Supporteren er blitt en melkeku man skal tyne mest mulig penger ut av

SUPPORTERBLOGG: Hvilken rolle spiller supporterne i norsk fotball? Er vi tilskuere eller deltakere? Konsumenter av et underholdningsprodukt eller lagets 12. mann?

VIKINGTOKT: Viking-supporterne fikk en tung dag på Nadderud sist helg. Stabæk vant 1-0.

Jeg er fremdeles en av dem som sier «vi» når jeg prater om Viking. «Vi vant kampen» eller «vi var dritdårlige på søndag». Akkurat den setningen har blitt sagt litt for ofte det siste året og smerten du ser i ansiktet mitt når jeg sier det er ekte. LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Jeg tar det personlig. Jeg blir like forbanna på spillere, trenere, direktører og styre som om jeg spilte på laget og det var min egen ære som sto på spill.

Min mormor elsket Peter Ijeh

Og det er det jo. Jeg har ikke valgt klubb på grunn av måten laget spiller på, fordi Messi spiller der eller fordi den kuleste gutten i klassen skrev YNWA på penalet. Viking er laget til pappa og mamma.

Farfar pratet alltid om gullaget på 70-tallet. Mormor elsket Peter Ijeh. Laget representerer byen min og derfor er Viking klubben min. Den er mer min enn en spiller som er her i tre år, hever milionlønn og blir solgt videre. Klubben har vært min siden jeg var på min første kamp på gamle Stavanger stadion.

Jeg har opplevt å tape 5-0 mot Skeid. Jeg har opplevd å banke de overbetalte stjernene fra Chelsea 4-2. Jeg har opplevd å tape cupfinalen i 2000 for så å vinne i 2001. Noen ser på fotball som ren underholdning. De ser en kamp som om det var en film og forventer å bli underholdt. Kunder som vil ha valuta for pengene sine. Skylden for at det har blitt sånn har klubbene og NFF selv.

Klubben må inkludere supporterne

Etter at fotballen ble profesjonalisert har de behandlet oss som kunder, ikke som medspillere. Supporteren er blitt en melkeku man skal tyne mest mulig penger ut av. Men kikker man litt opp fra Exel-arket, ser man at det er lojale supportere som genererer sponsorer, sesongkortsalg, mersalg på stadion og penger fra TV-rettigheter.

De er fundamentet i en klubb. Grasrota. De gror langsomt, men hvis de vannes vokser de seg sterke.

Skal publikum være lagets 12. mann, kreves det noe, både fra klubb og supportere. Det kreves at klubben inkluderer supporterne og kjemper deres sak. Også mot NFF, som når det bestemmes når kampene skal spilles. Ikke bare ta TV-pengene, men tenk på hva en trofast familiefar på felt F trenger.

I medgang og motgang

Og supporterne må støtte laget i motgang. Skal vi få lov til å dele seieren når vi vinner, så må vi også tåle å dele tapet. Det er lov å kritisere, men vi skal også støtte de som løper, svetter og sliter hver dag for at vi skal ha noe å være stolte av. Også når vi har tapt. Som et lag.

Jeg skal gjøre min del. På lørdag stiller jeg på stadion, som alltid, med den nye Vikingkoppen som er verdt 20 kroner i pant, klar til å skrike Viking frem til seier over et fryktinngytende Rosenborg i knallform. Jeg tror VI vinner 4-0.