Fotball

Rettighetshaver viste langrenn på betalingskanal: – Handler om totalfordeling

FALUN (VG) Da rettighetshaver NENT lanserte planene for hvordan de skulle forvalte vintersport, gikk selskapet ut med at langrenn skulle gå på åpen kanal. Sprinten i Falun var kun synlig bak betalingsmur.

JUBEL PÅ DIREKTEN: Ikke alle fikk med seg Richard Jouves feiring etter i målområdet på Lugnet skistadion etter å ha sikret sprintcupen ved å vinne sesongens siste «kortrenn».
 • Jostein Overvik, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Fredagens verdenscuprenn, der Jonna Sundling vant kvinneklassen overlegent og Richard Jouve sikret fransk triumf blant herrene, ble vist på betalingskanalen VSport 1 og strømmetjenesten Viaplay.

Det er ikke i tråd med hva NENT-sjef Anders Jensen ga uttrykk for da selskapet lanserte planer og profiler for vintersatsingen på en digital pressekonferanse i mars 2021. For ett år siden var budskapet at langrenn skulle gå på den åpne og kommersielle lineærkanalen TV3. Den bød i stedet på krim og kokkeprogram under sprintkonkurransene i Sverige.

Tiril Udnes Weng – som muligens ga betalseerne noe mer valuta for pengene med sitt spektakulære fall i prologen – ble overrasket da hun hørte at fredagens renn ikke gikk på TV3.

– Det visste jeg ikke. Det er veldig synd. Det er ikke veldig mange som har Viaplay. Jeg har det, men det har sikkert ikke mange i den eldre garde. Da blir det færre seere, fastslår hun.

Ifølge sportssjef Kristian Oma i NENT Norge blir fredagens sprint eneste gangen denne sesongen at nasjonalsporten går på betalt plattform hos NENT.

– Dette følger noen litt kompliserte interne regnestykker med tanke på fordeling av totalverdi på våre plattformer, som igjen handler om at både TV3, VSport 1 og Viaplay skal være så attraktive kanaler og plattformer som mulig for våre seere. Både lørdag og søndag er langrenn tilbake på TV3, sier Oma.

– Er det virkelig så komplisert å sende langrenn på TV 3 istedetfor Gordon Ramsay-programmet som gikk der under sprintfinalen?

– Dette handler ikke om Gordon Ramsay versus langrenn. Det handler om totalfordeling av verdien på vinterrettighetene, og vi måtte ha plassert mer alpint eller hopp på VSport 1 om også dagens sprint skulle gått på TV3, forklarer NENTs sportssjef.

– Også en del alpint og hopp har vært innom VSport 1, og vi vil selvfølgelig evaluere etter sesongen om vi treffer riktig med denne måten å løse det på, garanterer Oma.

Utøvere og ledere i det norske langrennslandslaget vil først og fremst være tilgjengelig på flest mulig skjermer.

– Vi ønsker selvfølgelig å ligge på åpne kanaler. Jeg vet for å være ærlig ikke hvorfor det det er lagt slik nå. Det er mulig at fremtiden ligger i betalte løsninger og andre plattformer. Men vi har et såpass stort og trofast norsk publikum at vi selvfølgelig ønsker at det ikke skal være vanskelig å få tilgang på verdenscuprennene, sier Bjervig.

– Det er selvfølgelig litt kjipt. Vi ønsker at det går på en åpen kanal, sier sprinter Sivert Wiig.

Les også

 1. Johaug og Hoff røper detaljer om forlovelsen

 2. Sundling suveren i Falun – Udnes Weng raste mot juryen

 3. Skal lyse ut trenerjobb: – Hadde vært gøy med en litt yngre trener

Les mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Gordon Ramsay
 4. Viaplay
 5. TV3
 6. Strømmetjenester
 7. Jonna Sundling