Bekreftet: Fredrik Bjørkan til Hertha Berlin

Fredrik Bjørkan har signert for den tyske Bundesliga-klubben Hertha Berlin – og går dermed gratis fra gulljagende Bodø/Glimt etter sesongen.

PÅ FARTEN: Den hurtige venstrebacken Fredrik Bjørkan (t.v.) er på flyttefot også karrieremessig og poserer her med den tidligere storspilleren og nåværende sportsdirektør i Hertha Berlin Fredi Bobic.

Det bekrefter den tyske klubben på Twitter.

– Vi er glade for at Fredrik har valgt Hertha, sier sportsdirektør Fredi Bobic.

Venstrebacken får trøye nummer 3.

– Avgjørelsen var lett for meg, også fordi flere nordmenn har spilt her før meg, og klubben har et godt rykte i Norge, sa Bjørkan.

VG meldte at Bodø/Glimts landslagsmann var klar for den tyske hovedstadsklubben før klokken 12.

Fredrik Bjørkan (23) har vært brennhet for Glimt og har følgelig blitt belønnet med en plass på landslaget.

– Jeg føler kanskje at dette er riktig tid for meg å ta det neste steget, sa Bjørkan til VG tidligere denne sesongen.

Hertha Berlin ligger på 14. plass i Bundesliga med 14 poeng på 13 kamper. Der blir Bjørkan lagkamerat med Rune Almenning Jarstein.

Den norske landslagsmålvakten sier at han ikke har blitt brukt som referanse.

– Ingen har spurt meg om han, men veldig spennende spiller! Har jo imponert veldig for Bodø/Glimt og hadde jo vært veldig moro med en nordmann til i klubben, skriver Jarstein i en SMS til VG.

Per nå har Hertha to venstrebacker i Marvin Plattenhardt (29) og Maximilian Mittelstädt (24). Men denne duoen har vekslet litt mellom å spille både midstopper, vingback og kantspiller – alt ettersom Hertha har spilt med tre eller fire bak.

– De har vært lenge i Hertha. Så konkurranse blir det, understreker Jarstein.

HamKam-trener Kjetil Rekdal, som har en fortid i den tyske klubben, røper at han ble kontaktet av tyske journalister som var nysgjerrige på Bjørkan allerede for noen uker siden.

– Fantastisk klubb å komme til. Det er en fantastisk by og en klubb som har slitt. De har brukt mye penger, men ikke fått laget til å holde sammen. Potensialet er mye bedre enn dagens tilstand. De har underprestert, sier Rekdal til VG.

– Han må krige for plassen sin. Det er ikke noe klapp på skulderen og «det går bedre neste gang» der. Det er et kraftig steg opp i nivå. Han har spilt bra i Europacup, men det er en åpen liga med mye kraft og tempo. Han møter hurtige spillere som holder hele kampen, sier HamKam-treneren.

Bjørkan har igjen to seriekamper mot Brann og Mjøndalen samt bortemøtet med Zorya Luhansk i Conference League før ferden går videre.

Med under seks måneder igjen av kontrakten sto Bjørkan fritt til å forhandle med andre klubber – og det manglet ikke på interessenter.

– Det jeg har tenkt mest når det gjelder ny klubb er at det er en klubb som passer meg og mine styrker mer enn land eller liga. Jeg vil komme inn i et lag og et prosjekt som jeg har troen på, hvor jeg kan hjelpe laget og bli bedre. Jeg tror at hvis man skal trives ute så må man få det til, sa Bjørkan tidligere i år.

VG har tidligere omtalt at Olympiakos var nære å hente venstrebacken i oktober i fjor. I januar fikk blant andre Sparta Praha avslått et bud, og så sent som i sommer var flere klubber villige til å betale tosifret antall millioner for Bjørkan, som har kontrakt med Glimt ut sesongen.

– Det har vært veldig mye interesse i ganske lang tid, ikke bare fra én klubb eller én liga, men ulike klubber i ulike land. Nå handler det om å ta riktig valg, sa spillerens agent Atta Aneke den gang.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt87102171422
2Viking7421169714
3Brann8422158714
4Sarpsborg 08733175212
5Lillestrøm74031313012
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk