Fotball

Rosenborg presterer historisk godt økonomisk

For første gang i nyere tid tjener Rosenborg penger uavhengig av spill i Europa.

svp://101688?view=bt
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen

MÅLTYV: Alexander Søderlund scoret igjen og blir gratulert av Pål André Helland. Foto: Morten Antonsen

TRONDHEIM (adressa.no): Det er ikke bare på banen RBK leverer eventyrlige resultater. For første gang i nyere tid tjener klubben penger uavhengig av spill i Europa.Rosenborg går mot et overskudd på tjue millioner i år. Toppsjef Tove Moe Dyrhaug vil likevel ikke friskmelde klubben økonomisk.

— Nei, vi er fortsatt ikke friskmeldt. Vi skal spare mellom ni og tolv millioner kroner også neste år, for at vi ikke skal havne i det uføret som vi har vært i, sier Dyrhaug til Adresseavisen.

Se høydepunktene fra Rosenborgs seier over Viking øverst i saken!

Kontrollert seier

Søndag kveld fortsatte Kåre Ingebrigtsens menn marsjen mot seriegull, da Viking ble slått 2-0 på Lerkendal. En fartsfylt førsteomgang så ut til å ebbe ut uten scoringer da Yann-Erik de Lanlay fikk ballen på 16-meteren fra Anders Konradsen på overtid. Den tidligere Viking-spilleren satte ballen i nettmaskene bak Iven Austbø. Viking ropte både på offside og frispark i situasjonen, men dommeren godkjente scoringen.

Midtveis i andre omgang avgjorde Alexander Søderlund kampen etter at Pål André Helland sto bak forarbeidet. Hemnværingen var både god og heldig da han driblet seg forbi et par Viking-spillere og sendte ballen videre til Søderlund. RBK-spissen var på sin side iskald og satte ballen i mål fra omtrent ti meter. Dermed 2-0 til Rosenborg.

Trener Kåre Ingebrigtsen var meget godt fornøyd etter kampen i går kveld.

— Jeg synes det er lenge siden vi har vært så energiske, så bra og så kontrollerte i serien. Vi luket bort de tre sjansene vi skapte for Viking og da synes jeg vi hadde full kontroll på hele greia, sier han til Adresseavisen.

- Aldri skjedd før

Situasjonen er snudd på hodet på Lerkendal. Ikke bare styrer Rosenborg mot sitt første seriegull siden 2010. Klubben skal også spille cupfinale, og de åpnet sterkt i Europaligaen med 2-2 borte mot St. Etienne.

Og til forskjell fra de siste årene, hvor klubben har strevd voldsomt økonomisk etter at pengestrømmene fra mesterligaårene tok slutt, går det nå strålende også på den fronten. For første gang i nyere tid går Rosenborg i pluss kun på den norske driften. Det betyr at pengene som kommer inn fra europacupspill i høst blir ren bonus.

— Det er ingen som kan huske at vi har drevet med pluss når det gjelder norsk drift tidligere, sier Dyrhaug.

Les også

 1. Søderlund: - Vi kan mye bedre enn dette

 2. - Jeg er sinnssykt glad for å være i Rosenborg

Sparer og sparer

Da Rosenborg spilte jevnlig i Champions League, økte inntektene voldsomt. Det samme gjorde kostnadene. Etter hvert gjorde klubben seg avhengig av mesterligainntektene. Da pengekranen fra Uefa stanset opp etter 2007-sesongen, skapte det trøbbel det har tatt mange år å komme ut av.

Kåre Ingebrigtsen og Tove Moe Dyrhaug kan smile over god økonomi i Rosenborg. Foto: MORTEN ANTONSEN

— Det er veldig bra intern disiplin. Vi sparer og sparer. Jeg så over tallene rett før vi gikk inn i gruppespillet i Europa, og da så jeg at vi ville klare det, legger Dyrhaug til.Til sammen har Rosenborg spart nesten hundre millioner fra da kostnadene var på topp. De siste sesongene har RBK tapt store penger hvert år, bortsett fra i 2012 da hotelltomta på Lerkendal ble solgt. Nå er trenden snudd.

Kunne si nei

Resultatet av den økonomiske snuoperasjonen var avgjørende for at RBK kunne si nei til bud på spillere i sommer.

— Hadde vi ikke hatt kontroll på økonomien så hadde vi i hvert fall ikke hatt mulighet til å gjøre de disponeringene vi gjorde i sommer, sier Dyrhaug.

Ingebrigtsen er klar på at nettopp det er avgjørende for at RBK både er i cupfinalen og i gruppespillet i Europaligaen.

— Om vi hadde solgt spillere og ikke fått inn nye, ville vi ikke ha vært i Europa. Den økonomiske situasjonen påvirker min hverdag også. Tove og alle i Rosenborg har gjort en fantastisk jobb de siste årene, når de har kuttet bortimot hundre millioner, sier RBK-treneren.

Saken fortsetter under videoen!

svp://31416?view=adressa

Tjue millioner i pluss

— Føler du dere har kontroll på økonomien nå?

— Vi er i hvert fall på god vei, men det er stramt og vi er fornuftige. Tove er knallhard, så vi snur på hver eneste krone, smiler Ingebrigtsen etter gårsdagens trepoenger mot Viking.

Dyrhaug regner med et økonomisk sluttresultat på rundt tjue millioner for 2015. — Vi ville ha fått et bra resultat også uten spill i Europa. Vi er i flyten, men så jobber vi knallhardt også. Hemmeligheten bak suksess er hardt arbeid. Vi er blitt mye flinkere til å tenke på hva som er kjernevirksomheten. Vi har sluttet med alt som vi brukte tid og tapte penger på, sier Dyrhaug.

svp://101688?view=bt

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt96212171420
2Molde962123111220
3Kristiansund850378-115
4Rosenborg94232014614
5Vålerenga93421513213
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK