den historien kunne fort vært annerledes.

– Hadde Graeme Souness tilbrakt en stund til i Tromsø, så kunne fort Lars Iver også havnet i Blackburn. Han var en hårsbredd unna, forteller Gamst.

Lars Iver Strand scoret det ene målet i 4-1-seieren over uovervinnelige Rosenborg, og daværende assistenttrener i Blackburn, Dean Saunders, satt på tribunen sammen med Souness. Han tok i bruk store ord om gutten fra Lakselv.

– De var ekstremt begeistret for han, det husker jeg. «Its fucking Michael Owen» hadde Dean Saunders sagt til Lars Iver, mimrer Gamst om det som kunne blitt en spektakulær dobbel-signering av Blackburn, men Premier League-klubben nøyde seg med spilleren fra Vadsø.

– De var imponert over han, men fotballen er brutal av og til. Jeg fikk et fint eventyr, sier 34-åringen, som ikke angrer et sekund på at han dro til balløya og Blackburn.

– Når man får muligheten om Premier League, så er det ikke mulig å si nei, sier veteranen.

– Det var mange rykter og mulige overganger, men det ble ikke noe mer enn det, sier "Lille-Lars" med et smil.

Har lagt skoene på hylla

Gamst signerte for TIL foran denne sesongen, men den dynamiske duoen «Knoll og Tott» får vi neppe se mer på Alfheim.

– Jeg har nok lagt skoene på hylla, med unntak av noen sporadiske fotballøkter. men jeg håper at Morten kommer seg på beina igjen, sier Strand, og Gamst er på bedringens vei.

– Det går heldigvis ikke bakover, det er det positive i det negative, sier 34-åringen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien