Fotball

Dette tenker FK Haugesunds styreleder ni måneder etter Horneland-kaoset

FK Haugesunds styreleder Leiv Helge Kaldheim har lagt bak seg dramaet som oppsto da Rosenborg sikret seg Eirik Horneland.

FKH-styreleder Leiv Helge Kaldheim ser frem til å få Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland på besøk søndag.
  • Vegard Bjelland

HAUGESUND: Det har gått ganske nøyaktig ni måneder siden Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland ble presentert som Rosenborgs nye trenerteam. To ansettelser som var alt annet enn rolig.

Kort oppsummert gikk det ut på at Eirik Horneland i utgangspunktet hadde en kontrakt som bandt ham til FK Haugesund ut sesongen. Men høsten 2018 inngikk han en ny avtale ut 2021, med en oppsigelsestid på én måned.

Rosenborg forholdt seg til den siste avtalen, som skulle gjelde fra 1. januar. Haugesund på sin side sa de hadde terminert den nye avtalen, noe de mente de hadde et «faktisk og juridisk grunnlag for å gjøre», og at den gamle kontrakten var den som gjaldt.

Etter mye frem og tilbake ble klubbene til slutt enig om en kompensasjon og Eirik Horneland ble 9. januar presentert som Rosenborgs nye hovedtrener.

– Det var en utfordring for oss. Vi fikk testet klubben, omgivelsene, samholdet og egentlig hva vi står for. Det var en uvant situasjon for oss i FK Haugesund å havne i medienes søkelys på den måten, sier styreleder i FK Haugesund, Leiv Helge Kaldheim.

– Hva tenker du om det nå ni måneder senere?

– Vi var jo misfornøyde med prosessen. Jeg kan jo ikke si vi er fornøyd med hvordan det endte heller, vi mistet jo hovedtreneren vår. Men vi har selvsagt forståelse for at folk har ambisjoner og ønsker å klatre i stigen.

Les også

Seks måneder siden Horneland ble presentert som RBK-trener: Dette sitter han igjen med

Stig Inge Bjørnebye offentliggjorde Eirik Horneland som RBKs nye trener 9. januar.

– Kjente på omsorg for Eirik og Karl Oskar

FK Haugesunds styreleder Leiv Helge Kaldheim er ikke særlig interessert i å snakke om selve hendelsesforløpet, men innrømmer at det var en tøff situasjon å balansere jobben som styreleder og som venn av Horneland.

– Da vi var i situasjonen var vi mest opptatt av å løse den. Ikke bare for klubbens del, jeg kjente jo også på omsorg for Eirik og Karl Oskar oppi det hele. De er jo kamerater som vi har vært rundt i mange år. De er jo «våre» gutter, jeg kjente på det og det tror jeg mange andre i klubben også gjorde.

Han forteller videre at FK Haugesund aldri hadde som intensjon å ødelegge en overgang for Horneland til Rosenborg.

– Vi så jo at han fikk sitt livs sjanse ved å ta steget til Rosenborg. Vi var ikke på noen måte interessert i å ødelegget det, men samtidig er jo livet slik at vi også må ta vare på egne interesser, sier styrelederen.

Les også

Supporterleder spår tøff velkomst for Horneland: – Jeg har gjort ekstremt mye for den klubben

Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland her fra gruppespill-kampen mot Lask tidligere i høst.

16. mai var vendepunktet

Det er ingen hemmelighet at Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland fikk en tøff start i Rosenborg. Da FK Haugesund 16. mai kom til Lerkendal på fotballens festdag, var bunnpunktet nådd. Rosenborg tapte 0–2 og etter åtte seriekamper befant de seg på nedrykksplass med kun seks poeng.

Mens Horneland gikk rett til Brakka for møter med Ivar Koteng og resten av RBK-styret, hadde Leiv Helge Kaldheim en helt annen følelse. Endelig slapp overgangsdramaet taket fra ham.

