Frankrike får 7 millioner fotballturister under neste års EM - nå øker terrorfrykten

— Det var allerede en stor bekymring. I dag er den naturligvis større, sier den franske fotballpresidenten om terrorfrykten.

Alle helgens idrettsarrangement i Paris avlyses etter terrorangrepene i den franske hovedstaden fredag kveld.

BUDAPEST: Fredagens grufulle terrorangrep skaper bekymringer hos arrangøren av neste sommers fotball-EM i landet.

2000 tilskuere søkte tilflukt på banen i Paris

Blant flere angrep i den franske hovedstaden sprengte to selvmordsbombere seg i luften like utenfor Stade de France, hvor Frankrike og Tyskland spilte vennskapskamp i fotball. Ved en McDonalds-restaurant like i nærheten var det et bombeangrep.Terroristene lyktes ikke med å ta seg inn på det som er neste års finalearena i europamesterskapet.

Les også

Tyske landslagsspillere overnattet på stadion i Paris

Inne på stadion spredte naturligvis frykten seg. 2000 tilskuere søkte tilflukt ute på banen, mens det tyske laget overnattet på Stade de France før de dro rett til flyplassen og hjem til Tyskland.

Frankrikes president, Francois Hollande var til stede på kampen, men ble brakt i sikkerhet.

Terroranslaget mot fotballarenaen var samkjørt med et lignende angrep i konserthallen Bataclan midt i byen. Minst 87 av de 1500 tilskuerne der skal være drept.

Stade de France tar 80000 tilskuere.

— Terror under neste års EM var allerede en stor bekymring. I dag er den naturligvis enda større, sa Noël Le Graët, president i det franske fotballforbundet til avisen L’Equipe, iføge The Telegraph.

Tas på det dypeste alvor

Mesterskapet blir en enorm sikkerhetsutfordring.

Fra 10. juni til 10. juli skal 24 lag spille om EM-trofeet over hele landet. Bordeaux, Lens, Lyon, Marseille, Nice og Saint-Etienne skal alle arrangere kamper. I tillegg skal det spilles fotball på to stadioner i Paris, blant dem finalearenaen Stade de France.

Les også

Slik hyller idrettsstjernene Paris etter terroren

Arrangøren forventer 2,5 tilskuere på de 51 kampene. I tillegg anslår man at 7 millioner vil besøke de populære «fan zones» som settes opp i sentrum av arrangørbyene.

Under EM i Ukraina og Polen for tre år siden var det 1 million utenlandske besøkende fra 125 land. Plassert enda mer sentralt i Europa.

Karen Espelund

— Jeg har den dypeste respekt for den situasjonen Frankrike er i som nasjon, sier Karen Espelund, styremedlem i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) til Aftenposten.Det er UEFA som arrangerer den store fotballfesten i Frankrike neste sommer. Foreløpig er det altfor tidlig å si noe om hvilke konsekvenser det vil få for sikkerhetstiltakene rundt EM.

— Når vi får oversikten er det noe den franske organisasjonskomiteen kommer til å ta på det dypeste alvor, og det gjør UEFA også. Det er et tema som alltid har vært vektlagt tungt, sier Espelund.

Norges fotballpresident Yngve Hallén er i Ungarn i forbindelse med playoffkampen søndag. Han er rystet over terrorangrepet.

— Mine og norsk fotballs kondolanser og tanker går til ofrene etter terroren i Paris, min kollega Noël Le Graët og fransk fotball. Slike handlinger er et angrep på oss alle, sier han.

— Vi vil støtte opp om fransk fotball og den lokale arrangøren av EM neste sommer, slik at arrangementet blir verdig og sikkert, samtidig som vi får frem det samholdet fotballen skal stå for.

Lørdag morgen kom UEFA med en kort uttalelse etter angrepene.

«UEFA er dypt sjokkert og trist etter de tragiske hendelsene i Frankrike i går kveld, og ønsker å uttrykke støtte og solidaritet til Frankrike og de som ble rammet av disse forferdelige handlingene», het det fra Det europeiske fotballforbundet.

Ekstra intensitet

Etter angrepet på satiremagasinet Charlie Hebdo og en jødisk kosherbutikk i januar – hvor 17 mennesker døde i Paris – uttalte Jacques Lambert, leder i den franske organisasjonskomiteen at terror nå var gått fra «å være en teoretisk risiko til å bli en konkret og håndgripelig risiko, siden et slikt angrep nå var gjennomført».

— Det gjør trolig ikke så mye med forberedelsene av arrangementet for våre sikkerhetsfolk, men for opinionen, mediene og lagene legges det til en ekstra intensitet, sa Lambert ifølge Telegraph.

I visjonen til mesterskapet heter det at man ønsker «å bringe sammen fotballens beste, Europas beste og Frankrikes beste for å skape den fineste feiringen av sport, kameratskap og festligheter, og gjøre det til en rungende suksess i 2016».

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.