Fotball

Uefa maktet ikke å stanse pengegalskapen i fotballen, nå varsler de nye grep: – Noe må gjøres

– Tro meg, vi jobber med det, sier Uefa-president Aleksander Ceferin.

Ousmane Dembélé og Neymar slo begge den tidligere overgangsrekorden i verden denne sommeren.
 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

Fram til sommerens overgangsvindu var Paul Pogbas overgang til Manchester United verdens dyreste. Han skal ha kostet rundt 900 millioner kroner da han ble kjøpt fra Juventus, men nå er rekorden for lengst passert.

I sommer har prisene gått rett i været, og aller mest penger har Paris Saint Germain brukt. Da de utløste utkjøpsklausulen til Neymar, måtte de ut med hele to milliarder kroner. Overgangen fikk presidenten i den spanske toppserien La Liga til å reagere, og han kalte affæren «et soleklart tilfelle av økonomisk doping».

Også fotballekspert Lars Tjærnås reagerer på pengebruken i internasjonal fotball denne sommeren.

– Jeg misliker det, av flere grunner. Den viktigste er at det ekskluderer 98 % av alle klubber fra muligheten til å etablere seg som en toppklubb. Dessuten fjerner det en del av fotballen fra folket med de summene som brukes på overganger og lønn. Det vi ser nå er summer som er totalt urealistiske for vanlige folk å tjene på et helt liv det en stjerne kan tjene på en måned, sier han til Adresseavisen.

Les også

 1. De enorme overgangssummene bekymrer Guardiola: – Det er uholdbart

 2. PSG bekrefter: Henter Neymar for 2 milliarder kroner

Omgår reglene med utleie

Men det stanset ikke PSG i å fortsette storhandlingen. Tidligere denne uken ble det skrevet at PSG leier stortalentet Kylian Mbappè med kjøpsopsjon som kan innløses neste sommer. Slik vil klubben omgå reglene om å bruke for mye penger denne sesongen.

Les også

Prisene får TV 2-ekspert til å riste på hodet: – Det henger ikke på greip

I 2009 ble FFP, Financial Fair Play, innført for å regulere hvor mye fotballklubbene brukte på spillere og lønninger. Etter Neymars overgang har debatten om FFP blusset opp igjen, og flere kritiserer Uefa for at regelverket ikke fungerer. Fotballekspert Lars Tjærnås mener at reglene ikke fungerer slik det er ment at de skal.

– Nei, det gjør ikke det, av en enkelt grunn. Det er for lett å omgå dem. Det beste eksempelet er jo det som nevnes med PSG og Mbappe og lån. Det er dessuten ganske absurd at de rikeste klubbene kan drive en form for darwinisme der de henter en haug spillere i tidlig alder og låner dem ut. Chelsea har 52 spillere på lån ut til andre denne sesongen. Alt dette bidrar til å øke avstanden mellom noen få og resten, mener Tjærnås.

Les også

La Liga har midlertidig avslått Neymars rekordovergang

– Vi arbeidet med det

Nå ønsker Uefa-president Aleksander Ceferin å ta grep for å dempe pengebruken.

– Jeg håper at klubbene har forstått hva FFP innebærer. Hvis ikke må vi lære dem det. Det gjelder ikke bare PSG, det gjelder alle. Vi holder øye med situasjonen, og overgangsvinduet er fortsatt ikke lukket. Tro meg, vi arbeider med det, sier Ceferin til tyske Kicker.

Han utelukker ikke at de vil innføre nye tiltak, og ønsker å samarbeide med EU for å innføre dem. Blant annet nevner Ceferin et lønnstak som en mulighet. En lignende ordning finnes i den amerikanske ligaen.

– For noen år siden sa tidligere Uefa-president Michel Platini at det var umulig å ha et lønnstak i fotballen. Jeg er ikke så sikker. Vi har et møte i september, og så får vi se. Noe må gjøres, sier han ifølge den franske avisen l’Equipe.

– Krevende tiltak

Tjærnås mener at intensjonen i forslagene til Ceferin er god, men er usikker på om det vil fungere. Han mener at forslagene avhenger av to ting for at de skal kunne lykkes. Gjennomføringskraft når en ser at det brytes, og at alle omveier tettes.

– Det er krevende, for dem som mest trolig vil bryte dem er også Uefas største melkekuer, og det kreves mot for å ta dem. Jeg har, dessverre, stor grunn til å tro at de største evner å finne veier å omgå dette på, så det er et spørsmål om hele tiden å være i forkant. Her kan en garantert hente erfaring fra for eksempel USA, men en kan aldri gardere seg mot at en tredjepart utenom offisiell kontrakt går inn og betaler tilleggsytelser eller andre ting, sier Tjærnås.

Les også

Barcelona kjøper fransk supertalent for over 1,2 milliarder

Ceferin lover at klubben som bryter reglene vil bli straffet, uansett hvor stor den er.

– Vi sjekker alle klubbene. Etter dette overgangsvinduet og etter at vi har avsluttet våre undersøkelser vil vi vise at reglene gjelder for alle. Hvis vi ikke respekterer våre egen regler, kan vi bare pakke sammen. Da er vi en tannløs tiger, sier Ceferin til Kicker.

– Vi kommer til å gjøre et forsøk, og det handler ikke bare om lønnsbegrensninger, men også begrensning av tropper eller utlån, sier han til Kicker.

Han viser til at en italiensk klubb har hele 103 spillere under kontrakt. Han sier at klubber som bryter det økonomiske regelverket kan bli utestengt fra europeiske turneringer.

Roser NFF

Her i Norge la Rosenborg et sted mellom 20 og 30 millioner kroner for Anders Trondsen og Samuel Adegbenro i sommer. Til tross for de store kjøpene mener Tjærnås at pengebruken i Norge er veldig edruelig.

– Her vil jeg rose NFF litt, for etter at de innførte strengere kontroll og blant annet inndeling i ulike "soner" etter som en har orden på økonomi eller ei, så er norsk fotball på mange måter sunnere enn for noen år siden. Nå brukes det også betydelig større ressurser på spillerutvikling i toppklubber , så vel som krets og forbund, så jeg mener på mange måter at akkurat her ser framtiden lysere ut enn på en stund, sier Tjærnås.

Les mer om

 1. PSG
 2. Neymar
 3. Paris Saint-Germain
 4. Paul Pogba