Scheie om VM-dramaet i Marseille: - Jeg visste knapt hvor jeg var

Arne Scheie (73) er klar for comeback i kommentatorboksen når Norge møter Brasil på Ullevaal.

Arne Scheie er klar for omkamp mellom Norge og Brasil på Ullevaal.
  • Erlend Nesje

ULLEVAAL STADION: Han har blitt påminnet den legendariske VM-kampen mellom Norge og Brasil «om ikke daglig, så veldig ofte» i snart 20 år. Lørdag er det på’n igjen for Scheie.

Han avbryter pensjonisttilværelsen for en siste runde i kommentatorbua.

– Jeg synes det er en fantastisk idé, sier kommentatorlegenden om Aftenpostens omkamp mellom Norge 98 og Brasil 98 på Ullevaal lørdag 9. juni.

Kampen sendes direkte på NRK. Og Scheie nølte ikke da gamle NRK-sjefer spurte om han var klar for comeback, sammen med Aftenposten-ekspert Lars Tjærnås - som var sidekommentator i Marseille.

– At Brasil kommer her og sier at de nå endelig får muligheten til å slå Norge - i settingen like før fotball-VM i Russland og med de beste spillerne på laget - da er det til grader en reunion mellom Norge og Brasil fra 1998.

Arne Scheie på plass i Frankrike-VM i 1998.

– Det var helt utenfor denne verden

Han «mistet det» helt i de kaotiske sluttminuttene da Norge snudde 0–1 til 2–1. Scheie kalte matchvinner Kjetil Rekdal (spilte for Hertha Berlin) for «Kjetil Reknett og Werder Bremen».

– Vi måtte jo vinne. Det var lenge 0–0, Norge var med og hadde sjansen. Så kom scoringen til Brasil ved Bebeto. Vi ga ikke opp, men jeg tenkte da at å tape 1–0 for Brasil tross alt ikke var så gærnt. Og så snudde det med innlegget fra (Stig Inge) Bjørnebye til Tore André (Flo). Og så kom straffesparket. Nei, da tok det jo helt av! Jeg visste knapt hvor jeg var. Jeg tullet med faktiske ting. Det var helt utenfor denne verden.

– Du kalte Rekdal for Reknett?

– Ja, det var sånne ting. Alle faktiske ting gikk galt. Var det ikke Reknes jeg sa?

– Du sa Reknett.

– Ja, Rekdal og Werder Bremen. Men jeg sa det jo litt morsomt etterpå: «Jeg håper vi fikk ut riktig resultat til slutt!».

– Var det så kaotisk oppe i hodet ditt?

– Ja, det var det. Så til de grader. Vi fikk den flotte scoringen til Flo og så skjedde alt rundt straffesparket. Jeg så og hørte at dommeren blåste. Men ut fra det jeg selv så fra kommentatorplass var det ikke i nærheten av straffespark. Jeg lurte på hva i all verden det var for noe. Var det virkelig straffespark? «Ja», sa Lars. «Det var straffespark». Men jeg var fortsatt i tvil, for jeg hadde ikke sett noen forseelse. Der begynte det. Og så kom Reknes, Werder Bremen og alt det andre, sier Scheie engasjert og med samme stemmeleie som da han kommenterte kampen på Stade Velodrome.

– Det var en opplevelse som var utenfor alt!

– Hva gjorde du da du kampen var ferdig og du la ned mikrofonen?

– Da kom Nils Arne Eggen og Espen Graff som hadde studio. De sa at jeg måtte komme for å være med i Kveldsnytt. Men jeg så fæl ut, sa at jeg måtte ha sminke. «Nei», fikk jeg beskjed om. Jeg måtte visst se like gærn ut! Da jeg stod der på plattingen, og folk sto der og så på meg, var det faktisk noen som trodde at jeg hadde eller var fra en helt annen verden. Og alt det der! Men de burde kjent til mitt alkoholforbruk (Scheie er veldig måteholden, red. anm.).

«Reddet av svensk TV-klipp»

Da sendingen var over møtte Scheie på kommentatorer fra andre land. De mente Norge hadde hatt flaks. Og mente Tore André Flo aldri burde fått straffe.

– Derfor var det så fint neste dag å høre om det svenske TV-teamet (viste bildebevis av at Junior Baiano rev Flo i trøya). Det reddet jo nesten alt. Ellers ville det blitt sånn at det ikke var straffespark og at det ikke skulle vært seier.

Han er blitt påminnet den hete Marseille-kvelden tusenvis av ganger. Om ikke daglig, som Scheie sier selv, så ihvertfall veldig ofte.

– Hvordan blir det å kommentere en ny kamp mellom Norge og Brasil?

– Det er hyggelig å bli spurt. Jeg får gå til det på en «profesjonell» måte og gjøre så godt jeg kan. Det er selvfølgelig morsomt.

– Var Norge-Brasil i 1998 tidenes norske idrettsøyeblikk?

– Ja, det er det største øyeblikket. Men jeg skal være såpass ærlig og si at den største prestasjonen er Rodals seier på 800 meter. Det er den største prestasjonen. Men idrettsøyeblikket? Norge-Brasil, i særklasse!

Disse representerte Norge i 1998:

Disse representerte Brasil i 1998: