Fotball

Wæhler: - Jeg kommer til Vålerenga for å vinne noe

Kjetil Rekdal smilte lurt da Kjetil Wæhler ble presentert som VIF-spiller, og snakket om ambisjoner og planer.

Kjetil Wæhler, Kjetil Rekdal, Morten Tandberg og Jonatan Tollås.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

ULLEVAAL (aftenposten.no): Det var julaften, nyttårsaften, 17. mai og bursdag på samme tid for Vålerenga-fansen da klubben spadde opp den ene nyheten etter den andre på Ullevaal fredag.

Aftenposten kunne torsdag melde at Simon Larsen (to år) og keeper Michael Langer (ett år) har forlenget sine VIF-kontrakter. Det samme gjør Morten Berre, trolig allerede neste uke.

Og som Aftenposten skrev torsdag ble veteranstopper Kjetil Wæhler (38) presentert som en av Kjetil Rekdals forsterkninger på pressekonferansen fredag.

— I Norge var bare VIF aktuelt

Han kommer gratis fra IFK Göteborg, og har signert en ettårskontrakt med klubben han ble seriemester med i 2005. Etter seks år i utlandet, Aalborg i Danmark og IFK Göteborg i Sverige, er ringen sluttet for midtstopperen.

— Jeg har holdt fokus på IFK i høst, men holdt også alle muligheter åpne. For jeg ville fortsette å spille fotball. Men hvis jeg skulle hjem til Norge var det egentlig bare Vålerenga som var aktuelt. Og da de kom på banen var det ingen tvil. Jeg er veldig glad for at vi har fått til en avtale, sier Wæhler til Aftenposten.

Og midtstopperen er krystallklar når det gjelder ambisjonene.

— Jeg kommer hjem for å spille og for å vinne noe med Vålerenga. Jeg har holdt på med toppfotball i 20 år og vil fremdeles prestere på høyeste nivå. Og å kunne gjøre det for Vålerenga er veldig fint. Og Vålerenga får en topp motivert Kjetil Wæhler på billigsalg. Det er viktig å understreke. Jeg sprenger ingen budsjetter eller rammer for VIF, sier Wæhler.

- Vålerenga bør ligge i toppen

— Vi skal ha som ambisjon å kjempe om medalje. En så stor klubb som Vålerenga bør ligge som topp tre i Norge. Det er derfor jeg er her. Jeg vil vinne noe.

- Hva kan du bidra med?

— Rutine og erfaring. Men vi er et lag, vi skal utvikle oss sammen. Det handler ikke bare om én spiller. Det blir viktig å få inn en defensiv struktur. Og det har jeg vært med på før. Jeg vet hvordan ting skal foregå, og forhåpentligvis kan jeg overfør litt av det jeg kan til de yngre spillerne i klubben. Og så er det hyggelig å treffe gamle kjente som Kjetil Rekdal. Jeg trives bra under hans tøffe regime. Jeg vet hva han står for, og det blir viktig å få en bra trent tropp neste år. Og Rekdal er kanskje den beste i Norge til å få til det, sier Wæhler.

Tollås: - Stort potensial i klubben

Wæhler kan fort danne midtstopperpar med Jonatan Tollås neste sesong. 24-åringen kommer også gratis til VIF fra Aalesund, og har signert en treårskontrakt.

— Jeg har vært i Aalesund i åtte år, og tiden var inne for å komme seg videre for å utvikle seg videre. Det er stort potensial i denne klubben. Det er en av Norges største klubber som holder til å Norges største by. Det å spille foran Klanen, som er Norges beste supportere, gleder jeg meg også veldig til. Både samboeren min og jeg ønsket å flytte til Oslo, sier Tollås til Aftenposten.

Overgangen ble klar tidlig i høst, og stopperen var første brikke i Rekdals VIF-prosjekt for 2015. — Da jeg signerte fikk jeg forsikringer om at økonomien ville ordne seg og jeg fikk høre om planene for 2015. Da var det ikke så mye å lure på. Jeg reiser hit for å vinne medalje. Jeg har to cupgull, men ikke medalje i serien. Det vil jeg ha nå, sier Tollås.

