Les Steinar Nilsens åpenhjertige avskjedsbrev til spillerne

Dagen etter at Steinar Nilsen (43) ble sagt opp av TIL, gikk han alene inn i garderoben på Alfheim, pakket sakene sine og hengte opp et avskjedsbrev. Nå snakker han ut om de dramatiske augustdagene og om hva fremtiden bringer.

SNAKKER UT: Steinar Nilsen snakker ut som avskjeden med TIL og framtiden to måneder etter at han mistet jobben på Alfheim.

«Jeg er veldig glad i dere alle sammen og ønsker dere alt godt for fortsettelsen», var noen av Nilsens siste ord til spillerne bare et døgn etter at han mistet trenerjobben han hadde tatt for tredje gang på 10 år.

To ganger tidligere har Steinar Nilsen berget klubben fra nedrykk.

Denne gangen fikk han ikke muligheten til å fullføre og havnet istedenfor midt i et mediesirkus av de sjeldne i norsk fotball. Mer om både det og brevet til spillerne senere.

Du kan lese hele brevet litt lenger ned i saken!

Ny hverdag

Skyene henger tungt over Fløya en mandag formiddag i midten av oktober. Steinar Nilsen sitter tilbakelent med en kopp nykokt kaffe i hånden på det han kaller «det nye kontoret sitt».

Han har nettopp kjørt sønnene Lukas Olai Nilsen (7) og Daniel Tobias Nilsen (11) på skolen, og det er stille både utenfor og inne i den flotte hvitmalte eneboligen rett ved Røstbakken på toppen av Tromsøya.

«Kontoret» han ønsker oss velkommen inn til er egentlig kjøkkenet han nylig har renovert, med en fantastisk utsikt over mot Tromsdalen.

Her tilbringer 43-åringen deler av dagene foran PC-en og i telefonen. En mildt sagt litt annen hverdag enn den han hadde for inntil to måneder siden.

Styreleder Per Aronsen (t.v) og administrerende direktør Ulf Johansen i Tromslø IL på pressekonferansen 18. august der de offentliggjorde at Steinar Nilsen var sparket.

Steinar Nilsen var offisielt hovedtrener for A-laget i Tromsø Idrettslag til tirsdag 18. august. En av byens mest omtalte menn med en jobb der navn og ansikt i lokalmedia er dagligdags kost.Spol kjapt to uker fram til 2. september, og Nilsen fikk en offentlig beklagelse fra styreleder Per Aronsen i TIL Holding blant annet på grunn av uttalelser om at «Nilsens lederstil var uforenelig med klubbens verdier».

Siden mediestormen herjet da har det vært stille fra Steinar Nilsen – helt til nå.

– Det har vært deilig å koble litt av nå før man kobler på igjen. Jeg har hatt et par uker på hytta i Målselv der malerkosten har vært mye i bruk. I tillegg har jeg gjort ferdig prosjekter i huset her i Tromsø som jeg synes er artig å jobbe med. For hodet har det også vært bra å være litt alene. Jeg synes ikke det er farlig å erkjenne både for meg selv og alle andre at man trenger litt tid for å hente seg inn igjen. Tankene og evalueringene av det som har vært er viktig å arbeide seg igjennom, sier Nilsen åpenhjertig til iTromsø.

– Utvikle ledere

Henvendelsene har vært flere, og uten å gå i detalj bekrefter Nilsen at det har vært forespørsler om jobber innenfor fotballen.

Med unntak av å trene TILs G11-lag der sønnen Daniel spiller en gang i uken er det derimot andre arenaer utenfor fotballen Nilsen nå blir å se.

– Jeg skal gå inn i selskapet «Ledelse i nord». Det er en bedrift som holder til i Tromsø og har som mål å utvikle ledere i landsdelen. Hovedfokuset er på unge, fremadstormende ledere – både for bedrifter som trenger det, men først og fremst går vi i dybden av mennesket. Da føler jeg at jeg treffer på alt av det jeg brenner for å holde på med. Jeg skal jobbe med ledere på ulikt nivå i næringslivet, innenfor et program vi har, og det finner jeg veldig spennende, sier Nilsen om jobben han som smått er startet i.

For han utelukket raskt etter avskjeden at han noen gang kom til å gå inn igjen som hovedtrener i klubben.

