Fotball

Vil ha EM uansett

<p>De norske og svenske fotballforbundene har bestemt seg. De ønsker å arrangere EM i fotball.</p>

OSLO 20090226President i Norges Fotballforbund Sondre Kåfjord under pressekonferansen hvor de svenske og norske fotballforbundene lanserte sitt kandidatur til å arrangere Fotball EM i 2016Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
  • 100% Sport
logo

Klarer de det ikke på første forsøk, vil de forsøke igjen og igjen. Så sikre er fotballpresident Sondre Kåfjord og hans svenske kollega Lars-Åke Lagrell på at et mesterskap i Norge og Sverige har livets rett.

Les også:

  • Norge/Sverige søker EM

— Får vi ikke EM i 2016, skal det mye til at vi ikke søker igjen i 2020. Vi tror vi kan arrangere en virkelig folkefest. Dette vil ha store ringvirkninger, og vil løfte fotballen på alle plan. Breddefotballen vil nyte godt av det, og det er også samfunnsøkonomisk lønnsomt , sa Kåfjord under en pressekonferanse på Ullevål stadion i går.

Der presenterte de norske og svenske fotballforbundene sin intensjon om å søke EM sammen.

— Vi arrangerte EM i 1992, men det går ikke lenger an å arrangere et slikt mesterskap alene. I det minste ikke for et lite land som Sverige. Danmark var ikke aktuelle, siden de vil søke om store finaler på egen hånd. Norge og Sverige har arrangert mesterskap sammen tidligere, og vi er blitt veldig entusiastiske over tanken på å skape tidenes fotballfest sammen, uttalte Lagrell.

Bygger nytt stadion

Svenskene, som har regjeringen bak seg i ønsket om å arrangere store mesterskap, begynner om kort tid byggingen av sin nye storstue i Solna. Dette stadionet skal kunne ta imot 50 000 tilskuere. Norges største arena er for tiden Ullevål stadion, med en kapasitet på 24 000. - Nå skal vi ferdigstille arbeidet med de økonomiske kalkylene for mesterskapet. Det vil bli opprettet en prosjektorganisasjon som skal jobbe med dette. Men det er ikke tvil om at stadionsiden er det basale. Et nytt stadion i Groruddalen er en forutsetning for en søknad, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund.

Fire norske byer

Svenskene får fem arrangørbyer, mens Norge må nøye seg med fire. Ifølge Espelund er Lillestrøms eventuelle nye stadion i Skedsmo aktuell, sammen med Lerkendal, Brann stadion, Viking stadion, stadionet i Groruddalen og et nytt stadion i Bodø. UEFA krever minimum to anlegg med kapasitet over 50 000 tilskuere, mens samtlige av de syv øvrige må huse over 30 000 tilskuere.

- Dersom vi mener alvor med satsingen på nye anlegg, må vi søke på de store mesterskapene. Bare slik kan vi utvikle oss , fastslo Lars-Åke Lagrell.

Sverige og Norges EM-søknad må være UEFA i hende i februar 2010. ## Konkurrentene

Disse landene planlegger også å søke fotball-EM i 2016:

  • Frankrike
  • Italia
  • Irland/Wales
  • Tyrkia
  • Hellas

I tillegg er det mulig at Ungarn/ Romania og Russland søker.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball