Fotball

Annullert straffemål hjalp Vålerenga til seier

Nyinnkjøpt måltyv leverte i første kamp.

 • Kurt B. M. Haugli
  Kurt B. M. Haugli
  Journalist

Kristiansund-Vålerenga 0–1

– Det er typisk serieåpningen. Litt upresist og litt tilfeldig, sa Kristiansund-trener Christian Mikkelsen til TV Norge/MAX like før annen omgang startet.

Det var en ærlig og presis analyse av den første omgangen av sesongen for Kristiansund og Vålerenga. Mange umotiverte lange spark, feilpasninger og få målsjanser. Nærmest var Vålerenga da de nærmest ved en tilfeldighet traff tverrliggeren til Kristiansund.

Dommeren, Tore Hansen, har akkurat skjønt at Benjamin Stokke var borte i ballen med begge beina da han skjøt straffen i mål. Han hadde ikke noe valg, han måtte annullere ballen som hadde gått inn bak Adam Larsen Kwarasey i Vålerenga-målet. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Straffemissen

Men etter en time tok det som til da hadde vært en begivenhetsløs kamp, litt fyr. Først var det Vålerenga som hadde grunn til å juble. Nyinnkjøpte Sam Johnsons gjorde det han skulle gjøre. En dårlig klarering av forsvaret til Kristiansund etter et frispark faller ned på syv meter. Før ballen hadde landet på kunstgresset var Johnsons frem på og tuppet ballen i mål utagbart for en utmanøvrert Sean McDermott i Kristiansund-målet.

Den gleden skulle fort snu til frustrasjon først og lettelse etter hvert for Vålerenga-spillerne. Kristiansund gikk rett i angrep, Amin Nouri var litt røff i behandlingen av Benjamin Stokke. Straffe til hjemmelaget.

Sam Johnson har scoret det som skulle vise seg å bli vinnermålet i kampen mot Kristiansund. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Mål ble det også. Men dommeren annullerte det hele. Ballen hadde fått en merkelig bane på sin vei og det viste seg at det hadde vært to touch på ballen før den havnet bak Adam Larsen Kwarasey i Vålerenga-målet.

Benjamin Stokke skled på standfoten i det han skulle ta straffen. Han traff ballen med sin venstrefot, men ballen treffer så høyrefoten til Stokke før den endrer retning og går i mål.

Dommeren hadde ikke noe valg. Han kan ikke godkjenne det målet. To treff på ballen før den går i mål er ikke lov.

Sluttspurt som ikke virket

Toppscorer Stokke vrikket ankelen i denne straffefadesen og måtte forlate banen.

Men etter at dette dramaet var over, roet det hele seg ned igjen. Lagene var tilbake til det trener Mikkelsen kaller en typisk serieåpning. Dueller, feilpasninger og lykke-og-fromme spill.

Kristiansund fikk samlet seg til en aldri så liten sluttspurt og hadde sine muligheter på overtid. Men det hele ebbet ut med tre poeng til gjestene fra Oslo øst.

Etter kampen ble det bråk. Kristiansunds Aloiou Coly slo etter Vålerengas Sam Adekugbe (nr 25 med ryggen til) og ble utvist. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

Det var surt for Kristiansund-spillerne. En av dem som var forbannet, sur og frustrert var Aliou Coly. Han havnet i en heftig krangel med Vålerengas Sam Adekugbe. Han slo etter Vålerengas back og dommer Tore Hansen ga ham rødt kort etter at kampen var avblåst.

Vålerenga-trener Ronny Deila var fornøyd med tre poeng. Noe særlig mer enn det var det ikke grunn til å snakke så høyt om.

– De første kampene er det viktig å bare få med seg poeng. Det er nerver og forskjellig nivå på det ene og det andre, sa han til Eurosport etter kampen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt86112061419
2Molde852121101117
3Kristiansund750275215
4Rosenborg84222013714
5Vålerenga83321412212
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Kristiansund
 3. Vålerenga Fotball
 4. Amin Nouri