Fotball

Høgmo holder på planen tross ydmykelsen

Landslagssjefen mener 0-4 mot Frankrike var viktig læring.

STORTAP: Per-Mathias Høgmo måtte se Norges spillere bli ydmyket.
  • Erlend Nesje
    Journalist

FRANKRIKE-NORGE 4-0

PARIS (Aftenposten.no): På sine åtte første landskamper har Norge under Høgmo sluppet inn 17 mål.

4-0 på Stade de France var et tap av det stygge slaget etter svært rufsete forsvarsspill.

— Vi møtte et meget fysisk sterkt lag med gode ferdigheter. Vi ble hardt straffet i mange av spillets faser. Det gjør at kampbildet, spesielt i andre omgang, ikke ble som det vi ønsket at det skulle være, sa Høgmo på pressekoneransen 45 minutter etter kamsplutt.

Mange ferske

Landslagssjefen var fattet. Og mente han fikk gode svar for fortsettelsen.

— Vi hadde mange veldig ferske landslagsspillere her i dag. Vi har et nesten nykomponert midtstopperpar, vi møter det ypperste av det vi kan møte. Det ble en kamp med veldig nyttige svar som vi tar med oss, både individuelt og kollektivt. Som jeg har sagt: Hvorfor velger vi Frankrike og Russland i denne fasen, i stedet for middels lag? Vi er her nettopp for å få svar, se hvor listen ligger, hvor ligger den for at vi skal utvikle oss. Hvis vi ikke får de svarene, blir det vanselig. Da får vi ikke de nødvendige referansene. Enkeltspilleren får ikke kjenne det på kroppen; at vi må hit for å lykkes.

Les også

Verste smell for Norge på 29 år

Høgmo dro en metafor fra den gangen han var sjef for kvinnelandslaget.— I 1999 spilte vi semifinale i VM med 90.000 tilskuere. Vi ble rundspilt og tapte 4-0 mot Kina. Etterpå slo vi Kina i en avgjørende kamp og var bedre enn dem. På veien dit møtte vi USA syv-åtte ganger. Vi slo dem og vant OL-gullet. Vi var tålmodige. Det handler det om også nå. Å stå i dette løpet er en reise, der det kommer noen nedturer, men etterhvert også oppturer. De er målet med vår reise.

- Møter det ypperste

- Hvor langt unna er Norge å nå et EM-sluttspill her om to år?

— Nå har vi fått en del svar. Vi har spilt tøffe bortekamper mot Danmark, mot Tsjekkia, og i dag møter vi det ypperste. Lørdag møter vi Russland, som også er noe av det ypperste. Når vi er ferdige med den, skal vi ta en stående analyse om hvordan vi skal ta nye steg inn mot kvaliken.

- Er det noe du umiddelbart ser som ikke holder mål?

— Det er en del komponenter i det vi ser i dag, det er ikke bra nok til å ta poeng borte mot Frankrike. Men det er en ekstremt stor forskjell på Frankrike og en del lag i kvaliken. Når vi kommer til kvalik, er det et steg ned. Men det er læring her som er så nyttig for oss i støtteapparatet og enkeltspillere.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Frankrikes herrelandslag fotball