Fotball

En jobb å gjøre, Stabæk

Kan dette være året da et lag fra Oslo-området hevder seg? Neppe. Det må i så fall være Stabæk – og det er vel for mye forlangt.

Geir Ludvig Fevang gir Haugesund ledelsen mot Vålerenga, som klarte ett poeng til slutt. Lillestrøm fikk ingen poeng mot Viking. Foto: NTB Scanpix

 • Ola Bernhus
  Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

LSK-Viking 0-1, Haugesund-VIF 1-1

KOMMENTAR: I ettermiddag skal det unge Stabæk-laget (møter Molde på Nadderud) og vise at seirene mot Sogndal og Brann faktisk anviste kvalitetsnivået på årets lag. Med seier leder Stabæk serien klart etter tre runder.

Vålerenga og Lillestrøm får heller sikte mot tabellmidten.

Vålerenga var alt i alt svakere enn sin motstander Haugesund, men utlignet på straffespark på overtid.

Lillestrøm var klart bedre enn medaljekandidat Viking i nesten alt på Åråsen, men tapte på en tabbe.

Lillestrøm var så gode i går at jeg allerede i første omgang skrev ned det som kunne blitt inngangen til denne kommentaren. «Hvordan kan et lag som ingen tror på, ha så mye selvtillit etter fem år med slit og dårlig fotball?»

Det var nemlig stil over LSK, spesielt før pause. Pasningene var bestemte og presise, spillerne løp mye og klokt, det ble stadig gjort gode, offensive valg. Det manglet bare en scoring.

Den kom mot slutten. Men den andre veien. Det var Lillestrøms straff for manglende effektivitet.

Det var på en måte en slags rettferdighet i det også. Det var ikke uflaks som ødela for Lillestrøm, det var en kombinasjon av at sjansene ikke var mange nok og gode nok, og at det ble gjort en feil i forsvaret. En diger feil med stopper Ruben Lunan Gabrielsen og keeper Arnold Origi innblandet. Det endte med at Vikings innbytter Jon Dadi Bødvarsson trillet ballen i tomt mål. 1-0 til Viking, og Bødvarssons evne til å snappe til seg mål har skaffet Viking tre ekstrapoeng hittil (ett mot RBK, to i går).

Når forsvarstabber utnyttes så elegant, blir seieren litt fortjent også.

Vålerenga sesongåpnet elendig mot Molde og var bra mot Bodø/Glimt. Hvilket nivå er det vi kan vente fremover?

Begge deler, tydeligvis, og det ble demonstrert i går. I første omgang var Vålerenga tafatt, stillestående og fullt av pasningsfeil. Den ledelsen Geir Ludvig Fåvang skaffet Haugesund like før pause, var fortjent.

Etter pause var det duellvilje, løpsvilje og scoringsvilje i Vålerenga. Kampen jevnet seg ut, og VIF-innsatsen førte til slutt til et straffespark på overtid. Vidar Ørn Kjartansson scoret, og da er det på sin plass å nevne at Vålerenga også skulle hatt straffe midt i første omgang da samme Kjartansson ble revet ned. Men Haugesund fikk også annullert et mål som noen dommere ville ha godkjent.

Uansett — det kunne neppe ha endret det faktum at Haugesund foreløpig er et bedre lag enn Vålerenga, selv om VIF-trener Kjetil Rekdal fra sin plass mente at Vålerenga var dominant.

Men akkurat i dag er det mer spennende å se om Stabæk kan stå for en ny sjokkseier. Motstanden er skarpere denne gangen, Molde er en av gullkandidatene.

SPORTSDØGNET:

Les også

 1. Superinnbytteren gjorde det igjen

 2. Straffe sikret uavgjort for Vålerenga

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt96212171420
2Molde962123111220
3Kristiansund850378-115
4Rosenborg94232014614
5Vålerenga93421513213
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Sportsblogger
 3. Stabæk Fotball
 4. Vålerenga Fotball
 5. Lillestrøm SK