Rekdal: - Det begynner å se spennende ut

Rekdal, som selv har skrevet en ny fireårskontrakt, smilte og var i strålende humør på Ullevaal.

— Vi har ikke hentet disse to stopperne hit for å fly rundt og «loffe». Dette er forsvarsspillere med fart, tøffhet og gode organisatoriske evner. Jeg kjenner begge to godt, og de vil øke konkurransen i forsvaret vårt betraktelig. Det begynner å se veldig spennende ut for neste år nå. Vi er veldig komfortable med det vi har fått til. Men vi er ikke ferdige. Det kommer mer, men vi har god tid. Vi har holdt oss godt innenfor de rammene vi må forholde oss til. Det er viktig, sier VIF-treneren.

- Hva får du i Kjetil Wæhler?

— Hvis han spiller som han har gjort for IFK i høst så får vi en meget bra spiller. Han er 38 år, men nivået hans er høyt. Han er proff og kan hjelpe Vålerenga til å heve seg ytterligere.

Rollen som julenisse er noe Rekdal trives med. Å kunne presentere gode nyheter for alle som er glade i Vålerenga mener han var på tide.

— Det er så viktig og en formidabel forbedring fra i fjor. Da jeg kom tilbake for snart to år siden var det ikke kontroll på så mye. Nå er det kontroll på det meste. Og for en så stor klubb som Vålerenga skal ikke ligge i bunn. Vi skal ha som ambisjon å fylle Ullevaal og kjempe om medaljer. Sånn sett ser det veldig bra ut nå. Vi gleder oss, sier Rekdal.

- Trenerteamet får mer kompetanse

Med seg får han Morten Tandberg som assistent. Etter fem år som hovedtrener i Bærum, som endte på 5. plass i 1. -ivisjon i år, tar han steget videre.

— Vi hadde en danske her i Michael Schjønberg som har som sin spesialitet å rydde opp i disiplin, kultur og profesjonalitet. Den veien er vi på en måte ferdig med. Men Michael har gjort en formidabel jobb her. Likevel trengte vi en litt annen type assistent. Og blant alle navnene kom Morten Tandberg best ut. Vi hadde mange møter og gode samtaler med ham, og det var en bra klikk. Han er ambisiøs og er vant til å jobbe mye og under press. Sånn blir det i Vålerenga også. Vi er veldig fornøyde med å få med oss Morten. Dette betyr at vårt trenerteam bygges ut med mer sportslig kompetanse, det er vi glade for, sier Rekdal.

Tandberg selv var ikke i tvil da tilbudet kom.

— Jeg valgte Vålerenga fordi jeg ser på det som en unik match for både Vålerenga og meg. Vi kan utvikle hverandre. Jeg har lyst til å være med på den reisen Vålerenga har begynt på nå, sier Tandberg til Aftenposten.

- Hvorfor blir du assistent og ikke fortsetter som hovedtrener?

— Det er en diskusjon man godt kan ta. Men etter de møtene jeg hadde med Kjetil og klubben ble jeg overbevist om at dette er det riktige for meg nå. Da muligheten dukket opp for en stund siden var jeg egentlig ikke i tvil. Dette er en fin utfordring som jeg gleder meg til å ta fatt på, sier tandberg.

Vidar Örn Kjartansson ble belønnet med en ny fireårskontrakt for sin innsats denne sesongen. Når man scorer 25 seriemål merkes det også på lønningsposen.

— Jeg får en haug av millioner i lønn, fri tilgang til biler og båter, så dette er veldig bra, sier spissen og ler.

— Nei da. Men det var en bra kontrakt. Og når man gjør det bra så får man en bedre kontrakt, sånn er det. Og det er fint å ha signert den nye avtalen. Jeg er glad for å kunne bli her lenge og oppnå store ting, sier islendingen.

Spørsmålet er bare hvor lenge han blir. For interessen er stor.

Les også

  1. Her er Rekdals førjulsgaver til fansen

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm118302481627
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Rosenborg114521914517
5Strømsgodset115241720-317
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Vålerenga Fotball