– Det står jeg fortsatt ved. TIL kommer jeg ikke til å gå inn i med det første, og det er i utgangspunktet et lukket kapittel, sier en bestemt Nilsen.

– Men en gang i fremtiden så kan man aldri si aldri når det kommer til en annen rolle i klubben. Når det gjelder andre muligheter innenfor fotballen, må det passe både for meg og familien, men det rette har ikke dukket opp ennå. Vi ønsker å være i Tromsø, og det er ikke slik at jeg ikke ønsker dele av erfaringen min med andre klubber i byen eller Nord-Norge. Det som derimot er bestemt, er at jeg skal gå inn i «Ledelse i nord» med selskapet mitt, sier han idet han fyller opp mer kaffe i koppen.

Sjokkbeskjeden

Så tilbake til dagene da Fotball-Norge fulgte nyheten fra Tromsø nærmest minutt for minutt. Søndag 16. august hadde TIL spilt 1–1 mot Sandefjord på Alfheim. Det var et skuffende resultat for alle som følger klubben, og laget lå under nedrykksstreken med 17 poeng, men var bare tre poeng bak 12.-plassen som var styrets målsetting for sesongen.

ETTERTENKSOM: I kjelleren hjemme hos Steinar Nilsen har han fått laget et rom der han har hengt opp høydepunkter fra en lang karriere der sønnene spiller TV-spill.

Dagen etter var det et fantastisk vær i Tromsø. Sommervarmen kom sent til byen i år, og Nilsen forsøkte å få tankene over på andre ting etter å ha vært på trening. På den store altanen, rett ved der han døgnet senere skulle ha hele Presse-Norge på besøk, grillet han sammen med familien, og var nettopp ferdig med å spise da telefonen ringte rundt klokken fem på ettermiddagen. I den andre enden var Kjetil Emil Olsen, daværende styremedlem i TIL Holding AS. Han hadde nettopp kommet ut av styremøtet som skulle besegle Nilsens TIL-skjebne.– Han sa rett ut til meg at jeg var ferdig. Det kom som lyn fra klar himmel. Kjetil var den som ansatte meg, så han ba selv om å få overbringe budskapet. Det var greit at det var han som kom med beskjeden, men måten og farten prosessen skulle gjøres på, ødela mye med tanke på hvordan jeg trodde mitt forhold til klubben var, sier Nilsen.

Brukte kjendisrådgiver

Senere den kvelden fikk han en forespørsel fra administrerende direktør Ulf Johansen om han kunne stille på en pressekonferanse sammen med TIL dagen etter.

– Jeg svarte at det kom aldri til å passe for meg. TIL fikk ha sin pressekonferanse, men jeg skulle snakke med pressen selv, og det var jeg klar på, sier Nilsen.

Han brukte kvelden og formiddagen etter i tett dialog med rådgivere for å håndtere situasjonen som var i ferd med å ta av. Telefonen sto ikke stille, og det rant inn SMS-er. En av dem han ringte er en av landets fremste PR-rådgivere og omdømmeeksperter.

– Sammen med Rune Brynhildsen, som jeg kjenner fra da jeg jobbet som fotballekspert i MAX, og advokat Torgeir Knutsen, la vi en plan for hvordan dette skulle løses. Familien var selvsagt også involvert, forteller Nilsen, som kalte inn til pressekonferanse hjemme hos seg selv noen timer etter at TIL hadde hatt sin.

SPARKET: Steinar Nilsen møtte pressen i sitt eget hjem samme ettermiddag som han hadde fått sparken.

Rett før han skulle i gang med den på direktesendt TV— og nettsendingen kom klubben med en pressemelding der misnøye i spillergruppen var det som var utslagsgivende for at klubben valgte å si ham opp.– Som trener kjenner du om det er misnøye. Du klarer ikke å skjule noe for pressen på Alfheim, og jeg hadde ikke klart å skjule det om det hadde vært mye støy, og det følte jeg aldri at det var. Som alltid er det spillere som er mindre fornøyd i en stall, men det er en del av gamet. Hvem det er kan endre seg på kort tid, slår Nilsen fast.

Ukjent årsak

Han poengterer at han på ingen måte er bitter etter avsettelsen.

