Fotball

72,5 % sjanse for EM

<p>Nå tror til og med matematikerne på norsk EM-spill.</p>

SARAJEVO, BOSNIA- HERZEGOVINA, 20071017:Bjørn Helge Riise mottar gratulasjoner av storebror John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Jan Gunnar Solli scoret Norges andre mål under EM-kvalifiseringskampen mellom Bosnia-Hercegovina og Norge på Olympiastadion i Sarajevo onsdag kveld.Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX

 • Espen Sletvold
 • Erli Berg Daneshmand

Etter uavgjort-kampen mot Hellas for en måned siden, beregnet Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral Norges muligheter til å nå sluttspillet til bare 33,2 prosent . Men etter de siste dagenes resultater, med norsk seier mot Bosnia og gresk borteseier i Tyrkia gir beregningen naturlig nok mye større grunn til optimisme.

Sjansen for at Norge tar en av de to plassene som gir EM-spill er nå oppe i 72,5 prosent , ifølge de nye beregningene Aldrin har gjort for aftenposten.no. Det er 71,7 prosent sjanse for at Norge tar andreplassen og en mikroskopisk mulighet på 0,8 prosent for at de rapper førsteplassen foran nesa på Hellas.

Slik går Norge videre!

Skjebnekamp

I skjebnekampen mot Tyrkia er sjansen for norsk hjemmeseier beregnet til 43 prosent, uavgjortsjansen er på 24 prosent, mens sjansen for en tyrkisk trepoenger er på 33 prosent. I den siste kampen mot Malta mener Regnesentralen at det er så mye som 60 % sjanse for norsk seier. Beregningene viser også at det er 50 % sjanse for at Tyrkia slår Bosnia i sin siste kamp.

Utgangspunktet for beregningene er at en fotballkamp har et element av både ferdighet og tilfeldighet. Et godt lag vil som oftest slå et dårligere lag, men ikke alltid. For å beskrive dette benytter NRS et en statistisk modell hvor hvert lag er gitt et styrketall.

Styrketallene tallfestes ut fra de ferdigspilte kampene i Norges gruppe. I den siste beregningen er gruppeleder Hellas' styrketall 109, Norge har 100, mens Tyrkias er på 95. Hver kamp simuleres 10 000 ganger for å frem det tilfeldige elementet, og fra hver simulering registreres det om utfallet blir hjemme, uavgjort eller borte. På bakgrunn av dette beregnes de ulike lagenes sjanser til å havne på de ulike plassene.

Fra 8 til 72

Om vi ser på beregningene NRS har gjort tidligere i kvalifiseringen ser vi at Åges Hareide menn har vist seg sterkere enn vitenskapen. Før seieren mot Malta 2.juni var sjansen nede i 8,4 prosent . Etter seieren økte sjansen, men var fremdeles nede i 17,2 prosent . To nye seire førte sjansen opp i 42,7 prosent, før den falt igjen etter 2-2 hjemme mot Hellas og da var på 33,2 prosent .

For første gang har landslaget altså matematikerne på sin side. Så får vi håpe at beregningene gir et realistisk bilde av mulighetene denne gangen...

 1. Les også

  Større EM-sjanse enn i vår

 2. Les også

  Får over 300.000 for EM-billett

 3. Les også

  457.000 så Bosnia - Norge

 4. Les også

  Bunnseedes i EM-trekningen

 5. Les også

  Ett poeng kan være nok

 6. Les også

  - Har aldri vært kjekkere

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  EM-sjansen betydelig svekket

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Større EM-sjanse enn i vår

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Solskjærs sjanse til å unngå nedrykk: 4 prosent

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Hvem tar kvalikplassen?

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Nedslående dom: 2,2 prosent sjanse for at Norge kommer til VM

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Større sjanse for Sandefjord-nedrykk enn Brann-gull