Bryter gammel og vennlig tradisjon i El Clásico. Real Madrid-kjenner mener José Mourinho har skylden.

Real Madrid nekter å hedre erkerivalen.

José Mourinho var svært omstridt i sin periode i Real Madrid. Rivaloppgjørene mot Barcelona ble raskt mer fiendtlige. Her har Mourinho akkurat feiret en scoring sammen med Cristiano Ronaldo i 2011.

I Spania har man en tradisjon når den nybakte seriemesteren skal hedres. Motstanderlaget pleier å stå i to rekker og applaudere gullvinnerne inn på banen.

Men i ett scenario blir tradisjonen betent: Når den sammenfaller med hatoppgjøret mellom Real Madrid og Barcelona.

Og i år har det skjedd.

Forrige serierunde sikret Barcelona ligatittelen med en 4–2-seier over Deportivo La Coruña. Søndag kommer Real Madrid på besøk til Camp Nou.

Real Madrid-trener Zinédine Zidane nekter imidlertid å stå æresvakt for erkerivalen. Han er blitt grillet om temaet, blant annet på en pressekonferanse i april.

– Det er en beslutning og den er endelig. Jeg tok beslutningen. Jeg skjønner ikke dette med æresvakt, og vi kommer ikke til å gjøre det, svarte Zidane da.

I 2013 sto Atlético Madrid-spillerne æresvakt for Barcelona. Men byrival Real Madrid nekter å gjøre det samme.

– Ydmykelse

Tradisjonen begynte i 1970, da Athletic Bilbao hedret Atlético Madrid. I Spania kalles gesten «pasillo» – som kan direkte oversettes til «gang» eller «korridor».

«Pasillo, pasillo, pasillo» – denne sesongen har spanske sportsaviser bombardert leserne med ordet.

Kontroversen blusset nemlig også opp i desember. Da nektet Barcelona å hedre Real Madrid, som nettopp hadde vunnet klubb-VM, med en «pasillo». Da var begrunnelsen at Barcelona ikke hadde deltatt i klubb-VM.

Parallelt jobber krefter i Catalonia for løsrivelse fra Spania. Den betente politiske situasjonen er én årsak til at debatten engasjerer så voldsomt.

– Man hevder at det er en tradisjon, men de siste årene har det utviklet seg til en ydmykelse, sier Santi Siguero, som jobber i den Madrid-baserte avisen Marca, til Aftenposten.

  • Etter Champions League-semifinalen vakte Jan Åge Fjørtofts TV-opptreden oppsikt. Se hvorfor og les reaksjonene her: – Helt vanvittig.

Skylder på José Mourinho

Det er et sjeldent sammentreff som har ført til debatten. Bare tre ganger de siste 30 årene har nemlig El Clásico blitt innledet med æresvakt.

1. mai 1988 – Barcelona sto æresvakt for Real Madrid

8. juni 1991: Real Madrid sto æresvakt for Barcelona

7. mai 2008: Barcelona sto æresvakt for Real Madrid

– Barcelona gjorde det i 2008 uten problemer, mimrer Carlos Forjanes, journalist i den spanske sportsavisen AS.

Her står Barcelona-spillerne æresvakt for de nybakte serievinnerne Real Madrid i mai 2008. Barcelonas midtbanespiller Xavi Hernández tar Real Madrid-spiss Raúl González i hånden.

Han beskriver utviklingen som «trist» og mener vendepunktet kom med José Mourinhos inntog i Real Madrid i 2010.

– Han bidro til å radikalisere forholdet mellom Real Madrid og Barcelona. I disse dager virker det som det er et tegn på svakhet å stå æresvakt for rivalen, mener Forjanes.

Selv synes han Real Madrid burde stått æresvakt for Barcelona på Camp Nou-gresset søndag kveld. Da han også ga uttrykk for det på Twitter, rant det inn svar fra irriterte Madrid-tilhengere.

Da Pep Guardiola (ryggen til) og José Mourinho (til høyre) ledet henholdsvis Barcelona og Real Madrid, tok rivaliseringen fyr. Her roper Mourinho under en kvartfinale i Copa del Rey i 2012.

Delte meninger blant spillerne

Det er ikke noe nytt at supporterne oppfordrer sin klubb til å gi blaffen i tradisjonen. Men mens ordkrigen pågår i sosiale medier, har Real Madrid-spillerne prøvd å dysse ned det hele.

– Jeg synes det er for mye oppstyr rundt æresvakten, sa midtstopper Sergio Ramos på en pressekonferanse tidligere denne uken.

– De har ligatittelen, det var det de ville ha. Æresvakten er uviktig, både for dem og oss, fortsatte han.

Barcelona-back Jordi Alba er imidlertid hakket mer villig til å ta del i debatten.

– Barcelona hadde stått æresvakt. Barcelona har vist det ved tidligere tilfeller, det skjedde jo på Bernabéu (i 2008, journ.anm.). Men alle tar beslutningen de mener er beleilig, og det må vi respektere, sa Jordi Alba til avisen Sport denne uken.

Han og Barcelona-laget kan fortsatt gå ubeseiret gjennom La Liga-sesongen. Den bragden vil Real Madrid være besatt av å ødelegge søndag kveld.

El Clásico sendes på Viasport 1 klokken 20.45.