— Jeg var overrasket over styrelederens begrunnelser i media da han ble intervjuet fredagen etter sparkingen. Da jeg hørte det, tenkte jeg at dette kan umulig Per Aronsen ha sagt. Jeg forsto ikke uttalelsen og i hvilken sammenheng noe slikt kan ha skjedd, sier Nilsen om Aronsens uttalelse om at «lederstilen hans var uforenelig med TILs verdier».

- Så hvorfor fikk du ikke fortsette i TIL?

Steinar Nilsen i aksjon som Tromsø-trener. Det varte frem til august i år.

– Det vet jeg ikke. Jeg fikk ikke andre begrunnelser enn det som ble sagt til meg kvelden før pressekonferansen på Alfheim, og det var at sportslige resultater var årsaken, forteller Nilsen, som like fullt ikke legger skjul på at tiden etter sparkingen var utfordrende.– Kamper man har tapt er ikke engang en dråpe i havet for hvordan det var å miste jobben i TIL. Da jeg mistet Brann-jobben, var det til sammenligning som tre dråper i havet. Å miste TIL-jobben er det verste jeg har opplevd i min fotballkarriere, sier Nilsen.

– Vi har fått snakket sammen, og det er bra at klubben har beklaget det som skjedde, og hvordan de selv fremsto i den prosessen. Så får vi legge det bak oss og prøve å bygge opp tillit etter hvert, sier Nilsen med et ekstra trykk på de to siste ordene.

– Det er ikke klubben eller spillerne jeg har hatt et problem med. Denne saken med meg har vært håndtert fra noen mennesker som har representert klubben i kort tid og funnet fram til denne løsningen. Jeg vet hva spillere og de andre trenerne har sagt til meg, så slik sett er det lett for meg å gå videre, sier 43-åringen.

Han poengterer at han fortsatt bruker klær med TIL-logo når han er på joggeturer.

– Det var ikke slik at jeg krevde å få en beklagelse fra klubben. Jeg ønsket bare at rett skulle være rett, sier Nilsen.

– Familien hadde det nok verre enn meg i den perioden. Vi har snakket mye om det, men kanskje ikke nok. Påstandene som kom om meg fra lederne mine gikk tungt inn på spesielt brødrene mine Trond Arne og Roger fordi de visste at det var langt unna den personen jeg er, sier Nilsen.

Han forteller om en rekke telefoner fra spillere på dagen avskjedigelsen ble offentliggjort og at det ble for tungt å skulle ta farvel med spillerne ansikt til ansikt.

Her er hele brevet Steinar Nilsen skrev til TIL-spillerne.

– Dette er folk som jeg er blitt veldig glad i, så det var det vanskelig for meg da jeg var alene inne i garderoben for å pakke sammen sakene mine dagen etter. Derfor skrev jeg heller en hilsen som jeg hengte opp på TV-en i garderoben. Jeg ga Bjørn Steinar Johansen og Hans Thore ”Boa” Hanssen en god klem og fikk snakket med litt med dem.

Femårsplan

Han reflekterer over hvor han ønsket å ta klubben etter at han tok over som hovedtrener 17. desember 2013. – Prosjektet vi var i gang med på Alfheim trengte tid. Jeg skjønte fort at det var et femårsperspektiv på dette fordi det ikke bare var på selve sporten vi endret mye. Også i administrasjonen var det mange nye ansikter, og hvor vi faktisk fysisk holdt til ble endret, sier Nilsen.

Han hadde kommet langt i visjonene om hvor klubben skulle være etter de fem årene.

– Vi ønsket å være et lag som drev positivt på bunnlinjen økonomisk. Et lag som leverte spillere til både aldersbestemt— og A-landslag. Vi ønsket å fortsette den gode rekrutteringen fra egen ungdomsavdeling gjennom å fylle opp med en til to spillere hvert år i A-lagsstallen, samt bli bedre med tanke på salg av spillere. Vi ønsket også å være et lag på øvre halvdel av tabellen, og aller helst topp seks, sier Nilsen som går en tur inn i stuen og tenker seg om.

– Det er veldig godt å kjenne på at rundt avskjeden min med TIL er det ikke ett eneste ord jeg angrer på. Ja, det har vært tøft og vanskelig, men det skulle bare mangle. Hvis ikke er man følelsesløs, og det er ikke jeg.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt109102992028
2Brann1062221101120
3Tromsø9522118317
4Molde105142415916
5Lillestrøm95131614216
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk