Da det var typisk å lykkes. Så ble det bom stopp.

SPORTSHISTORIEN: I 1999 klarte de norske fotballherrene å kvalifisere seg til sitt første og eneste EM i fotball.

Ole Gunnar Solskjær etter han headet inn Norges tredje mål i EM-kvalifiseringen mot Slovenia i 1999. Her gratuleres han av Tore André Flo, Steffen Iversen, Henning Berg og Øyvind Leonhardsen.

Hver dag gir Aftenposten deg TV-tipset, et kort tilbakeblikk til en historisk hendelse og et nytt eller gammelt sitat fra sportens verden.

Onsdag 8. september:

 • TV-tipset: Champions League- og ligamesterne Vipers spiller mot Follo i tredje serierunde i eliteserien i håndball. Etter mange utskiftinger i laget før sesongen har de vist seg sterke i de to første serierundene. Follo står med 0 poeng og har, etter alt å dømme, en tøff kamp foran seg.

  Kampen kan du se kl. 18.30 på Direktesport.no

 • 8. september 1999: Alt var helt perfekt da Norge, med Nils Johan Semb som landslagssjef, slo Slovenia 4–0 og sikret billetten til EM i Nederland/Belgia i 2000.

  Øyvind Leonhardsen, Steffen Iversen og Ole Gunnar Solskjær scoret målene i den avgjørende kampen for 22 år siden, mens det siste var et selvmål. EM året etter er hittil det første og siste europamesterskapet de norske herrene har kvalifisert seg til.

  Norges spillerstall på 90-tallet huskes godt. Det var spillerne som klarte å kvalifisere seg til tre mesterskap i løpet av seks år. VM i 1994, VM i 1998 og til slutt EM i 2000. I tillegg har mange av dem allerede blitt skrevet inn i historiebøkene som laget som beseiret fotballstjernene fra Brasil i gruppespillet i VM 1998.

  Kanskje kan nåværende landslagssjef Ståle Solbakken, som også var en del av det norske herrelandslaget i mesterskapene i 1998 og 2000, føre laget til Norges første internasjonale mesterskap på over to tiår. Kampene mot Tyrkia (b), Montenegro (h), Latvia (h) og Nederland (b) vil avgjøre om Norge når VM i Qatar.

 • Sitatet

  «Det ska dæm ha, Real Madrid, dæm prøvd»

  Nils Arne Eggen etter at Rosenborg slo Real Madrid 2–0 på hjemmebane på Lerkendal i november 1997.