Fotball

Åpenhjertig Marit Breivik: - Erkjennelsen i RBK var fraværende

I fjor høst konkluderte en samlet klubb med at det RBK drev med ikke var godt nok. Marit Breivik mener det har vært avgjørende for fremgangen.

GLEDER SEG OVER ROSENBORGS FREMGANG: Marit Breivik satt i RBK-styret fra 2009 til 2013. Her observerer hun under fotball-VM for kvinner i Canada i juni. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

Trenerlegenden snakker for første gang om Rosenborg etter at hun gikk ut av styret. Hun gleder seg stort over suksessen.

— Jeg gleder meg over at de gjorde en erkjennelse etter sesongen i fjor om at ting kunne gjøres betraktelig bedre. Det gjaldt hele sportslig avdeling, daglig leder og styreleder. De var sammen om det, og det tror jeg er et veldig bra utgangspunkt for å ta nye grep.

Turbulent RBK-periode

Marit Breivik satt i RBK-styret fra 2009 til 2013, en periode preget av mange lederskifter, mye turbulens og varierende sportslige resultater. Som landslagstrener i håndball fra 1994 til 2009 leverte hun en fantastisk merittliste med 13 mesterskapsmedaljer. I dag er hun assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef i Olympiatoppen. Frem til nå har hun valgt å ikke prate om RBK i mediene.

— Det skyldes styrerollen min, hvor det var et indre leirliv som hører hjemme der, sier hun til Adresseavisen.

Styreleder Ivar Koteng uttalte i mars at Rosenborg hadde bestemt seg for å starte med toppidrett. Det skjedde i forbindelse med ansettelsen av sportslig leder Stig Inge Bjørnebye. Noen måneder tidligere ble det klart at Kåre Ingebrigtsen var ansatt som klubbens hovedtrener. Han hadde da allerede, som midlertidig RBK-sjef, satt i gang en tydelig endring av treningsopplegget, hvor dosene ble økt merkbart.

— Jeg kjenner ikke Kåre personlig, men ut fra det lille jeg har hørt virker han veldig konkret og veldig på. Det virker som det er en veldig god dialog mellom Kåre og Nils Arne Eggen. Han tar med seg det som er bra fra fortiden og setter sammen laget veldig godt ut fra de spillerne han har, sier Breivik.

Les også

- Det er større for meg å ta RBK til mesterligaen enn å være trener i Premier League

— Tør å være slitne

Hun har i dag lite kontakt med Rosenborg-miljøet, men prater med ledelsen av og til.

— Ansettelsen av Stig Inge som sportslig leder synes jeg er veldig spennende. Jeg kjenner hans filosofi og grunnholdning. Jeg gleder meg til fortsettelsen og liker ambisjonene til klubben.

- Hva gjør klubben bedre nå enn da du satt i styret?

— Det viktigste for meg er den erkjennelsen av at ting ikke var godt nok, og at det er en samlende holdning om det.

- Hva savnet du i din tid i klubben?

— Det personlige engasjementet og viljen til å ta innover seg hva som må til. Og at oppfatningen i sportslig avdeling og resten av klubben er samkjørt. Fra utsiden opplever jeg at det er bedre nå. Da jeg satt i styret var erkjennelsen fraværende, og der ligger nøkkelen. Dette handler om lederskap og Kåre er nøkkelen, mener Breivik.

I 2011, etter to og et halv år i styret, uttalte Breivik at hun var redd Rosenborg ikke trente nok. På samme tidspunkt uttalte Per Ciljan Skjelbred at treningene i tyske Hamburg var langt tøffere enn det han var vant med i RBK.

— Kåre er nysgjerrig på innspill. Min opplevelse er at man i Rosenborg nå tør å trene. De tør å være slitne, sier Breivik, og fortsetter:

Mister ikke fokus

— Jeg synes laget fremstår med veldig god glød og ambisjon. Og så tåler de at det svinger mer, de mister ikke fokus om det butter litt imot. Det har vært veldig artig å følge med på, sier Breivik, som ser de aller fleste Rosenborg-kampene på TV.

Les også

Rosenborg skal øke treningsdosene enda mer

Breivik var en del av styret som ansatte Nils Arne Eggen i et vikariat som RBK-trener i 2010, etter at Erik Hamrén gikk til det svenske landslaget. Eggen førte RBK til klubbens hittil siste seriegull, men ble sesongen etter avløst av svenske Jan Jönsson.

— Nils Arne gjorde en utmerket jobb i vikariatet. Alle var vi enige om at det ikke var godt nok som det var, men det er ingen grunn til å lete etter skyld nå. Det er viktigere å klare å skape en felles oppslutning i klubben. Når RBK får brukt det beste av Nils Arne og verdsetter det, er han en ressurs for klubben. Samtidig handler det om å finne den rollen han er god på. Nå ser de ut til å ha en veldig god avklaring.

Samarbeid med Olympiatoppen

- Det er blitt stilt spørsmål rundt om RBK driver med toppidrett. Gjør de det nå?

— Jeg håper de tar stadige steg innen toppidrett i sine prioriteringer. Jeg vet at styreleder Ivar Koteng er veldig opptatt av det.

I vår ble det kjent at Rosenborg hadde innledet et tett samarbeid med Olympiatoppen. Breivik var til stede på det første møtet i Granåsen.

— Det viser bare at de er nysgjerrige når det gjelder toppidrettskultur. Det er morsomt å følge spillerne som tar seg inn på landslaget og i europacupen, for da får klubben internasjonale ressurser.

- Må være ærlige

- Hva er det viktigste andre miljøer kan lære av de grepene RBK har tatt?

— Å være veldig ærlig når man analyserer hvor man står hen. Hvis man tror at man gjør ting bedre enn realitetene, er det vanskelig å ta grep. Det viktigste for Rosenborg nå er den stadige jakten på å forsterke det som er bra og jakte på ting som kan bli enda bedre.

- Kunne du tenkt deg en styreplass nå?

— Jeg synes det er bedre å stå på utsiden nå som det går bra. Når det fungerer bra, er det ingen grunn til at jeg skal inn der.

- Hvor langt kan dette nå?

— Det finnes ingen snarveier. Nå handler det om å ha veldig sterkt fokus, men man må samtidig trives og ha det artig. RBK må jobbe beinhardt hver eneste dag. De har lagt lista høyt, og det er noe jeg liker.

Les også

  1. Slik spilles Rosenborgs kamper i Europa League

  2. Rosenborg kontrollert til Europa League

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering

Les mer om

  1. Eliteserien