«Badou»: - Det blir som å spille mot småbrødrene våre 

For noen år siden var de alle en del av Diambars, og de hadde alle den samme drømmen – proffspill i Europa.

Disse fire barndomskompisene skal møte hverandre i Tippeligaen i år. Fra venstre: Haugesunds Simon Diedhiou, Bodø/Glimts «Badou» og Vieux Sané og Mjøndalens Amidou Diop.
  • Pernille Ingebrigtsen

Bodø/Glimts Papa Alioune Ndiaye (24), bedre kjent som «Badou», Vieux Sané (25), Mjøndalens Amidou Diop (23), bedre kjent som «Mido» og Haugesunds Simon Diedhiou (23) har alle kommet til Norge fra fotballakademiet Diambars.

— «Mido» og Simon er småbrødrene våre. Selv om aldersforskjellen ikke er så stor, så vil de alltid være som lillebrødre for meg og Vieux, sier «Badou» om å møte Simon Diedhiou og Amidou Diop på banen i år.

Også Diedhiou gleder seg til å møte sine barndomsvenner i Tippeligaen.

— De tre andre er som brødre for meg, og det er med stolthet jeg ser at vi er fire Diambars-gutter på dette nivået i år. Vi kjenner alle hverandres styrker og svakheter, så det blir spennende og gøy når vi møtes. Ingen vil tape, for da får man høre det etter kampen, sier han.

Les også

Nå skal denne gjengen dekke eliteserien for deg

— Som en familie

Prosjektet Diambars ble født for tolv år siden – i 2003. Tre tidligere fotballspillere og én forretningsmann gikk sammen for å skape en institusjon hvor lidenskapen for fotball skal motivere senegalesiske unger til skolegang.

«Badou» var strålende for Bodø/Glimt i fjor og var nær en overgang til tyrkisk fotball etter sesongen.

Her hjemme kjenner vi Diambars som akademiet til Patrick Vieira – og akademiet hvor de tidligere Tromsø-spillerne Kara Mbodj og Saliou Ciss ble hentet fra. I tre sesonger innfridde de i Tromsø, før senegaleserne ble solgt videre til henholdsvis Belgia og Genk for gode penger.

Les også

Her er Glimt-drakten like vanlig som Messis

«Badou» og Sané kjenner vi allerede fra i fjor – da de imponerte stort i Glimt-drakten. Amidou «Mido» Diop ble hentet til Molde i fjor sommer, og midtbanespilleren signerte en avtale ut 2017. Det ble lite spilletid på A-laget, men i årets sesongoppkjøring skal han ha imponert. Konkurransen på Moldes midtbane er imidlertid knallhard, og 23-åringen, som måler hele 197 centimeter på strømpelesten, lånes derfor ut til Mjøndalen frem til sommeren.

— Jeg er fornøyd med at låneavtalen kom i orden, og jeg har blitt veldig godt mottatt i Mjøndalen – laget er som en familie. Nå gleder jeg meg til å vise hva jeg er god for, sier «Mido».

Les også

Han kan bli Moldes nye Berg Hestad

— Veien har vært lang

Spissen Simon Diedhiou var på prøvespill i Haugesund i slutten av februar og imponerte nok til å bli belønnet med en fireårskontrakt.

Her er Sané og Diedhiou sammen på La Manga.

— Veien frem til min første proffkontrakt i Europa har vært lang, så jeg er veldig glad og takknemlig for at Haugesund har gitt meg denne muligheten. Dette er noe jeg har kjempet for lenge. Nå ønsker jeg å bevise for klubben at de gjorde rett i å satse på meg, sier 23-åringen.Han forteller at familien hjemme i Senegal er veldig glad og stolt på hans vegne.

— De har alltid støttet meg, og de har alltid trodd at jeg kan lykkes – selv når ting har vært vanskelig. Da jeg signerte for Haugesund, sa min far til meg at «dette er bare begynnelsen».

Tilbrakte tid med Glimt-kompisene

Diedhiou snakker i utgangspunktet bare fransk, men engelsken kommer seg. I mars var både Haugesund og Bodø/Glimt på La Manga i Spania samtidig, og spissen tilbrakte derfor mye tid sammen med kompisene i Bodø/Glimt.

Som yngre delte han rom med Sané på Diambars-akademiet, og da sistnevnte dro til Norge, overtok Diedhiou Sané sitt draktnummer – nummer 19 – for å vise hvor nære de var.

— Simon kom alltid til vårt rom da vi var i Spania, og vi tilbragte masse tid sammen. Vi møtte også en annen senegaleser som spiller i Kristiansund, og vi hadde det skikkelig gøy. Det var nesten synd å måtte dra hjem, forteller «Badou».

Han har ikke gitt noen spesielle råd til sine «lillebrødre» for hvordan man lykkes i Norge.

— Jeg tror både Simon og «Mido» vet hva som skal til for å lykkes. Det handler om å jobbe hardt, pushe seg selv og gi sitt ytterste hele tiden, sier 24-åringen.

Glimts Vieux Sané og Haugesunds Simon Diedhiou er svært gode venner og tok dette bildet av draktene sine da de var sammen på La Manga i sesongoppkjøringen.

— Problemer med motivasjonenSelv var Glimt-spilleren nær å bli solgt etter fjorårssesongen, men en kneskade ødela en overgang til tyrkisk fotball. Sportsleder i Avisa Nordland, Freddy Toresen, mener de to senegaleserne har store problemer med motivasjonen nå som det endte med videre spill for Bodø/Glimt.

— De gikk begge høyt ut etter forrige sesong og mente at de var for gode for Glimt og Tippeligaen. Nå ser Sané ut som en vandrende katastrofe, en løs kanon som ikke klarer å forholde seg til hverken medspillere eller konseptet. Han er ikke engang 20 prosent av den spilleren han var i fjor. «Badou» er kanskje på 50 prosent. Det er tydelig at de har problemer med å motivere seg nå som de må ta til takke med spill i Bodø/Glimt, sier Toresen til Dagbladet.

Les også

Glimt-stjerne bekrefter interesse fra større klubber

Selv legger ikke «Badou» skjul på at han føler seg klar for å ta et nytt steg, men sier han er motivert for å gjøre en så god jobb som mulig for Glimt så lenge han er i klubben.

— Jeg er veldig fokusert nå og prøver bare å bli bedre og bedre for hver dag. Alle vet at jeg ønsker å ta et nytt steg. Jeg var veldig nære i det forrige vinduet, men en kneskade ødela. Jeg er veldig motivert for å jobbe hard, og så får vi se hva som skjer. Drømmen er jo å spille i en større liga.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk