– Ingen grunn til at Norge skal ha færre toppspillere enn Kroatia

Mario Mandzukic. Luka Modric. Ivan Rakitic. Kunne Norge, med flere innbyggere enn VM-finalistene, hatt like mange stjerner? – Ja, sier Norsk Toppfotball.

STJERNER: Den aller største kroatiske fotballspilleren, Luka Modric, feirer scoring i første VM-kamp mot Nigeria sammen med lagkameratene Sime Vrsaljko, Ante Rebic og Mario Mandzukic.

– Kroatia har gjort mye bra. Blant annet har de over tid hatt en veldig tydelig skoleringsplan for sine aldersbestemte spillere. De har tydelige prinsipper for hvordan ting skal gjøres på banen og hvordan de skal trene på dette. De har bestemt seg og deretter gått inn for det hundre prosent, forklarer Øyvind Iversen, fungerende sportssjef i Norsk Toppfotball (NTF).

Han roser utdannelsen av kroatiske fotballspillere og mener Norge er inne i år tre av en lignende syklus som Kroatia begynte på for ti-tolv år siden.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal ha like mange toppspillere som Kroatia, sier Iversen.

– Ikke noe hokus pokus

Han avviser at det norske klimaet er en unnskyldning, selv om det er bedre forhold i Kroatia.

– Nei, det er kvaliteten på skolegangen. Pensum i Kroatia er riktigere i forhold til det internasjonale konkurransebildet og de trener deretter. Det er ikke noe hokus pokus, sier Iversen.

SUKSESSFORMEL: Kroatias trener Zlatko Dalic har ført nasjonen til sin aller første VM-finale i fotball.

– Norsk fotball har vært litt i villrede i lang tid. Det har vært mangel på referanser og vilje til å prioritere utdannelsen av unge spillere tilstrekkelig, slik at de er gode nok når de er 23 år. Vi har for få internasjonale toppspillere. Luka Modric dominerer i Real Madrid, Barcelona har Ivan Rakitic. Mario Mandzukic har spilt Champions League-finale med Bayern og Juventus. Deres beste er adskillig bedre enn våre beste, fortsetter han.

Besøkte Kroatia

Høsten 2011 var NTF-kollega Aksel Bergo nede i landet som søndag kveld benker seg ned for å se laget sitt møte Frankrike i VM-finalen.

– Når de forklarer det selv, så sier de at de er helt spesielle genetisk. At de er langt fremme på det som går på genetikk og intelligens. På det mentale og det fysiologiske og alt som trengs for å bli god i fotball, så er de begunstiget fra opphavet av, sier Bergo.

Han nikker anerkjennende til at Liverpool-forsvarer Dejan Lovren snakker om den mentale styrken kroatene har.

– Der har vi mye å lære

– De som blir best, har ofte opplevd motgang eller motstand. De har stått imot problematikk. Hva den motstanden består av, det behøver ikke være krig. Det er klassisk. Lovrens utsagn tror jeg ikke vi kan lære av, men det er representativt for hvordan de tenker. Ergo er det ingen begrensninger, sier Bergo.

FINALEKLARE: Kroatia feirer semifinaleseieren mot England. Søndag kveld venter Frankrike i Moskva.

– I Norge er det for mye snø og for lite folk, og når vi taper fotballkamper så begynner vi jaggu å klage på kunstgress også! Den får man ikke i Kroatia, for de ser ingen begrensninger i egen fortreffelighet og de miljøene de klarer å skape. Der har vi mye å lære. Vi ser oss om etter forklaringer på hvorfor vi ikke lykkes, i stedet for å si at «dette kan vi gjøre», sier han.