– Spenningsnivået foran kampen var veldig høyt. Etter den kampen følte hvert fall jeg at luften er tatt ut av ballongen. Det blir nok ikke de samme følelsene på søndag som det var på Lerkendal 16. mai, sier styrelederen.

– Hvordan synes du de har fått det til i Rosenborg?

– Det har vært spennende å følge med på. Det har jo til tider vært krevende for dem, men jeg er ikke overrasket over at de har klart å snu RBK-skuten. Eirik er ærlig og hardtarbeidende og jeg må si at jeg er imponert over det de har fått til.

– Tror du det har vært en tøff påkjenning?

– Eirik er en staut vestlending. Han står opp for det han tror på og han står på for sine. Det skal du ikke være i tvil om. Han er en mann å ha med seg i krigen, det er det hvert fall ingen tvil om.

– Har du noen gang tenkt at de kunne få sparken?

– Nei, jeg kjenner ikke prosessene så godt i Rosenborg. Men jeg har lært å kjenne Ivar Koteng som en handlekraftig og stabil bauta. Det er klart at når han og resten av RBK-styret har bestemt seg for Eirik, så må de gi ham tid.

Les også

Nå øyner stortalentet en vei inn på RBK-laget. På en plass han helst ikke vil spille.

Leiv Helge Kaldheim var ikke forberedt på mediestormen som kom da Hornelands overgang til Rosenborg ventet.

Duoen som gjorde FKH til et topplag

Da Eirik Horneland og Karl Oskar Emberland forsvant måtte Kaldheim og resten av styret ut på jakt etter et nytt trenerteam før 2019-sesongen. Det skulle bli lettere enn først antatt. De skulle ikke lengre enn til nabokontoret før de hadde den perfekte etterfølgeren på plass.

– For oss er Jostein Grindhaug verdens beste FKH-trener. Han har kvalitetene vi var på jakt etter. Han kjenner byen, spillerne og man vet hva man får. En oppriktig og hardtarbeidende kar, sier Kaldheim.

– Var dere redde for at alt skulle rakne når Horneland dro?

– Nei, det var vi ikke. Hadde dette skjedd tidligere så kunne det gått verre. FKH i 2019 står på fler bein enn enkeltpersoner, så jeg var aldri redd for det.

Jostein Grindhaug og Eirik Horneland var trenerteamet som i 2009 tok FK Haugesund opp til det øverste nivået. Etter dette har klubben etablert seg og kan vise til bronse i 2013 og tre europakvaliker de siste fem årene.

Jostein Grindhaug og Eirik Horneland var begge sterke bidragsytere til fotball-revolusjonen i Haugesund.

Mener storklubbene må legge igjen mer penger

Kaldheim forteller at han er klar over FK Haugesunds plassering i det norske fotball-hierarkiet, og erkjenner at FK Haugesund er en selgende klubb. Samtidig mener han at de kjøpende klubbene må sette mer pris på de «mindre».

– Jeg leser jo i mediene at storklubbene uttaler seg om antall lag i Eliteserien. De uttaler seg om at kvaliteten ikke er god nok, slik at de ikke klarer å utvikle seg nok til å konkurrere på internasjonalt nivå. Dersom man da utarmer de klubbene som skal konkurrere med dem, så er det jo ikke noe igjen. De må være villige til å stå opp når de skal plukke innmaten fra oss.

David Akintola, Alexander Søderlund og RBKs trenerteam har alle en fortid i FK Haugesund. Noe som beviser at klubben har utviklet spillere og trenere til et høyere nivå.

– Man må ikke glemme det at på Rosenborg-laget vi møter på søndag er trenerne våre og to av de farligste angrepsvåpenet er våre (Alexander Søderlund og David Akintola). Vi har ingen problemer med det, men det må legges igjen kroner slik at vi kan utvikle nye spillere som kan ta steget.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt24156349212851
2Molde24145557282947
3Rosenborg24126649301942
4Viking2312564741641
5Kristiansund2412393033-339
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Leiv Helge Kaldheim
  2. Eirik Horneland
  3. Eliteserien
  4. FK Haugesund
  5. Rosenborg BK