Fotball

Bratseth: - RBK-ledelsen har to valg

<p>Rune Bratseth roser Erik Hamréns jobb med å få RBK tilbake til topps. Samtidig mener han klubben står overfor to ulike valg når treneren går av i høst.</p>

FotballLa Manga 201020.02.2010Foto: Kasper Wikestad, DigitalsportOla By Rise - Nils Arne Eggen - Erik Hamren - Harald Pedersen - alle med tilknytning til Rosenborg
 • Ole Kristian Sagbakken
bratseth_front

Statistikksenter Eliteserien:

 • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

I går slo Anthony Annan tilbake mot utspillet fra kommentatorplass i Adresseavisen – hvor han ble betegnet som en bremse i RBKs angrepsspill. Annan sa at det er jobben hans å være det defensive alibiet på midten, og at han spiller etter Erik Hamréns instrukser.

Kritikken kom etter fire runder, hvor RBK har gode resultater: to seire og to uavgjorte. Samtidig har prestasjonene variert – noe trener Hamrén også har innrømmet.

En analyse gjort etter Vålerenga-kampenviste at RBK i øyeblikket slår uvant mye langt, noe som ble forsterket den første timen mot Strømsgodset.

Derfor har det blitt stilt spørsmål rundt det offensive bidraget fra midtbanen – og Annan.

– Jeg synes RBK ser litt ut som i fjor. Det skjer ganske lite i 1. omgang, men med en klar bedring etter pause. Og når man ser totalbildet de to siste årene, har RBK tapt bare én kamp, sier Rune Bratseth.

– En annen retning

RBKs tidligere sportsdirektør er i dag fotballekspert i Viasat, og var med både under storhetsperioden og da resultatene uteble på midten av 2000-tiåret. Han mener det er viktig ikke å bli historieløs når det stilles spørsmål rundt angrepsspillet.

– Da Hamrén ble ansatt, var det etter et bevisst valg om å gå i en litt annen retning enn det som hadde vært , sier Bratseth.

– Han er en autoritær leder, som har innført en stram struktur defensivt og ønsker ikke å spille med så høy risiko som RBK gjorde tidligere. Og heller ikke med samme struktur i spillet på den siste tredjedelen (i angrep). Det er mange veier til Rom, og Hamrén har fått RBK tilbake til toppen. Han har gjort en fantastisk jobb, sier Bratseth.

Web-TV:

Likt eller ikke likt?

Hamréns kontrakt går ut 1. september. Bratseth mener klubben står overfor to valg før man tar det endelige valget i trenerspørsmålet.

– Det som har blitt vist i angrep de siste 15 årene, ligger i ryggmargen hos folk i Trøndelag. Den offensive fotballen. Slik er det ikke nå. Det mener jeg vi må akseptere, noe jeg også tror at folk gjør. RBK er tilbake i toppen, og jeg synes i tillegg at laget underholder.

– Når RBK-ledelsen skal ansette etterfølgeren må man vurdere om man ikke «bare» er fornøyd med å vinne, men også å underholde enda mer i angrep. Vil man ha spill med større risiko igjen, og fokus på angrepsspillet? Eller fortsette som nå? spør han.

Tror Ciljan kunne blomstret mer

Tidligere midtbanegeneral, Bent Skammelsrud, er enig med Bratseth:

– Med tanke på den defensive tryggheten er Anthony Annan strålende. Han er god til å demme opp foran egne forsvarere. Ankepunktet offensivt ligger heller litt i bevegelsene rundt ham , mener Skammelsrud.

– Slik midtbanespillerne ligger i banen, virker veien til motstanderens mål lang. Med Alexander Tettey borte og Roar Strand skadet blir det få offensive løp fra midtbanen. Man blir veldig avhengig av spissene, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

Tidligere RBK-ere Bent Skammelsrud og Karl-Petter Løken har mange meninger om Rosenborg. (Foto: Digitalsport)

Søndag venter Odd

NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken tror man kommer til å se et RBK «mer likt seg selv» i kampene som kommer.

– Laget har variert til nå, noe jeg mener underlaget må ta litt av skylda for. Samtidig trodde jeg at Hamren skulle få enda struktur over angrepsspillet i år. Jeg mener for eksempel at Per Ciljan Skjelbred kunne ha blomstret med litt strammere struktur.

– Men RBK kommer til å ligne seg selv etter hvert. Jeg ser ingen utfordrere til seriegullet, sier Løken.

VIDEO: Skråblikk på 4. serierunde:

Paradise-sveis, flause og krigsmaling

svp://94258?view=ap

Totalt useriøs oppsummering av fjerde serierunde

Les også

 1. Solli kan rekke RBK-kampen

 2. Sykdomstrøbbel for Strand

 3. Annan kjenner seg ikke igjen i kritikken

 4. - Steffen er Norges smarteste spiss

 5. Jarstein vil bli Norges nummer 1

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien