Fotball

Nordmenn i Manchester må velge mellom favorittlaget og 17. mai-feiring. Familien Stømner var aldri i tvil

Manchester United refunderer alle billetter etter tabben. Taper over 30 millioner kroner.

Familien Stømner foran Old Trafford: Josefine (t.v.), Linda og Per-Erik. Foran: Sebastian og Aleksander. Foto: Privat

 • Mats Slaastad Birkelund

Søndag kveld evakuerte nærmere 80.000 mennesker Manchester Uniteds hjemmebane, etter funn av en bombe-lignende gjenstand.

Det hele viste seg å være enstor tabbe. Gjenstanden var en gjenglemt, falsk bombe, som var en del av en sikkerhetsøvelse utført fire dager før kampen.

Kampen er utsatt til 17. mai klokken 21.00. Nå får nærmere 80.000 mennesker refundert billetten fra søndagens kamp, og fri adgang til kampen tirsdag kveld.

En rekke nordmenn skulle se serieavslutningen til Manchester United. De må nå velge mellom å se Uniteds serieavslutning, eller komme seg hjem til feiringen av nasjonaldagen.

Blant dem den norske familien Stømner, som skulle på sin første Manchester United-kamp noensinne. Familiefar Per-Erik har ventet i 38 år på å se favorittlaget spille.

BAKGRUNN:

Les også

Falsk bombe på Old Trafford var gjenglemt på do etter øvelse: - Skandaløs fiasko

— Det ble noen tårer

Sammen med kona Linda, datter Josefine (13) og tvillingsønnene Aleksander og Sebastian (11) hadde han tatt turen over til Manchester.

Uten aning om hvilken tabbe som var i ferd med å begås.

— Det var irriterende. Dette var typiskuflaks etter å ha ventet i 38 år på å reise på kamp. Guttene ble fra seg rett etter kampen, og det ble vel noen tårer før vi gikk fra stadionområdet, forteller Stømner.

Tro det eller ei:

Les også

Bombetabben på Old Trafford har hendt tidligere

Søndag kveld var det kaotisk og vanskelig å få tak i informasjon for supporterne. Mandag morgen var situasjonen mer oversiktlig.

Spørsmålet var om familien endelig skulle få oppleve en United-kamp, eller om de skulle komme seg hjem til feiringen av nasjonaldagen.

Da valgte familien Stømner å booke om flybillettene, slik at de skulle få med seg kampen.

— Vi kan le litt av situasjonen nå, men det var fryktelig irriterende i går. Ved å få refundert billettene dekker det utgiftene til å booke om flyet, men vi vil nok totalt sett tape noe penger på dette, forteller han.

Slik så det ut fra Stømners kamera under evakueringen Foto: Privat

— SkandaleDen falske bomben ble funnet på et toalett i den nordvestlige kvadranten mellom Sir Alex Ferguson Stand og Stretford End. Først ble halve stadion evakuert, før kampen litt senere ble avlyst.

Etter at stadion var evakuert, gjennomførte bombeeksperter en kontrollert eksplosjon og fant deretter ut at det dreide seg om en falsk bombeanretning uten eksplosiver.

Deretter ble det sent søndag kveld bekreftet at den falske bomben var en gjenglemt gjenstand etter en øvelse forrige onsdag.

Tabben som ble gjort koster Manchester United over 30 millioner kroner.

- Det er jo en skandale. Og fryktelig irriterende. Hvis jeg ikke hadde fått booket om, vet jeg ikke hvor sint jeg hadde vært, sier Stømner og ler, som samtidig berømmer arangøren:

— Feil skjer jo. Stakkars mennesker som har gjort feilen. Det kommer til å bli store konsekvenser for sikkerhetsselskapet. De gjør jo egentlig en god jobb. Jeg vil berømme arrangørene som hadde full kontroll på så mange folk.

Det ble foretatt hundesøk etter at en mistenkelig pakke ble funnet på Old Trafford søndag. Foto: Reuters

Les også

TV 2-kommentator melder overgang til spillselskap

— Nasjonaldagen går foran Manchester United

En annen som var på Old Trafford var Øystein Birkeland fra Bergen. Han og hans reisefølge velger dog å reise hjem til nasjonaldagen.

— Vi må hjem og feire 17. mai. Nasjonaldagen går foran Manchester United. Vi må være litt nasjonalistiske en gang i året, sier en Birkeland i godt humør på telefon fra flyplassen.

Han forteller hvordan han opplevde situasjonen:

Øystein Birkeland (t.h) dro til Manchester sammen med Marius Kandal. De fikk ikke se Manchester United spille, men fikk hvertfall et møte med nybakt seriemester og Leicester-keeper Kasper Smeichel på flyplassen. Foto: Privat

— Vi hadde plasser i "Executive suite", og etter litt tid fikk vi stille og rolig beskjed om å forlate plassene. Så ble vi senere bedt om å gå lengre bort fra stadion. Men det var stille og rolig stemning, og jeg opplevde ingen frykt, sier Birkeland.- Så gikk det noen meldinger fram og tilbake før vi fikk beskjed om at kampen var avlyst sier han.

Les også

Bekreftet: Håvard Nordtveit klar for Premier League-klubb

Info fra supporterklubben

Manchester Uniteds supporterklubb i Skandinavia, har lagt ut informasjon på sine nettsider til de som har reist på tur gjennom supporterklubben. Der står det blant annet å lese at de som ønsker å forlenge oppholdet, men som har bestilt gruppereise gjennom supporterklubben, må fikse ny returbillett på egen hånd.

Samtidig opplyser supporterklubben at billettene som ble utdelt til søndagen kamp vil fungere også tirsdag.

Les også

United og Bournemouth får spille sin siste seriekamp 17. mai

Kampen mellom Manchester United og Bournemouth, den aller siste i årets Premier League-sesong, skal spilles 17. mai. Det passer dårlig for Øystein Birkeland, som altså reiser hjem dagen før dagen.

— Vi har hatt en fin helg i Manchester uansett. Nå blir det rett hjem på 16. mai-kamp på Brann stadion. Så får vi hvertfall med oss én fotballkamp, ler Birkeland.

I England går nå historien om United-fansen Moses landet rundt. The Telegraph skriver at Moses kom helt fra Sierra Leone for å få med seg kampen som senere ble avlyst.

Etter en innsamlingsaksjon fra supporterne har Moses nå fått råd til å booke om flybilletten, og han har fått billetter til FA Cup-finalen på Wembley til helga.

 1. Les også

  United-stjerneskudd med i Englands foreløpige EM-tropp

 2. Les også

  Viking tester Crystal Palace-spiller

Les mer om

 1. Engelsk fotball
 2. Manchester United

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Falsk bombe på Old Trafford var gjenglemt på do etter øvelse: - Skandaløs fiasko

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Mannen bak Old Trafford-skandalen: - Jeg er helt knust

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Bombetabben på Old Trafford har hendt tidligere

 4. VERDEN
  Publisert:

  Manchesters politisjef om bombetabben: - Skandaløs fiasko

 5. FOTBALL
  Publisert:

  United og Bournemouth får spille sin siste seriekamp 17. mai

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Studenter gjemte seg på do og overnattet på stadion for å se United