Bryne-treneren vil ikke kalle Sandnes Ulf storebror

Treneren vil ha Bryne til 4. runde, mens klubbsjefen lever godt med nabotap for Sandnes Ulf onsdag kveld dersom det blir serieseier søndag.

Trener Ole Hjelmhaug vil ikke kalle Sandnes Ulf storebror og ser gode muligheter for ny Bryne-seier i cupen onsdag kveld.
  • Egil Ø. Nærland

Ole Hjelmhaug har seieren over Viking friskt i minne, et gyllent øyeblikk, nå får de rødhvit en ny sjanse til å slå en lokal rival høyere oppe i fotballhierakiet.

Hjelmhaug nekter å vekte cup mot opprykk. Og han nekter å kalle Sandnes Ulf storebror, tross divisjonsforskjellen.

Klubbsjef Asle Tjøtta lever godt med cuptap for de lyseblå viss Bryne slår tilbake med serieseier mot Nardo søndag.

– Er det viktigere for Bryne å slå Viking og Sandnes Ulf i cupen enn å ende sesongen med opprykk til 1. divisjon?

Trener Hjelmhaug besvarer Aftenbladets utfordring slik:

– Jeg vil vinne alle fotballkamper, og jeg ønsker at Bryne skal være i cupbollen når fotballforbundet trekker 4. runde. Jeg tenker kamp for kamp.

Sandnes Ulfs meget gode keeper, Arnold Origi, vant cupen med Lillestrøm i fjor. Han blir vanskelig å overliste for Bryne.

Prioriterer ligaen

Daglig leder Asle Tjøtta er tydeligere:

– Nei, nei, nei. Prioritet én er ligaen. Om vi blir utslått av Sandnes Ulf, men vinner seriekampen mot Nardo søndag, er det helt ok.

– Ole (Hjelmhaug, red. anm.) svarer slik trenere svarer, og for all del, det er utrolig bra med cupen, masse oppmerksomhet, gode inntekter. Men til sjuende og sist er opprykk viktigst, understreker Tjøtta.

Ole Hjelmhaug og medtrener Even Sel overtok ansvaret for å få Bryne-laget på sportslig, rett kjøl midtsommers for snart to år siden. De har fått tid til å bygge sitt eget med mange unge og mange nye hentet inn.

Høsten i fjor ødela opprykksmulighetene, årets seriesesong er innledet med én seier, to uavgjort og ett nederlag. Det betyr fem poeng etter fire kamper, og fem poeng bak lederlaget KFUM Oslo.

Kravstore fans

På Jæren er kravet fra fansen entydig: Bryne skal tilbake til 1. divisjon. 45 år sammenhengende i norsk toppfotball til og med nedrykkesåret 2016, skal ikke blir brutt mer enn to sesonger.

Ole Hjelmhaug, tidligere mangeårig spiller også i Bryne, vet hvordan jærbuen reagerer, hvordan humøret svinger.

– Hvordan oppfatter du presset fra supporterne?

– Jeg merker egentlig ingenting, men vet at de snakker, at de lar seg rive med når vi vinner, men har lett for å reagerer negativt når det ikke går så bra.

– Hvilke reaksjoner har du fått direkte?

– Folk var glade da vi slo ut Viking, de har sine meninger. Det må de få lov til. Når vi vinner, er det spillerne som får skryt, når vi taper er det min feil. Det hører med når du trener Bryne.

– Hva tenker du innerst inne når det fansen svinger slik?

– Jeg er ikke på sosiale medier, får ikke med meg så mye direkte. Vi kan legge en plan, treffe maks som mot Viking, men som trener kan du aldri gardere deg mot personlige feil.

– Vi var bedre på samme tid i fjor

– Hva har overrasket deg positiv og negativt disse to årene?

– Ingenting. Bryne er Bryne med kravstore fans. Slik skal det være.

– Hva syns du om prestasjonene så langt i år sammenlignet med i fjor?

– Vi var bedre på samme tid i fjor. Så langt i år har det vært middels, men jeg er veldig rolig likevel. Vi var OK i første kamp mot Fløy (1–1), bra defensivt mot EIK (0–0), en god andre omgang mot Kjelsås (2–0) og bra 80 minutter mot Vidar (2–3).

– Vi utvikler oss, ser fremgang. Kanskje skulle vi hvilt noen mot Vidar etter utladningen mot Viking, men det er for sent å gjøre noe med nå, sier Bryne-treneren.

– Hvordan syns du de nye utenfra har levert?

– Omar Fonstad El Ghaouti scorer mye selv om han har vært i en liten «down-periode» nå. Han trenger selvtillit. Erik Rosland er god, men kan bli mer egoistisk, Vegard Skjørestad blir bedre og bedre, og Pål Fjelde vet vi vil levere. Så har vi fått en keeper av klasse, Igor Spiridonov har vært stor.

– Hva må til for at du skal være fornøyd når sesongen er over?

– Vi skal klatre mot toppen av tabellen, vi skal ha et Bryne-lag som våger å angripe og scorer mange mål.

– Hvordan skal dere slå storebror fra Sandnes i cupen?

– Jeg vet ikke om du skal kalle Sandnes Ulf for storebror. Det er en tøff motstander vi får bryne oss på, spillerne må bare tenke en uke bakover i tid, opptre og være på som mot Viking.

– Vi tok en gyllen mulighet med begge hendene, opplevde gleden sammen med publikum. Vi har et sterkt ønske om å være med i trekningen til 4. runde, understreker Ole Hjelmhaug.

PS: Bryne og Sandnes Ulf har møtte hverandre bare én gang i cupen på 2000-tallet, i 2005 vant Bryne 2. rundekampen 2-0 på Bryne.