Ståle Solbakken er ferdig i FC København: - Ubegripelig sett utenfra å sparke ham

Det bekrefter den danske klubben på sin hjemmeside.

Ståle Solbakken forlater FC København.

I pressemeldingen skriver klubben at årsaken er at at resultatene ikke har vært gode nok i Superligaen i 2020.

– Ståle er uten sammenligning den mest suksessfulle managereren i klubbens historie, med en imponerende resultatliste. Alle i klubben skylder Ståle en stor takk for den enorme innsatsen han har lagt ned for klubben og resultatene han har skapt. Vi må imidlertid konstatere at resultatene i 2020 ikke har vært tilfredsstillende og det tar vi nå konsekvensen av, sier styreleder Bo Rygaard i pressemeldingen.

Solbakkens FCK har slitt i starten av denne sesongen. Klubben står med en seier, en uavgjort og to tap på de fire første kampene. De ligger på 9. plass på tabellen.

Forrige sesong endte klubben på 2. plass, bak FC Midtjylland.

Les også

Sterke reaksjoner etter Solbakken-avgangen: «Ligner ren panikk»

Avviser konflikt

Lørdag formiddag hadde klubben pressekonferanse på FCKs stadionanlegg Parken. Der sa Rygaard blant annet at de skuffende resultatene i Superligaen var utslagsgivende for at Solbakken nå er ferdig som trener.

– Som Ståle har sagt mange ganger: Ingen individer går over klubben. Det gjelder også ham, sa Rygaard.

Styrelederen ble blant annet spurt om hvorfor ikke Solbakken har uttalt seg om avgangen til klubbens hjemmeside eller noe annet sted. Da svarte Rygaard at det var slik Solbakken ønsket å ha det.

– Det er det Ståle og jeg har avtalt. Det er det han ønsker, og det synes jeg er helt «fair», sa Rygaard og understreket:

– Jeg vil avvise 100 prosent at det har vært en konflikt, slik mange har stilt spørsmål om.

Les også

Lagerbäck om spekulasjonene: – Jeg er full av motivasjon

Ståle Solbakken var trener for FC København i to perioder og spiller i én.

– Ubegripelig å sparke ham

Fotballekspert Lars Tjærnås sier dette om Solbakken-nyheten:

– Ståle Solbakken har gjort FCK til sitt livsverk og til en stormakt. Med så formidable resultater over så lang tid mener jeg han nærmest burde fått sitte til han selv ville gå, og at det blir ubegripelig sett utenfra å sparke ham, sier Tjærnås.

Han trekker frem et ferskt minne for å underbygge påstanden.

– Senest i sommer rystet de Manchester United og gjorde en sensasjon ved å komme til sluttspillet i Europa League. Det burde knapt vært mulig, mener Tjærnås og legger til:

– Det har selvsagt hatt enorm påvirkning på de resultatene i Superligaen styret nå bruker som begrunnelse for sparkingen.

– NFF bør ta en prat med Ståle

Siden landslagets nedtur på Ullevaal mot Serbia torsdag, har mange pekt på at trener Lars Lagerbäck bør erstattes. Tjærnås mener det er på sin plass å ta en prat med Solbakken.

– Jeg ønsker inderlig at Lars Lagerbäck og landslaget lykkes. Men, som leder i fotball må du alltid bygge et revehi med flere utganger. Derfor bør selvsagt ledelsen i NFF ta en prat med Ståle for å sondere hvordan interesse og timing er rundt ham og landslaget, sier Tjærnås.

Norges Fotballforbund vil ikke svare på om det er aktuelt å kontakte Solbakken om jobben nå som han er ledig på markedet.

«Har ingen kommentarer til disse spørsmålene ut over uttalelser vi ga fredag. Vi har nå fullt fokus på de viktige kampene søndag og onsdag og senere i november. Noe annet er ikke tema», skriver generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF til Aftenposten.

Fredag uttalte fotballpresident Terje Svendsen at Lagerbäcks stilling ikke er et tema, og at de forholder seg til at svensken har kontrakt med NFF ut 2022.

Solbakken skulle bli ny landslagstrener fra 2012, men ble løst fra den avtalen da han fikk tilbud om hovedtrenerjobben i den tyske storklubben Köln. Det gjorde at Egil «Drillo» Olsen fortsatte i jobben.

I 2017 var Solbakken på nytt førstevalget for Norges Fotballforbund, men han valgte å takke nei. Den gang ble Lars Lagerbäck ansatt.

Manchester United-trener Ole Gunnar Solskjær og Ståle Solbakken hilser før Europa League-kampen 10. august.

Disse overtar

Ståle Solbakken kom til FC København som spiller i 2000–2001. Så var han trener fra 2006 til 2011, før han returnerte i 2013.

– Enhver epoke har sin avslutning. Vi føler at tiden nå er inne for at nye krefter trer til og bygger videre på det sterke fundamentet Ståle og hans team har skapt. Det har vært en vanskelig beslutning både faglig og følelsesmessig. Men vi har tenkt oss lenge og grundig om, og vi mener at dette er det beste for FCK i den situasjonen vi er i, sier styreleder i FCK, Bo Rygaard, i pressemeldingen.

Ansvaret for laget overtas nå av tidligere toppspiller William Kvist og U19-lagets sjeftrener Hjalte Bo Nørregaard.

– FCK har en sterk spillertropp som vi mener har behov for ny inspirasjon, sier Kvist i pressemeldingen.

Også Solbakken-assistent Bård Wiggen er ferdig i klubben.

Vi har ikke lyktes å få en kommentar fra Ståle Solbakken.

Vi kommer tilbake med mer.

Ståle Solbakken jubler etter at FC København tok seg videre til gruppespillet i Champions League med seier 1-0 over Rosenborg sommeren 2010.