Sesongen avlyses for breddefotballen
Seriespillet i breddefotballen er avlyst.
Det melder Norges Fotballforbund (NFF) i en pressemelding.
Det betyr konkret at Norges Fotballforbund kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (nivå tre) og 3. divisjon menn (nivå fire). Det er forbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, men med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine serier for voksne.
– Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier fotballpresident Terje Svendsen.
Han kaller det «en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020». Av pressemeldingen går det frem at sesongen avlyses fordi regjeringen ikke har åpnet for normal kontakttrening.
Slik reagerer kultur- og likestillingsminister Abid Raja på at NFF har valgt å avlyse fotballsesongen.
– Jeg er veldig lei meg for at sesongen avlyses, jeg skulle virkelig ønske at den kunne ha blitt gjennomført. Vi er dessverre i en situasjon der regjeringen hele tiden må ta hensyn til utviklingen i smittesituasjonen, og regjeringen må lytte til de beste helsefaglige rådene vi har fått fra FHI og Helsedirektoratet, skriver Raja i en e-post.
Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske er skuffet over avlysningen.
– Vi forstår selvsagt at man må ta smittevernhensyn, men breddefotballen – som påvirker hverdagen til tusener over hele landet - betaler nå en uforholdsmessig høy pris, mener politikeren.
Han viser til at fotballen nå har vært i gang en stund, og at smitterisikoen har vist seg å være svært lav.
– Ingen av våre naboland har valgt å praktisere smittevernreglene slik at breddefotballen til de grader rammes, påpeker Giske i en pressemelding.
NFF har jobbet for å få gjennomført en svært forkortet sesong, med et tilpasset turneringsformat, fra 3. divisjon og nedover. NFF har samtidig hatt et tydelig budskap om at dersom det ikke ble åpnet for normal kontakttrening innen midten av september, ville man ikke ha noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er nå blitt utfallet.
Huseklepp kritisk til regjeringen
Tidligere Brann-spiller Erik Huseklepp, som er fotballekspert for Bergens Tidende og TV 2, støtter avgjørelsen NFF har tatt.
– Nå er det ikke mer tid igjen til å gjennomføre en sesong. Det er forferdelig trist, sier Huseklepp om fredagens nyhet.
Han mener fotballen som helhet, over alle nivåer, har vist at sesongen kunne latt seg gjennomføre. Han presiserer samtidig at folks helse er det aller viktigste, og sier at han ikke ble overrasket over at breddefotballen ikke fikk grønt lys fra kulturminister Abid Raja (V) torsdag ettermiddag, i lys av den siste tids smittetall.
– Men jeg synes det var trist at regjeringen sa at breddefotballen er først i køen. De hadde fått beskjed om at breddefotballen måtte ha et svar nå, så da kunne regjeringen like gjerne sagt at man ikke kom til å få starte med normal kontakttrening i nærmeste fremtid, så derfor må sesongen avlyses. Jeg synes regjeringen fraskrev seg litt ansvar da de snakket om å vente igjen, sier fotballeksperten.
Divisjonsforeningen frykter frafall
Interesseorganisasjonen som representerer klubbene på nivå tre og fire i norsk fotball, Divisjonsforeningen, frykter konsekvensen av den avlyste sesongen vil være at spillere slutter.
– Det er det man frykter aller mest. Også blir det veldig spennende å se om vi får lov til å komme i gang på denne siden av nyttår, og hva som skjer inn mot 2021, sier styreleder Kari Lindevik til NTB.
Hun er redd for at det lange oppholdet også kan spille inn mot 2021.
– Derfor må fokuset i fotballen være å få i gang kontakttreningen, så man kan se at vi etterlever reglene og ikke er med på å spre smitte, slik at vi kan få lov til å starte som normalt i 2021, sier hun.
– Uoverskuelige konsekvenser
Lederen i NFF Trøndelag, Jan Roar Saltvik, er ikke overrasket over fredagens nyhet, som han omtaler som trist. Han frykter konsekvensene for spillere, lag og lokalsamfunn.
– Konsekvensene er delvis uoverskuelige, både for den enkelte klubben og miljøene som rammes. At det kan gå halvannet år mellom siste kamp man spilte og neste kamp, gjør mye med spillere, trenere og frivillige rundt seniorlag, sier han.
Når skuffelsen har lagt seg, vil han rette blikket mot 2021.
– I neste fase blir jobben vår å finne en plan og retning på hvordan vi skal komme oss tilbake til normal aktivitet når vi får lov til å trene og spille. Vi vil legge til rette for god aktivitet og håper vi kan tilby turneringer, så det kan spilles kamper når det åpnes for aktivitet.
Dette sier en bekymret Raja
På spørsmål om når breddefotballen vil få lov til å trene med fullkontakt, understreker kultur- og likestillingsminister Abid Raja at det viktigste er å beholde kontrollen over smitten og unngå at man må stenge samfunnet helt ned igjen. Han skriver at regjeringen vil åpne opp for normal trening når smittesituasjonen tilsier det.
Kulturministeren forteller at han er bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få for frafallet i breddefotballen.
– Jeg er selvfølgelig bekymret for hva dette har å si for frafallet i idretten. Idretten er en svært viktig aktør i lokalsamfunnene rundt om i Norge, ikke minst som arena for barn og ungdom, skriver Raja, før han poengterer at regjeringen har åpnet opp for normal trening for alle opp til 20 år, samt toppidretten.
På spørsmål om hva som vil skje med 2020-sesongen hos andre idretter utenom fotball, svarer Raja:
– Når det gjelder mange av de andre lagidrettene som krever unntak fra 1 – metersregelen for å drive sin aktivitet som normalt, har de sesong i vinterhalvåret. Det er derfor for tidlig å si noe nå om hvorvidt sesongene kan gjennomføres for andre idretter, skriver han.